POJAČANJE VATRENIH

HNS: 'Sertic konačno postaje Hrvat'; SKOBLAR: 'Nije on igrač za Hrvatsku!'

Sertic se uklopio u sivu atmosferu ‘žirondinaca’ - reći će proslavljeni as Marseillea
 Foto: Lena Vermeulen + privatna arhiva Grégory Sertića

Slučaj Gregoryja Sertica, igrača Bordeauxa, koji želi igrati za Hrvatsku, vuče se poput dosadne sapunice. Komisija Fife odugovlači s rješenjem njegove registracije, iako je Sertic već devet mjeseci vlasnik hrvatske putovnice, a nije sporna ni njegova želja, decidirano se izjasnio da želi igrati za svoju pradomovinu. I ne bi trebalo biti zapreka, iako su Serticevi roditelji Francuzi, djed je bio Hrvat iz ličke Kamenice. A to prema propisima Fife, nije “preduboko” podrijetlo...

Zorislav Srebrić je uvijek bio spor, a s godinama je još i izgubio na “brzini”. Jednom je dobio spor s Hajdukom, koji je 1979. oteo Dinamu naslov prvaka, ali je Srebrić zakasnio šest godina, Dinamo je rješenje o povratku naslova dobio tek 1985. godine, kada je ta pravna pobjeda već izgubila svaki smisao. Uopće ne sumnjam da i Serticevu registraciju Srebrić vodi po regulama, ali, registracija bi mogla stići prekasno.

Kaos u Bordeauxu

Ne bi me čudilo da dođe krajem srpnja, kada će Svjetsko prvenstvo već biti prošlost. Ipak, Srebrić nudi nadu:

- Moramo biti vrlo oprezni, samo jedan pogrešni korak mogao bi upropastiti stvar. Ipak, nadam se da će slučaj biti riješen do kraja siječnja.

Takav odgovor sam dobio i početkom prosinca, kada je Srebrić “intenzivirao” postupak. U međuvremenu smo i iz Serticevog ponašanja shvatili da je nervozan i želi što prije znati na čemu je. No, očigledno je njegova registracija još daleko. U međuvremenu sam se raspitao kod Josipa Skoblara, koji iz Marseillea ima vrlo dobar pregled vrijednosti u francuskom nogometu. Kakav je Sertic?

- Na žalost, igra u vrlo slabom klubu, u Bordeauxu vladaju konfuzija i kaos. Gostovali su na Velodromeu i od svih gostiju ostavili najslabiji dojam. Ne želim lagati, Sertic se uklopio u sivu atmosferu ‘žirondinaca’ - reći će proslavljeni as Marseillea.

- Ne znam koliko nam je Sertic potreban, Hrvatska ima vrlo dobru veznu liniju, imamo nekoliko igrača poput Sertica. Iako ima određenih kvaliteta, nisam baš zagrijan. No, to je stvar stručnog stožera, oni će procijeniti treba li nam ili ne - zaključio je Josip Skoblar.

U raljama birokracije

Nedavno smo razgovarali s Patrickom Battistonom, bivšim francuskim reprezentativcem, a danas trenerom u Bordeauxu, koji je rekao: “Što čekate, zašto ga vaš izbornik već nije pogledao?” Očito se Skoblar i Battiston razilaze u mišljenju o klasi Sertica. Da je Srebrić malo brži, dvojba bi već davno bila razriješena, Niko Kovač bi već bio u inspekciji u Bordeauxu. Ovako ćemo čekati najmanje do kraja siječnja, iako, poznavajući sporost Fifinih činovnika, nećemo više znati ni do kraja veljače...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 00:54