EUROPA LIGE

FOTO: MIKA - SPLIT 1-1 Bilić skratio splitske muke u Armeniji, slijedi sudar s izraelskim viceprvakom!

 Tom Dubravec / CROPIX

Golom Mate Bilića u 87. minuti utakmice protiv Mike u Erevanu, Split je potvrdio prolaz u 2. pretkolo Europske lige. Splićanima će sljedeći protivnik biti izraelski Hapoel Beer Sheva. Bilić je zabio u zadnji čas da Splićane riješi neizvjesnosti i drame u jednoj utakmici u kojoj su "crveni" pokazali da su kvalitetniji, ali nisu to znali materijalizirati golovima.

Armenija nam je bila potpuna egzotika, u nogometnom i u životnom smislu. I dok se milijunski grad Erevan za kratkog posjeta pokazao kao ugodno iznenađenje, armenski nogomet namučio je Splićane više nego što su mogli očekivati.

Armenski viceprvak Mika - klub Mikaila Bagdasarova, bivšeg ministra policije koji je u klasičnoj pretvorbenoj priči postao biznismen i milijunaš - u Splitu nije pokazao puno. Ali u revanšu pred oko dvije tisuće svojih navijača opasno su zaprijetili Splićanima.

Možda je pomoglo i to što je Split stigao u Erevan s uvjerenjem da su već prošli dalje zbog dva gola prednosti. Ali Splićani su sami sebi napravili problem tako što nisu zabili brzi gol, a mogli jer je najbolju šansu imao Erceg, a pokušavali su Bilić i Vidović.

To je dalo krila domaćima posebno kad je u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena veznjak Sargis Karapetjan zabio sjajan gol, sa vrha kaznenog prostora sa desne strane pogodio je u suprotni kut Zagorčevih vratiju.

Tad je moglo biti svega da je Mika imalo ozbiljnija ekipa, ali to je družina u kojoj je najbolji igrač stoper Alex, Brazilac koji je već osam godina u Erevanu i odnedavmo igra za Armeniju. Nisu imali snage, a ni kvalitete učiniti više tako da je zasluženo prošao dalje...

Armenac Arman obožava Bokšića i Bobana

Kakve su šanse da ćete u Erevanu naletjeti na nekoga tko je doslovce opčinjen hrvatskim nogometom? Teško je zamisliti, ali se događa. Mladić imena Arman impresionirano nas je svojim poznavanjem hrvatskog nogometa, ističući da mu je najdraži bio Alen Bokšić, a iznimno cijeni i Zvonu Bobana. Armen nam kaže da najuspješnji armenski klub Pjunik nitko ne voli (bili su deset puta uzastopce prvaci).

"Pjunik ima jaku podršku Saveza, a suci uvijek natežu za njih", otkriva Armen.

Čini se da je svugdje ista priča...

POGOCI

1:0 S. KARAPETJAN (45)

Taman je četvrti sudac Muckenhammer podigao semafor na kojemu je pisalo da će se igrati još dvije minute kad je Mika došla u vodstvo. Sargis Karapetjan je primio loptu na rogu šesnaesterca s desne strane i odapeo projektil koji je odsjeo u suprotnim rašljama nemoćnog Zagorca.

1:1 BILIĆ (87)

Belle je izbačen u sjajnu priliku, ali Kasparov je uspio obraniti jedan na jedan s Kameruncem. Lopta se odbila prema Rogu koji nesebično proigrava Bilića, a iskusni golgeter efektno pogađa pod gredu.

MIKA – SPLIT 1-1

JEREVAN – Mika Sports Complex. Gledatelja 2000.

MIKA: Kasparov 6,5 – Movsisjan 6 (od 77. Hakobjan), Alex 6,5, An. Voskanjan 6, Gor Pogosjan 6 – Armen Petrosjan 6 – Barsegjan 6, Satumjan 6, S. Karapetjan 6,5, Grigorjan 6 (od 55. Gazarjan 5,5) – H. Voskanjan 5,5 (od 61. Beglarjan 5,5). Trener: A. Voskanjan 6.

SPLIT: Zagorac 6 – Ibriks 6, Galović 6,5, Glumac 6, Rugašević 6 – Vojnović 6,5 (od 80. Dujmović), Vidović 6 – Bagarić 5,5 (od 59. Belle 6), Erceg 6, Glavina 5,5 (od 70. Rog 6,5) – Bilić 6,5. Trener: Matić 6.

Sudac: Oliver Drachta (Austrija) 6,5. Pomoćnici: Brandner, Braunschmidt. Četvrti sudac: Muckenhammer. Delegat: Ivanov (Ukrajina).

Strijelci: 1:0 S. Karapetjan (45), 1:1 Bilić (87).

Žuti kartoni: Armen Petrosjan (50 – lakat u lice), Vojnović i Grigorjan (55 – međusobno koškanje), Rugašević (79 – oštar prekršaj), Rog (82 – oštar prekršaj).

Igrač utakmice: Mate Bilić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:39