ODRADILI RADNU OBVEZU

Hajduku ostaje utakmica za povijest i pola milijuna eura: Barça ih je prevarila, ali ne namjerava sniziti cijenu dolaska u Split

U klupskim će analima biti zapisano da je Hajduk na 100. rođendan igrao protiv europskog prvaka i nije izgubio, završilo je 0-0
 Duje Klarić / Cropix

SPLIT - Neki će zamjeriti da nije to bila “ona ista” Barcelona od prije dva mjeseca koja je na Wembleyju pobijedila Manchester United 3-1. I nije, ovo je bila “Barça za siromašne”, ova što ide okolo po svijetu i bere inkas na račun čarolije Messija, Xavija, Inieste i društva koje igra najatraktivniji nogomet na svijetu.

Ništa od te čarolije nije Barça demonstrirala u Splitu. Guardiolina momčad tek je počela s pripremama, još se nije uštimala njihova tika-tak igra pa je stvar spasio Hajduk koji se pod novim trenerom Krasimirom Balakovom doslovce preporodio.

Hajduk je demonstirao jedan novi zanos. Balakovljeva momčad nema u svojim redovima velike zvijezde, vjerojatno nikada neće igrati poput Barçe s mali milijun dodavanja, ali Hajduk se ove sezone predstavio kao organizirana, disciplinirana, odgovorna momčad. To je jedna radna ekipa koja točno zna što mora činiti na terenu.

Ako bi se izvlačili najveći igrački plusevi s ove utakmice protiv Barcelone, onda su u prvom planu tri imena. Vratar Subašić bio je na izuzetnoj razini, smiren, koncentriran, pravovremen, u reprezentativnoj formi. Otkriće u veznom redu je Japanac Inoha za kojeg se znalo da je vrijedan igrač, dosad ga je Balakov koristio na stoperu, ali pokazao je da ima trku i pravu loptu za veznjaka. I na kraju Marin Tomasov koji djeluje moćno, lagano, prebrz je za sve, ali još uvijek nedovoljno koncentriran kod završnog udarca.

Tomasovu se zna dogoditi ono što se nekad događalo Zlatku Vujoviću koji bi znao s protivničkim igračem na leđima pretrčati pola igrališta, a onda promašiti čistu šansu. To su igrači koji se puno troše i onda gube koncentraciju kod završnog udarca.

Barça je bila samo nogometna revija, a Stoke City je ono pravo. U četvrtak Hajduk izlazi na europsku pozornicu, 3. prekolo Europske lige nije moglo donijeti neugodnijega protivnika. Lani je Hajduk preskočio Rumunje, bukureštanski Dinamo, a onda i Unireu i ušao u Europsku ligu.

Prerano je sad govoriti kakve su šanse Balakova da ponovi taj senzacionalni rezultat. Samopouzdanje igrača Hajduka u ovom trenutku naraslo je do neba, ne izgubiti od europskog prvaka sigurno puno znači. Međutim, Bugarin očito ima efikasne metode kada je uvjeren da to neće “prebaciti” njegove igrače. Priprema ih za Stoke City, u četvrtak u Stokeu na Trentu bit će to pravi ispit mogućnosti Hajduka.

Balakov koji je pak očito dobro upoznat s amplitudama atmosfere oko Hajduka koje osciliraju od euforije do očaja ne daje tako dugoročne najave. On samo kaže: - Idemo utakmicu po utakmicu i nadam se da će navijači biti zadovoljni kao što su bili zadovoljni poslije Barcelone.

Barça jer bila marketinški projekt, poslovni pothvat s velikim ulogom (1,8 milijuna eura) koji će na kraju ipak izaći u plusu. Ostalo je dvije, tri tisuće neprodanih ulaznica, nevrijeme je učinilo svoje, ali i bez toga Hajduk je pokrio ulog i nešto je zaradio. Ta zarada procjenjuje se na nekih pola milijuna eura.

- Da smo imali više vremena za pripremu cijelog spektakla, zaradili bismo i više od milijun eura - rekao je predsjednik Hrvoje Maleš.

Barça je svoju ulogu odigrala pomalo prevarantski, ali to se moglo očekivati, samo su naivci vjerovali da će ovdje doći u punom sastavu i igrati kao da je finale Lige prvaka. Za njih je ovo bilo odrađivanje radne obveze. Oni su bili tu samo zbog para.

Barcelona ne namjerava sniziti cijenu

Iako je predsjednik Hajduka Maleš najavio da će klupski odvjetnici pročešljati ugovor s Barcelonom (navodno su Katalonci garantirali osmoricu standardnih prvotimaca u Splitu), iluzorno je očekivati da će Barça naknadno Hajduku smanjiti cijenu svojeg nastupa.

Iako su dali skoro 200.000 eura, s početnih dva milijuna na 1,8 zbog neigranja Lionela Messija. A trener Guardiola ima logično objašnjenje da nije mogao koristiti igrače zbog ozljeda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 20:59