KALINIĆ ISKREN DO BOLA

'Gol možemo postići samo slučajno'

Kad si u poziciji da si jedini napadač onda je to stvarno teška muka. Nismo neka momčad koja ima znalce u veznom redu koji će podvaliti loptu - priča Kalinić
Blackburn Rovers' Nikola Kalinic (R) celebrates his goal against Aston Villa during their English League Cup semi-final soccer match at Villa Park in Birmingham, central England, January 20, 2010. REUTERS/Darren Staples (BRITAIN - Tags: SPORT SOCCER)
 Reuters

Od klubova s hrvatskim predznakom u engleskoj Premier ligi u najtežoj poziciji nalazi se Blackburn Nikole Kalinića. Nakon poraza prošlog vikenda u Londonu od Fulhama (2-3), Blackburn je nastavio kliziti prema dnu i sad su na dva boda od opasne zone ispadanja.

- Poraženi smo od Fulhama golom iz penala pred sam kraj utakmice, iako nismo igrali loše, a dvaput smo se vraćali iz rezultatskog minusa. Nema razloga za paniku. Imamo kvalitetniju momčad od naših konkurenata i realno je da osiguramo opstanak - kaže Nikola Kalinić čiji je klub prošle sezone završio deseti u Premier ligi.

Bivši Hajdukov golgeter i aktualni član Bilićeve reprezentacije nije igrao u Londonu. Odgledao je meč s klupe za pričuve iako je trenutačno prvi strijelac Blackburna s ukupno šest golova.

Kaliniću ne ide na ruku činjenica da Blackburn igra jako defenzivno, najčešće samo s jednim napadačem.

- Igramo možda nešto ofenzivnije nego kada je trener bio Sam Allardyce koji nikad nije koristio dvojicu napadača. Trener Kean ovog puta je mene i Roque Santa Cruza ostavio na klupi za pričuve, a igrao je Mame Diouf.

Kalinićevi glavni konkurenti za poziciju u vršku napada su Senegalac Mame Diouf koji je stigao na posudbu iz Manchester Uniteda i Paragvajac Roque Santa Cruz koji ima ugovor s Manchester Cityjem.

Ipak devetka je na leđima 23-godišnjeg Solinjanina.

- Svakako da je oštra konkurencija. Trener ima ponekad takve taktičke zamisli da se odluči na druge igrače. Jasno da bih želio igrati svaku utakmicu, ali nisam nezadovoljan statusom. Nakon prve sezone koja mi je poslužila za aklimatizaciju mislim da imam solidan učinak.

Kalinić je odigrao 18 utakmica ove sezone za Blackburn i zabio šest golova.

- Teško mi je bilo kad sam tek došao, jer prvih šest mjeseci uopće nisam igrao. Najprije sam čekao radnu dozvolu, pa mi je onda trebalo neko vrijeme da uđem u taj ritam. Kod Allardycea sam igrao i za rezervnu momčad. Stekao sam iskustvo. Bivši trener Allardayce stvarno mi je puno pomogao. On me je doveo i imao je strpljenja sa mnom. Stalno mi je govorio da ću tek u drugoj sezoni dati ono što se od mene očekuje.

Prelazak iz HNL-a u možda najjaču ligu na svijetu prijelomni je trenutak u karijeri. Kalinić kaže:

- Razlika je ogromna. Nije to samo stvar kvalitete igrača, nego se igra puno brže, oštrije, ovdje svi idu kao navijeni. Posebno je teško napadaču jer nemaš priliku primiti loptu, trebaš reagirati brzo.

Posebno je to slučaj s momčadima kao što je Blackburn koje su ipak više orijenitirane na defenzivu.

- Kad si u poziciji da si jedini napadač onda je to stvarno teška muka. Nismo neka momčad koja ima znalce, plemenite igrače u veznom redu koji će podvaliti loptu. Dobro ste primijetili da mi zabijamo golove iz prekida, iz nekog slučaja, nabacivanja ili odbijanca. Ne sjećam se kad smo dali gol iz neke akcije.

Kako gledate na rasplet lige? Tko će biti prvak?

- Ovih četiri, pet momčadi s vrha, to je ipak svijet za sebe. Man. United, Arsenal, Chelsea, Man. City, Tottenham, njima je teško parirati. Kad igraš protiv njih onda si osuđen braniti svoja vrata. Nema tu neke igre, oni napadaju, a ti se braniš, i to je to...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:19