SEDAM MILIJUNA RAZLIKE

Gudelj: Domagoj Vida zaslužuje Bilićev poziv

Za nogometne stručnjake Lovren i Vida su jednaki, tržište za sada govori drugačije
 Vedran Đulić / Cropix

Prvi je zvijezda zimskog prijelaznog roka, drugi “kamen spoticanja”. Prvi vrijedi 8 milijuna eura, koliko je Dinamu platio Lyon, drugi sukladno mišljenju Zdravka Mamića samo 1,5 milijun, koliko je on spreman platiti Osijeku.

Ne mali broj stručnjaka je Dejana Lovrena i Domagoja Vidu već procijenio jednako dobrima, a opet razlika u cijeni je ogromna.

- I jedan i drugi su motorički savršeni. U sustavu su od svoje 14. godine. Kako je naš posao predviđati, a ne analizirati postojeće stanje, sjećam se da smo još tada rekli kako će obojica biti vrhunski igrači, standardni A-reprezentativci. A sada... nije u mom pedagoškom pristupu razvoja nogometaša uspoređivati ih po segmentima koji čine cjeline igrača - kazao je Martin Novoselac, voditelj razvojnog programa, HNS-ov direktor mlađih uzrasta.

- Lovren je uvijek igrao za starije generacije. Ima strašan skok u fazi napada, još bolji u obrani, izrastao je u modernog stopera, baš na način na koji smo predviđali. Pa ipak, manji nedostatak mu je još tehnika - nadovezao se Ivan Gudelj, izbornik kadetske reprezentacije, i nastavio:

- Vida nije imao Lovrenov put. Nije bio na posudbi, ali ni u velikom klubu, makar Osijek držim odmah iza Hajduka i Dinama. Eksplodirao je u posljednje dvije godine. Nije iznenađenje, s obzirom na strašan karakter lidera i genetski predviđen materijal. Nema ih smisla dalje uspoređivati. To su vrhunski igrači, obojica.

• Ali... razlika je 6,5 milijuna eura. Otkud? Zašto? Stoji li teza da tek Dinamo i Hajduk u domaćim uvjetima mogu računati na milijunske transfere?

- Ime kluba iz kojeg dolazi igrač je vrlo važno. U manjem klubu trebate napraviti čudo da biste bili zamijećeni. Vida ga je napravio, nema dvojbe, ali nije dobio priliku u A-reprezentaciji, što kod Lovrena jest slučaj. Trebao bi ju dobiti i Vida. Konačno, kupcima je važno da je Lovren igrao u velikom klubu, da se u njemu nametnuo, da je igrao europske utakmice - zaključio je Gudelj.

Ivan Gudelj uspoređuje dva bisera (ocjene od 5 do 10)

Motoričnost

Lovren 7,5

Vida 8

“Prema pokazanom u mladoj selekciji malu prednost bih dao Vidi”

Postavljanje, čitanje igre

Lovren 8

Vida 7,5

“Defenzivno se Lovren za nijansu istaknuo”

Tehnika

Lovren 7,5

Vida 7,5

“Mislim da tu nema baš nikakve razlike između njih dvojice”

Duel

Lovren 8

Vida 8

“Obojica djeluju jednako hrabro i agresivno”

Skok

Lovren 9

Vida 9

“Statistika u ofenzivi stoji na strani Vide, dok je u defenzivnom skoku bolji Lovren”

Karakter

Lovren 10

Vida 10

“Već su lideri”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 01:49