ŽIDAK IZ MADRIDA

HRVATI ZALUDILI PIRENEJE Španjolci tvrde: Vaši najbolji igrači bolji su od Brazilaca!

Paulinho, Oscar i Fred nisu u rangu vaša tri prva igrača, uvjereni su španjolski mediji

Jutros me na doručku zatekao SMS: “Hrvatska opet ima igrače poput Bobana, Prosinečkog i Šukera...” Možda ne bih poruku ozbiljno shvatio da je nije poslao jedan bivši hrvatski reprezentativac i jedan od najboljih Dinamovih igrača iz ranih devedesetih. “Modrić, Rakitić i Mandžukić su na njihovu tragu”, zaključio je.

Za nekoliko španjolskih dana shvatio sam da su hrvatski nogometaši ovdje na izuzetnoj cijeni. Na kiosku mi je za oko zapeo sportski magazin Futbolista Life na čijoj naslovnoj stranici dominira fotografija Luke Modrića, uz naslov “Genij s Bernabeua”. A u specijaliziranim nogometnim časopisima saznao sam statističku poslasticu: samo Cristiano Ronaldo i Messi imaju bolju statistiku od Ivana Rakitića.

Treba li se tako sročena reprezentacija bojati Brazila, makar je “selecao” favorit svih favorita na ovom Mundijalu? Ne, jer ako usporedimo petoricu igrača Brazila i Hrvatske, tek je jedan Brazilac superioran Hrvatu. Ne možete reći da se Paulinho iz Tottenhama može usporediti s Modrićem, glavni brazilski vezni igrač je samo blijeda Modrićeva kopija. I što se vidi iz rezultata Tottenhama - slaba je zamjena za Luku.

Silva bolji od Ćorluke

Bi li se netko usudio reći da je Oscar iz Chelseaja bolji od Ivana Rakitića, nakon deset Ivanovih golova i 12 asistencija? I to u neusporedivo slabijem klubu nego što je Chelsea. Pa ako već možemo reći da su Dario Srna i Dani Alves podjednake klase i podjednako stari i potrošeni, može li netko tvrditi da je najistureniji Brazilac Fred veća klasa od Mandžukića? Možete to reći jedino ako želite smrtno uvrijediti Mandžukića. Jedino bismo grubo pogriješili kada bismo rekli da je Vedran Ćorluka u rangu Thiaga Silve. U ovom času Thiago Silva je vjerojatno najbolji stoper na svijetu.

Luka Modrić je zarobio španjolske medije, iako, tražeći atrakciju, novinari će posegnuti za BBC kombinacijom. Bale, Benzema, Cristiano, to je samo papirnati dream team, koji u euromisiji pokušava pokoriti Stari kontinent. Bez Modrića su kao auto bez benzina i dinama, glavni čovjek Ancelottijeve misije je “general” Modrić. U mentalnom i kondicijskom smislu je besprijekoran, elegantan u kreaciji, krvoločan u destrukciji, istovremeno je izumitelj i teški fizički radnik. Jedan od specijalista takozvanog Box to Box nogometa (mi bismo rekli - od šesnaest do šesnaest). Uz bok Yayi Toureu, Stevenu Gerrardu i Franku Lampardu svakako stoji i Modrić.

Nikin ‘svemirski brod’

Ne mogu se oteti dojmu da Niko Kovač u rukama ima svemirski brod! Momci ga još opipavaju jer kada sam u ponedjeljak navečer zamolio Rakitića da mi sastavi svojih perfektnih jedanaest od igrača s kojima je igrao, upisao je i ime Nike Kovača: “Šef je bio prvoklasni igrač”. Kakav je kao trener? Vidjet ćemo... Ali, Niko Kovač ima možda i najdelikatniji posao od svih izbornika. Prije nego što istrči pred dvije milijarde ljudi, imat će iza sebe samo pet utakmica, od kojih tek dvije ozbiljne: Švicarsku i Australiju. Hoće li to biti dovoljno? I hoće li biti dovoljno promućuran da nađe dobru zamjenu za Mandžukića? Nude se Jelavić, Olić, Eduardo, Čop, Kramarić, čini se da “Kinez” Benko polako otpada...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:09