JL NA FINALU LIGE PRVAKA

FOTO 'Kad bi naš Elf imao Olića, bili bismo prvaci svijeta'

Španjosku prijestolnicu koja ima stanovnika kao cijela Hrvatska zbog finala je pohodilo 120.000 gostiju koji će u dva dana potrošiti 50,000.000 eura
 Drago Sopta / Cropix

MADRID - Madridske ulice i trgove u subotu ujutro okupirali su Nijemci. Bayernove navijačke trupe prve su zauzele Plazu Mayor, Puerta del Sol, crveno-bijelo je dominiralo nad crno-plavim i na Gran Via, ponosu kastiljske prijesolnice koja upravo slavi 100-godišnjicu. Interovih pristalica bilo je više samo oko stadiona.

- Talijani imaju manje novca od navijača Bavaraca, pa su smješteni u hotelima na rubovima grada, čak i izvan njega, krenut će prema Castillani tek popodne – kazao nam je prodavač šalova u bojama finalista, zadovoljan jer svatko tko je ovdje zbog finala želi takvu uspomenu.

Doista, profil Bayernovih navijača odavao je boljestojeće goste, mnogo sjedokosih, koji su doživjeli i prve naslove Bavaraca. Pilo se i vino, ne samo pivo. Ugostitelji su samo zbog Nijemaca u ponudu uveli i krigle od pola litre, Španjolci takve ne piju jer se na 33 Celzija koliko je bilo u subotu u 15 sati, pivo se brzo ugrije. Radije izredaju nekoliko malih.

- Ivica Olić, Ivica Olić – orilo se iz jedne taverne. No, nije to bilo društvance iz Davora, niti Hrvati, nego Nijemci i Turci iz Münchena, skandiralo se i Altintopu, Schollu, Badstuberu...

- Kad bi naš 'Elf' imao Olića, bili bismo prvaci svijeta – kazao nam je navijač u narodnoj bavarskoj nošnji i započeo himnu Bayerna. Nije se sjetio umjesto "Deutchemaister" promijeniti stih u "Europamaister", iako mu je kolega ponosno uzdizao 'Pokal s velikim ušima' na napuhavanje.

Olićevce smo sreli kasnije. Uspjeli su prešvercati i kulen.

- Nismo smjeli do Ivice prije utakmice, ali slavit ćemo večeras – kazao nam je brat mu Marin, koji je s društvom iz Slavonije smješten u stanu. Neki su Madriđani napustili grad samo kako bi zaradili na iznajmljivanju, recesija je, pazi se na svaki euro.

Ovakvi događaji, kada gradovi imaju što ponuditi, ogroman su biznis. Jedan od sponzora Lige prvaka izračunao je da će isključivo zbog finala Madrid ovaj vikend posjetiti 120.000 gostiju, koji će potrošiti 50,000.000 eura, dakle preko 400 po glavi.

Kako to već biva otkako je Liga prvaka globalno izbrendirana, navijači jedni prema drugima ne iskazuju agresivnost. Skupa su u metrou, autobusima, restoranima. Zamijetili smo i nekoliko turista s obilježjima Barcelone, nitko ih nije napadao.

- Inter (2x), aufwiedersehen (3x), orilo se iz svih kutaka metropole u koju bi u nekom humanom preseljenju stalo svo stanovništvo Hrvatske.

- Bayern, Bayern, vaffan culo – uzvraćali su malobrojniji 'nerazzurri'. Mnogi su nosili majice "Grazie, Mourinho":

- José ovo ne može izgubiti – uvjeravao je jednog postarijeg Španjolca mladi navijač Intera, čak mu se ni mladoliki otac sigurno nije rodio kad je Inter zadnji put bio na vrhu Europe.

Inače, navijači Reala dolazak Mourinha smatraju nužnim zlom. Ne sviđa im se njegov nogomet, sličan Capellovom kojeg nisu 'gotivili', ali odobravaju Portugalčev zarazni gard.

- Ako će nam Mou donijeti naslov, srušiti Barçu, neka dođe – čuli smo iz nekoliko usta.

Madriđani doista nisu toliko strijepili za ishod finala koliko za u petak nastradalog najboljeg španjolskog matadora. Julio Aparicio nastradao je na 'finalu u koridi', Feria de San Isidro. Bikov rog probio mu je vrat i izašao kroz usta, dvije operacije tijekom noći trajale su šest sati, no Maestro će se oporaviti i 'vratiti na teren', zarađuje 300.000 eura 'po utakmici'.

Inače, cijene ulaznica kod preprodavača pale su preko noći sa 1500 na 900 eura. Jedan si je očajnik čak otiskao majicu 'I need a ticket'. Nije Madriđanin...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:12