OPERACIJA ISLAND

FOTO: PROBLEMI NA POČETKU Ivica Olić spreman tek za uzvrat, Ivan Strinić upitan za oba ogleda

'Znamo kako ćemo i u kojem sustavu igrati, vidjet ćemo kroz ova četiri dana s kojim igračima'
 Ronald Goršić/CROPIX

Točno u 15-nula-nula u Buzinu, svojoj novoj bazi, hrvatska nogometna reprezentacija pod zapovjedništvom Berlinčanina Nike Kovača započela je 'akciju Island'.

- Od mog imenovanja do danas prošla su tri tjedna, vrijeme je da krenemo. Dosta smo vremena potrošili na našu organizaciju i skautiranje suparnika, krežemo u akciju, najavio je izbornik. I odmah se suočio s problemima: Olićevim i Strinićevim.

- S Olom sam se čuo, u ponedjeljak nakon magnetske ćemo točno znati dijagnozu, prvi nalazi iz kluba kažu da ništa nije puklo. Dobio je udarac u leđa, pa mu se zgrčio mišić u listu, imao je osjećaj da mu je čak pukao, jer imao je već nekoliko puknuća, no izgleda da ipak nije. Ne znam hoće li biti za prvu utakmicu aktiviran, ali za drugu sigurno.

Drugi problem je Strinić, za kojeg nema zamjene, pa je Niko najavio možebitni poziv novom lijevom bočnom igraču:

- Strina se požalio na aduktor, situacija nije najbolja, vidjet ćemo, ako bude potrebno pozvat ćemo dodatnog igrača.

Uključujući večernji nedjeljni trening na Hitrec-Kacijanu, naše reprezentativce do leta za Island u srijedu popodne čeka pet treninga na kojima bi Niko Kovač trebao prelomiti s kime će startati u Reykjaviku u petak, 15. studenoga, u 20 sati.

- Znamo kako ćemo i u kojem sustavu igrati, vidjet ćemo kroz ova četiri dana s kojim igračima, stvari poput ovih sa Strinićem i Olićem ne možemo predvidjeti, a moramo vidjeti i koliko je tko umoran. No, manje-više sve znamo, kazao je Kovač, koji želi što je moguće duže sakriti od Larsa Lagerbäcka formaciju i postavu. Ne skriva, međutim, što je strateški cilj naše reprezentacije u prvom od dva nadmetanja (uzvrat 19, studenoga u Zagrebu, 20.15).

- Cilj nam sigurno mora biti postići gol, to nam je u prvom planu, potom i pozitivan rezultat. Ne odlazimo gore bez nade, nadamo se pozitivnom ishodu, no jedno je pričati drugo djelovati. Istina leži na terenu, moramo tamo pokazati što tražimo. Uvjeren sam da hočemo, jer dečki su motivirani, fokusirani, jedva su čekali ovo okupljanje, da riješe konačno put prema Brazilu.

Neizravno je Niko Kovač prozborio i o taktici za prvi dvoboj:

- Igramo 2x90 minuta, možemo sve odlučiti u jednoj utakmici, a imamo mogućnost u dvije. Pripazit ćemo i suparnika, nećemo ga podcijeniti, ali tražit žemo i naše mogužnosti prema naprijed, sigurno se nećemo samo braniti. Želimo postići najmanje jedan gol. Što više, to bolje, jer za uzvrat doma je jako bitno da se zabije gol u gostima. No, kako sam naglasio u svim intervjuima, organizacija na terenu mora biti takva da izgledamo kao momčad, da se zna tko je za što odgovoran u koje vrijeme i u kojoj fazi igre.

Islanđani preferiraju 4-4-2, ovisno jesu li druge špica Gudjohnsen, Gylfi Sigurthsson ili Finnbogason to se pretvara u 4-2-3-1. Zato predmnijevamo da će i naši biti u 4-2-3-1:

- Oni igraju 4-4-1-1, to je skoro 4-4-2, pitanje je samo hoće li nas napasti visoko ili se spustiti i čekati nas na centru. Mi ćemo biti spremni za jednu i drugu varijantu. Lagerbäck ima puno iskustva, neže srljati kao što nije ni prije sa svojim momčadima, ali neće puno ni mjenjati. Islanđani su završili kao drugi držeći se svog sustava i sastava, tako će i nastaviti.

Kao što kod nas pravo nastupa u prvom ogledu zbog parnih žutih kartona nema Vukojević, tako i Lagerbäcku nedostaje Birkir Saevarsson, dosad standardni desni bek. Mogu ga zamijeniti Rurik Gislason iz Kopenhagena, koji je ofenzivniji ili Olafur Skulason iz Waregema.

- Nećemo ni mi nešto novo izmišljali, koristit ćemo veliku većinu igrača koje je koristio i Igor, vidjet ćemo još na kojim položajima. Nisam tip koji će reći ti si taj, možeš što hožeš, svatko se mora na terenu dokazivati da želi igrati. Zato smo profesionalci, da se trudimo na treningu i nametnemo, a to dečki znaju.

Prema riječima glasnogovornika Tomislava Packa, glede eventualne odgode zbog lošeg vremena zasad uopće nije bilo korespondencije među Savezima. A o Islandu je Niko dodao:

- Skandinavska su, fizički jaka momčad, dobro organizirana, u svim fazama se drži školskih knjiga. Prepoznatljivo igraju, ali dobro, automatizirani su, svatko zna svoju ulogu, tko koga pokriva, tko napada... Vrlo, vrlo su ozbiljna momčad.

Naš izbornik odbija priznati da je Hrvatska ipak favorit:

- Mi kao Hrvatska nemamo pravo nikoga podcijeniti, poglavito ne nakon što pogledamo naše zadnje rezultate. I ja od prijatelja čujem, mi smo favoriti, ali nema favorita. Mi se moramo dobro oznojiti i biti spremni u glavi i tijelu, samo tada su nam izgledi veliki. Optimistični jesmo, ali i realistični. Imaju oni igrača u velikim ligama, nije to Island otprije nekoliko godina, nego vrlo, vrlo dobra momčad, poručio je Niko Kovač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:47