LOV NA PRVO MJESTO

HAJDUKOV PLAN ZA NAPAD NA DINAMO 'Daj Bože da zadnja u Maksimiru odlučuje o naslovu prvaka!'

Tudorova momčad igra najbolji nogomet u HNL-u, ali razlika na ljestvici je i dalje velika

Četiri su pobjede u nizu, 16 je utakmica bez poraza i što je najvažnije, Hajduk igra odličan nogomet. Nije vrijeme za euforiju, ali Hajduk ima pravo sanjati naslov prvaka. Ili, može razmišljati kako doži do naslova. Europa je gotovo osigurana. Nije teoretski, ali sa 11 bodova ispred Lokomotive stigli su Bijeli do zalihe koju teško mogu prosuti u posljednjih 12 kola. Čak postoji opcija zvana Kup koji bi omogućila da i četvrto mjesto vodi u Europu. S Hajdukom u ovakvoj formi nema scenarij s realnim pretpostavkama u kojem bi Lokomotiva, Istra ili Split nadvisili Bijeli do kraja prvenstva. No, pitanje je kako Hajduk može prestići Dinamo i napraviti više od ovoga što je dosada učinio?

Hajduk ima formu, ima odličnu atmosferu, ima seriju pobjedu . Ali, još uvijek su Bijeli šest bodova iza Dinama i nisu gospodari vlastite sudbine. Hajduk ovisi o rezultatima Dinama. Istina je da Modri za nepuna tri tjedna stižu na Poljud, no, Dinamo ne posrće na "malim utakmicama". U susretima s klubovima iz donjeg dijela ljestvice Modri ne gube bodove. Koliko puta smo već objasnili kako je nastala trenutačna razlika od šest bodova na strani Dinama. Time što je Hajduk izgubio u Puli i Osijeku, prosuo dva boda u Koprivnici i dva boda s Osijekom kod kuće. Tih 10 bodova Bijele koštaju tješnje šampionske utrke i pritom im nije pomogla ni činjenica da su Dinamo svladali na Poljudu i najbolja su momčad u top 5 klubova HNL-a. Hajduk mora nastaviti seriju pobjeda, ne gubiti na gostovanjima poput Pule, Osijeka i Koprivnice. Moraju pobijediti Dinamo na Poljudu i čekati pogrešku Modrih na nekom od uvijek "vružih" travnjaka poput Splita i Zadra. Dva poraza Modri su doživjeli u Splitu, dva boda su ispustili u remiju Zadru, a jedina utakmica koja se ne uklapa u tezu da Modri bodove ostavljaju samo u Dalmaciji, jest susret s Hrvatskim dragovoljcem prošle jeseni (1:1). Ali iznimka samo potvrđuje pravilo.

Težak zadatak je pred Hajdukom ako želi do naslova. Od Bijelih će se tražiti veliki pothvat, duga serija pobjeda i koncentracija. Igrom su ovoga proljeća dominantni, jer Tudorova momčad igra najbolji nogomet u HNL-u. Međutim, ostala je bodovna razlika s kraja jeseni što se ne može nadoknaditi u kratkom razdoblju. Ključ priče u odrastanju momčadi držao je i držat će trener Tudor. Hajduk je i protiv Belupa pokazao agresivnost, želju za pobjedom od prve minute. Koliko će izdržati u takvom ritmu, teško je predvidjeti, ali činjenica je da Hajduk ima prigodu napasti lidera. Ima pravo reći "mi smo jedini pravi konkurent". S igrom, ozračjem u svlačionici i podrškom navijača mogu kazati "napast ćemo Dinamo". Jer, Modri ne igraju u velikoj formi, nisu na očekivanoj razini, ali liderska pozicija sa šest bodova viška traži respekt od strane Hajduka. Bijeli mogu do naslova, ali morat će im se za takav rasplet poklopiti puno detalja, morat će se tijek zbivanja odvijati po nacrtanom scenariju. Šansa postoji i to je najvažnije naglasiti dva i pol mjeseca prije kraja prvenstva. Kako su to prošli tjedan naglasili Bijeli:

- Daj Bože da zadnja u Maksimiru odlučuje o prvaku!

Kakav bi to finiš HNL-a bio! U proteklih osam godina dominacije Dinama nismo takvu završnicu gledali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:38