VATRENI U BEOGRADU

FOTO: 'VATRENE PAZIMO KAO JOEA BIDENA' Hrvate čuva 4300 policijaca, 14 konjanika...

Da se ništa nije prepuštalo slučaju svjedočila su dva helikoptera koji su u niskom letu nadlijetali rutu
Beograd, 050913.Dolazak nogometne hrvatske reprezentacije na aerodrom pred sutrasnju kvalifikacijsku utakmicu sa Srbijom za Svjetsko prventstvo u Brazilu 2014. Na fotografiji: Jako osiguranje na aerodromu povodom dolaska hrvatske nogometne reprerzentacije.Foto: CROPIX
 CROPIX

Dolazak Hrvata u Beograd izazvao je pravi kaos. Ne onaj navijački, već isključivo prometni. Usred najveće gužve, domaćini su zatvorili autoput na prilazu aerodromu i cijelu rutu koja od Surčina vodi do hotela Hyatt, a riječ je o desetak kilometara prometne “žile kucavice” gotovo dvomilijunskog grada.

Čarter s izabranicima Igora Štimca sletio je u Beograd nešto poslije 13 sati. U “odboru za doček” bilo je nekoliko desetaka novinara koji su se u redakcije vratili neobavljena posla. Naime, Hrvati su pored njih prošli kao pored “turskog groblja”, brže bolje smjestili se u autobus i nakon desetak minuta krenuli prema hotelu. Rutu je osiguravalo nekoliko stotina policajaca. Od pripadnika prometne i temeljne policije pa sve do specijalaca pod oklopima, popularnih “kornjača”. Da se ništa nije prepuštalo slučaju svjedočila su dva helikoptera koji su u niskom letu nadlijetali rutu od aerodroma “Nikola Tesla” do hotela, a sve prilazne ulice bile su zatvorene.

Doduše, priča o tri sigurnosna prstena, dugim cijevima i specijalnim dozvolama za ulazak u hotel bila je više PR nego stvarno stanje. Naime, u Hyatt je mogao ući apsolutno svatko. Naravno, pod uvjetom da se prethodno bezbolno prođe detektor metala smještan na samom ulazu i nekoliko opasnih likova u odijelima i sa slušalicama na ušima. Hrvatski reprezentativci su odmah po dolasku otišli na zajednički ručak pa u svoje sobe iz kojih nisu izlazili sve do večernjeg treninga na stadionu Marakana.

Čini se da domaćini i nisu bili previše impresionirani dolaskom Hrvata. Više ih je živcirao prometni kolaps, ali i termin “utakmice desetljeća” kako je u medijima etiketiran sraz Srbije i Hrvatske na Marakani.

- Ovo nije niti utakmica godine, kakvog desetljeća. Mi nemamo nikakve šanse, a vama treba čudo da odete u Brazil bez baraža - bio je sukus komentara na koje smo naišli u prijestolnici Srbije.

Da je na svakom koraku prisutna velika doza razočaranja i da Srbi jedva čekaju da završe kvalifikacije za Brazil i okrenu se onima za Euro 2016., svjedoči i podatak da je do četvrtka prodano nešto više od desetak tisuća ulaznica od 40 tisuća koje su puštene u prodaju. No, to ne znači da će Marakana biti prazna.

- Čekat će do posljednjeg trenutka i onda podijeliti ostatak ulaznica. To uvijek rade - objašnjavao nam je taksist, i sam jedan iz vojske pesimista. Naime, on je uvjeren kako će svoj kućni proračun spasiti igrajući u petak čvrstu dvojku na Hrvatsku.

- Ako se ovi vaše ne uplaše, a nitko me ne može uvjeriti da jednog Mandžukića ili Modrića koji igraju u velikim klubovima još može nešto impresionirati, onda će glatko dobiti utakmicu - objasnio je svoja razmišljanja Beograđanin.

Iz njegovih usta...

Na Hrvate pazimo kao na drugog čovjeka Amerike

Hrvate čuvamo kao do sada najčuvaniju osobu koja je posjetila Beograd, američkoga potpredsjednika Joea Bidena, rekao je načelnik beogradske policije Stevan Bjelić.

3500 policajaca

800 pripadnika žandarmerije

100 prometnih policajaca

200 policajaca u civilu

14 konjanika

pet ekipa službenih pasa,

četiri policajca iz Hrvatske

tri suca za prekršaje

dva tima protuterorističkih jedinica

dva helikoptera

jedan tužitelj na stadionu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:50