ŽUŽULI KONTRA KERUMA

Hajduk dobiva gradskog suparnika u HNL - RNK Split

Braća Žužul spasili svojim novcem RNK Split od stečaja te ga, financirajući ga iz vlastitog džepa, doveli na prag ulaska u Prvu ligu!
 Ronald Goršić / Cropix

Nedavno se na putu od Zagreba prema Splitu zbio neobični susret dva autobusa, Torcidina ožalošćenog nakon poraza Hajduka od Lokomotive i slavljeničkog busa Radničkog nogometnog kluba Split, koji se kao lider Druge lige vraćao s pobjede u Sisku. U jeku velikih rasprava o propasti splitskog sporta rađa se kao za inat novi splitski sportski fenomen: nogometni klub Split s najvećim izgledima da iduće sezone postane prvoligaš.

Eto Splićanima novog izazova - svađati se najesen oko baluna, pred derbi Hajduka i Splita! Takva polarizacija grada čini se uzbudljivijom od postojeće između hadezejaca, esdepejaca i kerumovaca, ali bez brige - uplest će se i oni čim zatreba. Kerum je odavno na Gradskom vijeću prozvao RNK Split i njegove vlasnike braću Žužul ( Slavko i Jozo) zbog otimanja gradske imovine budući da raspolažu pravom na sportski kompleks oko stadiona, ali i na druge prostore u gradu. Najnovije se govori da će Grad opstruirati planove RNK Splita oko gradnje montažne tribine prijeko potrebne za licencu prvoligaškog statusa.

Split je zadnji put bio u Prvoj ligi točno prije pola stoljeća. Razlozi nesloge pokopani su s prošlim generacijama. Uostalom, tamo su se kalile generacije hajdukovaca od Jurice Jerkovića, preko Aljoše Asanovića, danas je sportski direktor Nenad Pralija, prema Torcidi dva puta nositelj nagrade Hajdučko srce. Sve je manje okorjelih nostalgičara tog nekadašnjeg, davno zaboravljenog antagonizma, koji se hrane podsjećanjem i neutaženom željom za osvetom jer realno postoje svi preduvjeti da Grad i Hajduk sa zajedničkim nazivnikom Kerum podupru RNK Split kao novog prvoligaša u najbližem susjedstvu.

Štoviše bi to bila i obaveza Grada, jer “ekipa Žužul” s građevinskom tvrtkom Skladgradnja financira klub i time rasterećuje grad, društvo, državu i građane za razliku od niza razvikanih klubova tipa Dinamo, Hajduk, Cibona itd. koji žive od države spremne da im na dlanu servira sponzore kao što su Ina, HEP, HPB, Croatia osiguranje… dakle opet iz državnog dvorišta. Kerum bi morao priznati da, za razliku od svog prijatelja Bandića u slučaju Mamićeva Dinama”, nema nikakvih briga za alimentiranje RNK Splita.





A u sportskom smislu RNK Split je drugoligaški prvak, privlači publiku, nudi igru kao proizvod, troši dva-tri milijuna kuna godišnje, dok Hajduku za prvenstvo treba desetak milijuna eura, pa dok Hajduk avionom leti poražen od Lokomotive, njegova Torcida se utučena susreće u autobusnom prometu sa zvijezdama RNK Splita. Možda bi onaj prenapuhani pogon Hajduka jednako loše prošao i s lokomotivom RNK Splita da su u istoj ligi. Strpimo se do iduće sezone, ali već sad možemo izračunati da bi Hajduku bilo jeftinije biciklom na gradski derbi u kvart prekoputa.

Društvo bi moralo skinuti kapu braći Žužul, jer su svojim novcem spasili klub u stečaju od potpunog nestanka, pa k tome još i svečano otvorili spomenik partizanskim tradicijama radničkog Splita koji je uvijek održavao na životu socijalistički simbol radničke klase, splitski Škver, još jedan u nizu stečajevaca i ovome društvu nerješivi balast. Žužulima to nije problem, uložili su i sačuvali klubu radničke i partizanske tradicije, crveni dres i ime RNK Split. To su zasluge dvojice Imoćana, u srodstvu s Miomirom Žužulom, optuženih zbog malverzacija s firmom Skladgradnja koja je, gle kruga, poslove započela upravo u splitskom Brodosplitu, a medijski je posljednje vrijeme razvikana zbog loše obavljena posla u tunelu, otpalih krhotina koje su ugrozile automobil u prolazu te zbog nedavnog boravka u pritvoru.

Međutim, zahvaljujući tim Žužulima, RNK Split je uspješan i nije na teret državi, niti joj je ostao dužan kao u biti Hajduk zahvaljujući sportskim zakonima Dragana Primorca. Gle, ponovno kruga - baš bivši premijer Sanader uveličao je 2007. jubilej RNK Splita, nakon čega je i uslijedio “model preoblikovanja” i spašavanja “Crvenoga Splita” od stečaja pod patronatom tih istih uzornih Žužula. Uzornih - jer su od RNK Splita doslovno napravili uzorak kako riješiti pitanje financiranja sličnih klubova: iz vlastitog džepa! Prava lekcija Sanaderovim preoblikovačima Hajdukove sreće! Jer fakat ispada da su ti misteriozni Žužuli rasteretili građane trošenja novca na zabavu Radničkog nogometnog kluba Split. Jedva se čeka derbi Žužula kontra Keruma!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:26