UKLETA ISTRA

HAJDUK BEZ POBJEDE U PULI 30 MJESECI Može li Tudor srušiti još jednu negativnu tradiciju?

Tudorov Hajduk u Puli traži petu pobjedu zaredom i polako puni Poljud za derbi s Dinamom
 Damir Krajac / CROPIX

Hajduk dane uoči odlaska u Pulu provodi u izuzetno pozitivnom ozračju. Četiri pobjede na startu proljeća razlog su optimizmu, ali ne i euforiji. Svaki vikend nosi nove izazove, nema života na oblaku slave. Formu i kvalitetu dokazivati u nedjelju navečer u Puli, na teškom, nadasve neugodnom gostovanju. Istina, svako gostovanje zna biti neugodno, ali Pula ima neku posebnu, specifičnu težinu. Nije slučajno da je Hajduk u proteklih devet godina upisao samo jednu pobjedu na gostovanju u najvećem istarskom gradu. Od jeseni 2004. Bijeli su se u pulskom ogledima protiv Pule, Istre i ostalih imena Žuto-zelenih radovali tek jednom, u kolovozu 2011. godine. Iznimku koja potvrđuje pravilo potpisao je Balakov čiji je Hajduk promarširao Drosinom (3:0). Od tada nema pogotka Bijelih u Puli, a samim time ni pobjede. Je li Tudor taj koji prekida još jedan negativan niz? Sudeći prema svim lošim serijama kojima je došao kraj u proteklih 10 mjeseci, mogao bi strateg Bijelih i protiv Istre okrenuti neuspješni niz Hajduka. Ali, prvo ćemo se pozabaviti pitanjem, zašto Hajduku loše ide u Puli.

Vrag je statistika. Zna gadno prevariti, iskriviti stvarnost. Ali, kada je riječ o konkretnom detalju, nema greške. U proteklih devet godina nije se puno prvoligaškog nogometa igralo s Puljanima na njihovu stadionu. Samo šest puta je gostovao Hajduk, ali dovoljno da domaćin upiše tri pobjede, dva neriješena i samo jedan, spomenuti poraz prije 30 mjeseci.

Gdje je greška, zašto se Hajduk tako muči u Puli? Činjenica je da su Bijeli u zadnjih šest utakmica zabijali samo u pobjedničkom dvoboju, a pet susreta Puljani su sačuvali svoju mrežu. Dakle, pogodak je velika enigma. U listopadu 2004. Hajduk je s Bakom Sliškovićem trijumfalno prošao Pulom, dobili su Istru 1:0. Bio je to Hajduk u naletu, jer Pula im je bila četvrta u nizu. Ali, i taj susret, bez obzira na pobjednički epilog, imao je prepoznatljiv tijek. Utakmice s malo pogodaka, susreti u kojima najčešće jedna lopta odlučuje pobjednika, obilježje su pulskih susreta Istre i Hajduka. I to jedna lopta koja je većinom završavala u mreži Bijelih. Pet dvoboja gdje Hajduk nije postigao pogodak rasteglo se u rasponu od dugih devet godina. Pet utakmica gdje se promijenilo mnoštvo igrača Bijelih, ali i trenera. Od Ćire Blaževića 2005. preko Vulića, Vučevića, Krstičevića i Tudora.

Svi su imali isti problem. Hajduk je u Pulu dolazio s ulogom favorita, Istra neopterećena, ali silno motivirana. Kada se uz to pridoda iscrpljujuće putovanje, eto kompletne slike o specifičnosti pulskog gostovanja. Ali, za razliku od prethodnika, Tudor ima novu priliku prekinuti lošu seriju. Uostalom, Tudor je taj koji je od samog starta na klupi Bijelih prekinuo svaku negativnu seriju.

Prvo je skinuo Lokomotivu, dugo vremena pravu “crnu mačku” Hajduka. Uzeo je Lokosima prošle godine Kup i potom sasvim okrenuo tradiciju. Dvije godine Hajduk nije Lokomotivi mogao zabiti zgoditak, a kamoli uzeti bodove. Gdje smo danas u tom odnosu dobro je poznato. Lokomotiva je postala najdraži protivnik Bijelih, momčad kojoj su uvjerljivo uzeli svih devet bodova ove sezone. Istra 1961 je na Poljudu bila razvidni problem. Također dvije godine problema, ali zaključio je Tudor i tu seriju prošle jeseni pobjedom 2:0. Nema više priče kako Puljani muče Hajduk na Poljudu. Riješili su Bijeli i seriju Scorije koji je devet godina držao aureolu neporaženosti na splitskom travnjaku. Njegov su Slaven Belupo “pomeli” prošle nedjelje. Ostala je Istra 1961 kao dužnik iz prošlog ljeta i kao momčad što predstavlja kronični problem Hajduku na gostovanju. Što se promijenilo u odnosu na sve ispričano, zašto bi Bijeli ovog puta trebali biti veći optimisti?

Prije svega, narastao je Hajduk. Dobio iskustvo, samopouzdanje i podigao formu. Je li Tudorova momčad spremna na još jedan prekid crne serije? Sve upućuje na pozitivan odgovor, jer i uoči susreta s Belupom prošle nedjelje naglasili smo “tradicije Bijeli ruše kao da nikada nisu ni postojale”. Dapače, Tudor ne obraća pozornost na serije, nizove i tradicije.

- Nova utakmica je nova priča. Ne gledam što je bilo u prošlosti - često naglašava Tudor.

Ali, Pula nije slučajnost, već konstanta. Kontinuitet utakmica s problemom realizacije i manjkom bodova potpisao je Hajduk u Puli. Tradicija ide sve do jednog trenutka. Je li taj trenutak stiže već u nedjelju navečer? Tudorov Hajduk u Puli traži petu pobjedu zaredom i polako puni Poljud za derbi s Dinamom. Jednu tribinu puni uspjeh protiv Istre 1961, a drugu tri boda u Osijeku, jer sjever je ionako već ispunjen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:58