KLIMAVA SPLITSKA KLUPA

HAJDUKOV MJESEC ISTINE Krstičeviću je najlakše, ako i ne osvoji Kup, čeka ga posao u reprezentaciji

Ako će hajdukovci 22. svibnja slaviti osvajanje Kupa Hrvatske nitko se više neće sjećati da je Hajduk uz tešku muku došao do desetog finala Kupa i da je tom trijumfu prethodila jedna tako teška, mučna utakmica kao što je to bio revanš sa Belupom na Poljudu.

Europa je imperativ

Kup odlučuje o sudbini trenera. Jer ako osvoji kup, Krstičević bi trebao zadržati posao u Hajduku. Klub mu nije ponudio novi ugovor, a neće mu ga ni ponuditi prije završetka sezone. Čak i u Hajduku postoji nepisano pravilo da se trenera koji osvaja trofeje ne dira, ali povijest nas uči da je na Poljudu sve moguće.

Ako bismo ocjenjivali Krstičevićev rad s današnje pozicije, onda zaslužuje sve pohvale. Hajduk je drugi u prvenstvu i u finalu Kupa. Afimirao je neke mlade igrače od kojih je Josip Radošević već napravio transfer u inozemstvo te je priskrbio klubu tri milijuna eura. Naravno, to je stanje s današnjim danom, ali sezona će se ocjenjivati na kraju svibnja.

Hajduku je imperativ Europa. To je cilj kojeg mora ostvariti, jer sve osim toga bilo bi ravno katastrofi. Otkako žive u sjeni Dinama - “modri” su od 2005. uzeli 12 od 14 trofeja - Splićani su spustili ljestvicu očekivanja, a time i kriterije. Lakše je izboriti Europu preko kupa nego kroz prvenstvo koje odavno nije bilo zanimljivije, jer su četiri kluba u dva boda razlike i svima je Europa imperativ.

Krstičeviću se zamjera da ima neka nelogična rješenja i kod izbora igrača i kod taktike. Ponekad je stvarno teško razumjeti što je s nekim potezima Krstičević želio napraviti, ali on je trener koji provodi cijele dane s tim mladićima i ima najbolji uvid u njihove mogućnosti. I to bi trebalo respektirati. S druge strane, Krstičević ima objektivni problem jer mu je igrački kadar prilično limitiran, uza sve to stalno ga prate ozljede važnih igrača pa i da hoće ne može povezati više od dvije, tri utakmice u istom sastavu.

Miši posao siguran

Hajdukov navijački puk je podijeljen oko Krstičevića, jedni mu daju podršku zbog spartanskog drila, a drugi bi ga istog trena smijenili, ali to je tako u Splitu, teško se svima svidjeti. Otpora Krstičević ima i unutar kluba, a kad se sve zbroji i oduzme, na kraju će o njegovoj budućnosti ipak odlučivati rezultat. Ako osvoji Kup i završi drugi, nitko ga neće dirati. Ako to ne uspije, Štimac će ga uzeti u reprezentaciju. Kad se stvari pogledaju na takav način, onda nema razloga biti nervozan. Kako god završilo, on ima osiguran posao, a to je u ova teška vremena privilegija...

Hajduk igra vrlo promjenjivo. Puno je razloga za to. Ima limitiranu momčad, koja nema ni iskustva. Pokazalo se to protiv Belupa. Hajdukovce sputavaju pune tribine... I baš zbog toga finale s Lokomotivom neće biti lagan zadatak. “Lokosi” su veliki izazov za Splićane, rezervna momčad Dinama koju u ovoj sezoni nisu pobijedili. Dodatna otegotna okolnost je ta što će Hajduk i Lokomotiva odigrati tri utakmice u kratkom razdoblju, jer se između utakmica finala Kupa sastaju i u prvenstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 20:31