SASTANAK U SOFIJI

'HAJDUK ŽELI IGRATI REGIONALNU LIGU, ALI BEZ SRPSKIH KLUBOVA', predsjednik Hajduka Brbić otkrio

 Duje Klaric / CROPIX

Hoće li i kad zaživjeti regionalna nogometna liga na našim prostorima? Veliko je to i dugotrajno pitanje koje se periodično svako nekoliko mjeseci pojavi na tapetu, bilo negdje na stolu čelnika europskog nogometa, bilo u skrovitoj 'balkanskoj krčmi' među likovima koji imaju 'vjerodajnice' klubova da raspravljaju o toj temi.

Pa je tako ovog puta priča u javnost izašla u - bugarskoj Sofiji. Metropola svih Bugara ugostila je ovih dana čelnike UEFA-e, među njima i hrvatskog 'prijatelja', predsjednika Michela Platinija, jer je Sofija domaćin Izvršnog odbora UEFA-e. No, dan prije prvog dana zasjedanja tog Uefinog tijela sastala se u Sofiji i Europska asocijacija klubova (ECA) među kojima su i splitski Hajduk i zagrebački Dinamo.

- Na sastanku je između ostalog bilo riječi i o regionalnom natjecanju - kazao je direktor FK Sarajevo Dino Selimović za medije u svojoj zemlji.

No, od fraze 'bilo je riječi', do prvog kola regionalnog natjecanja put je jako dug i neizvjestan. I prepun pitanja, koliko zemalja, koje zemlje, koji klubovi, u kojim terminima, s kakvim ciljem...? Na sastanku u Sofiji nije bilo hrvatskih predstavnika, niti Dinamo niti Hajduk nisu poslali svoje izaslanike, a kaže nam predsjednik uprave 'bijeli' Marin Brbić kako i nije upoznat sa stvarima koje su se događale u Bugarskoj.

- Ne, nismo dobili poziv niti smo bili u Sofiji - kazao nam je prvo Brbić.

No, često ste i sami spominjali regionalna natjecanja i blagonaklono gledali prema toj opciji koja donosi puno preprema, ali i puno dobrih stvari.

- Za regionalnu ligu smo i rukama i nogama. Bio bi to dobar posao za Hajduk, još puno ozbiljnih utakmica i prilika za ispuniti tribine našeg stadiona. No, pitanje je s kojim državama, koje bi klubove uključivala ta liga - kazao je Brbić.

Tu mislite na izostavljanje srpskih klubova?

- Da, mislim da još nije vrijeme da igramo istu ligu sa srpskim klubovima. Nije to neki moj nacionalistički stav, niti je to stvar nekih mojih političkih uvjerenja. Razlog zbog kojeg mislim da nije vrijeme za zajedničku ligu sa Srbima je - sigurnost. Bile bi to utakmice pune negativnog naboja i stvorili bi se veliki problemi za osiguranje. A za druge opcije sam otvoren, i za ligu s Mađarima, Slovencima, Slovacima, Bugarima, klubovima iz Bosne i Hercegovine... - kazao nam je Brbić.

Jeste li u nekim konkretnim kontaktima, akcijama, da se takva liga što prije i dogodi?

- Ne, ali smo spremni na razgovore - poručio je Brbić.

Hajduk kao klub duge tradicije i fanatičnih navijača sigurno je jedan od najatraktivnijih potencijalnih sudionika regionalnog natjecanja. Bez obzira na siromaštvo u blagajni i rezultatski učinak koji je u skladu s financijskim dosezima proteklih godina, Hajduk je uvijek atraktivan. A koliko bi protivnici bili atraktivni, teško je predviđati bez da se zna tko bi uopće igrao takvu regionalnu ligu. A kad govorimo o terminima, Brbić ima prijedlog.

- Bilo bi najbolje igrati je u proljeće, kad većina klubova država u našem susjedstvu više nije u Ligi prvaka ili Europa ligi - zaključio je Brbić.

Doduše, vrijeme je to u koje se mnoga nacionalna prvenstva rješavaju. Ne i naše, doduše, ono se riješi u prvih sedam kola. Jesenskih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:22