POVRATAK U NOGOMET

Gazda je htio Luisa Suareza. Srna: Ne, kupi Dudua. Najbolji je.

Napadač hrvatske reprezentacije odlazi u Donjeck oživjeti svoj nogomet koji je nakon teške ozljede u veljači 2008. godine prečesto bio na aparatima
 Robert Belošević/Cropix

ZAGREB - Eduardo Da Silva u ponedjeljak će u Donjecku proći liječnički pregled i nakon toga potpisati ugovor sa Šahtarom. Na ovom transferu Arsenal će inkasirati između šest i sedam milijuna eura, potvrdio nam je domaći izvor s odličnim pregledom igre na nogometnoj tržnici. Ukrajinski mediji spekuliraju da će kod magnata Rinata Ahmetova zarađivati oko 2,5 milijuna eura po sezoni.

Na taj način zaključena je dvogodišnja drama igrača koji je u Premier ligi dočekan kao ‘next big thing’, nova spektakularna Wengerova kupovina, da bi tri godine kasnije iz Londona bio ispraćen kao ‘engleski pacijent’. Nakon tragičnog loma fibule u veljači 2008. godine Eduardo se mučio beskrajnim terapijama i neuspješnim povratcima na travnjak. Noga se oporavila od otvorenog prijeloma, ali u međuvremenu je Dudu počeo magnetski privlačiti cijelu silu sitnih ozljeda. Istegnuća tzv. zadnje lože, trbušnog zida, bolovi u leđima, pa opercija gležnja kod poznatog amsterdamskog ortopeda dr. Van Dykea...

Kad god je dočekao priliku za nastup Eduardo bi se potrudio ostaviti traga. Nije potpuno zanemario golgeterske navike, zabio je i neke senzacionalne golove za ‘topnike’ poput onog voleja petom u dvoboju s Burnleyem - majstorstvo s Copacabane i gol koji će završiti na sedmom mjestu vječne Arsenalove ljestvice top-golova - ali s velikim je naporom hvatao kontinuitet. Arsene Wenger je očekivao da će njegova hrvatska uzdanica pronaći ritam nakon kompletnih ljetnih priprema, no to se nije ostvarilo. Dudu se od jeseni 2009. godine do proljeća 2010. više puta ozlijedio i menadžerovo povjerenje na kraju se istopilo.

Wenger je tijekom lipnja i srpnja diplomatskim rječnikom glancao rejting našem napadaču, novinare je uvjeravao da računa na Eduarda u sljedećoj sezoni, iako je iza kulisa otvorio licitaciju za njegove usluge. Napadačke karte su u kampu ‘topnika’ od početka bile vrlo jasno podijeljenje. Van Persie uživa status malog boga, Bendtner izrasta u klasnog igrača, stigao je Chamakh, u hijerarhiji je ispred našeg nogometaša Aršavin, a Walcott i Vela su mlađi i potentniji. Spakirati prtljagu nametnulo se kao logičan potez.

Na licitaciji su u prvi plan došli klubovi iz ‘liga petice’. Još u svibnju oglasio se Olympique Lyon, koji nakon odlaska Benzeme nije pronašao golgetera sličnih kapaciteta. Onda se u igru stidljivo uključila Valencia, kao i Aston Villa, zatim se na horizontu pojavio moskovski CSKA, a tijekom Dinamlovih austrijskih priprema lansirana je vijest da bi se Eduardo mogao skrasiti u Olympiacosu. Cijelo to vrijeme Šahtar nitko nije spominjao. Ukrajinci su igrali najdiskretnije, ali s najjačim argumentima. Nije nevažan podatak da je savjetom i utjecajem ovdje sekundirao i kapetan nacionalne momčadi Darijo Srna.

Šahtar je ovog ljeta vrlo aktivan na nogometnoj tržnici. Za 15 milijuna eura klub je iz Barcelone vratio stopera Dmitra Čigrinskog, a trener Mircea Lucescu više je puta podvukao da namjerava osvježiti i napadi klasnim igračem. Ukrajinci su bili spremni iskrcati astronomski novac za urugvajskog napadača Luisa Suareza, ali njemu su nakon SP-a otvorena vrata glamuroznijih liga i klubova. U jednom trenutku na popisu želja našao se i nomadski raspoloženi Robinho, no od toga se brzo odustalo.

Pred klubom iz istočne Ukrajine je sezona velikih planova. Kao aktualni državni prvak Šahtar u rujnu kreće s kampanjom u Ligi prvaka. Hrvatskom napadaču neće nedostajati velikih utakmica, a s druge strane natjecateljski zahtjevi ukrajinske lige nisu tako brutalni kao na Otoku. Šahtar na prvu loptu djeluje kao pametan izbor za oživljavanje karijere.

Dudú četvrti Hrvat, četvorica već otišla

U ukrajinskoj Premijer ligi (16 klubova) trenutno igraju tri hrvatska nogometaša: Darijo Srna (Šahtjor), Ognjen Vukojević (Dinamo Kijev) i Mladen Bartulović (Arsenal Kijev). Nekad je sa Srnom u Donjecku bio i Stipe Pletikosa (došli zajedno, 2003.), no u međuvremenu je prodan u moskovski Spartak. U kijevskom Dinamu je od 2003. do 2006. igrao Jerko Leko, također i Denis Glavina (danas u Poljskoj), koji je posuđivan i Vorskli iz Poltave i zagrebačkom Dinamu, a u Arsenalu i CSKA-u iz Kijeva Ivica Pirić (danas Split).

Presjek karijere

1999.

Došao u Dinamo kao 16-godišnjak iz kluba Nova Kennedy (Rio de Janeiro)

2000.

Prohodao s Andrejom iz Dugog Sela, današnjom suprugom i majkom kćeri Lorene.

2002.

Dobiva HR-državljanstvo, posudba u Zaprešić, zabio 10 golova i vratio klub u 1. HNL.

2004.

U studenome debitirao za A-reprezentaciju protiv Irske u Dublinu.

2006.

Sa 20 golova drugi strijelac HNL-a, ali Kranjčar ga nije pozvao na SP.

2006.

U kolovozu zabija Italiji, u listopadu Engleskoj, u studenome tri Izraelu.

2007.

Briljantna sezona, 34 prvenstvena pogotka, 50 ukupno, transfer u Arsenal.

2008.

Stoper Birminghama Taylor mu je 23. veljače slomio fibulu i potrgao gležanj.

2009.

Nepunu godinu nakon ozljede vratio se na travnjak, bio čak i kapetan Arsenala.

2010.

Sezona isprekidana ozljedama mišića, rijetko u početnih 11 Arsenala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 03:25