HRVATSKI DERBI

FOTO: HAJDUK - DINAMO 0-2 Čop i Halilović srušili bezopasni Hajduk, Modri već slave 9. naslov u nizu!

Igor Tudor i njegovi suradnici su kao igrači osjetili derbije, u različitim ulogama. I kad je bilo važno i presudno, i kad je bilo 'samo' za prestiž
 Ante Čizmić / CROPIX

Najveća utakmica hrvatskog nogometa ponudila je sjajan dekor, kao što je to običaj na Poljudu na tribina je bilo dvadesetak tisuća gledatelja, atmosfera je bila raspjevana, ali nogomet nije bio na toj razini.

To je bila utakmica bez šansi, i bez velike igre. Dinamo je odigrao taman koliko mu je trebalo da pobijedi, da uzme sva tri boda i tako ode na 13 bodova viška koja ubijaju svaku daljnju neizvjesnost ovom prvenstvu.

Dinamo je uzeo sve, golom eks hajdukovca Duje Čopa s 11 metara te golom Halilovića na isteku utakmice slavio je pobjedu u ovoj utakmici koju ćemo željeti što prije zaboraviti. Hajduk je ostao dužnik, iako je bio nešto življi i aktivniju u drugom poluvremenu. Splićani u ovih 90 minuta derbija nisu napravili pravu, čistu šansu za gol.

Derbi je ponudio melankoniju, a ne radost na Poljudu. Opet se pjevalo: "Ako ne postaneš novi prvak ti..."

Umjesto junaka vidjeli smo antijunaka Zdravka Mamića koji je divljao po svečanoj loži i kraju se i fizički sukobio na vremešnom Hajdukovom legendom Ivom Begom. Nakon toga sav mogomet je pao u drugi plan. Derbi je počeo mlako, posebno od strane hajdukovaca za koje se očekivalo da će nedostatak kvalitete nadoknađivati borbenošću i trkom. Ali Hajduk je djelovao pospano, kao da im nije odgovarao ovaj termin utakmice u sunčano subotnje popodne

Dinamo je bio taj koji je od početka nametnuo svoj ritam. "Modri" su uzeli loptu i kontrolirali igru. Iako velikih šansi nije bilo, Dinamo se barem doimao opasniji, konkretniji, okomitiji u svojoj igri.

Dinamo je imao loptu u posjedu, stisnuli su hajdukovce na njihovu polovicu i onda su dugo pleli mrežu oko vratiju Stipice. Hajdukovi igrači kasnili su u svakom duelu, teško su osvajali loptu, a kad bi je i uzeli brzo bi je predali protivniku. To nije bio Hajduk kakav smo naučili gledati u ovoj sezoni. Igra Tudorove momčad mogla je najbolje opisati kovanicom: "Puno zuje, a malo meda daju."

Hajduk je bio bez udarca u okvir vratiju, bez prave šanse, bez pritiska i borbenosti. Takav stil ne pamtimo s puno derbija Hajduka i Dinama na Poljudu. Dinamo je poveo golom iz penala. Sudac Ljubičić pokazao je na 11 metara nakon što je Milović igrao rukom u kaznenom prostoru. Nitko od hajdukovaca nije prosvjedovao, i s tribina je dojam bio da je to čist penal, a izvođač Duje Čop bio je nemilosrdan za svoj bivši klub.

Čopu je ovo bio 16. prvenstveni gol u sezoni, izjednačio se sa Benkom i sad mu je otvoren put prema naslovu najboljeg strijelca Lige.

PRIJENOS UŽIVO

HAJDUK - DINAMO 0-2 (Čop 23-11m, Halilović 90)

KRAJ UTAKMICE

90+4. minuta - Alen Halilović je zabio gol u svom posljednjem derbiju! Bio je korner za Hajduk, Stipica je otišao na skok, ali na kraju je Milović izgubio loptu. Dinamovci su krenuli u kontru, a Halilović je ušao s loptom u praznu mrežu.

81. minuta - Hajdukovci su poklonili loptu Soudaniju, koji je s 15-ak metara pucao preko gola.

78. minuta - Susret je prekinut zbog bakljade.

76. minuta - Milić je s lijeve strane naciljao Abukholikova, ali primanje lopte je bilo katastrofalno.

63. minuta - Zakuhala se atmosfera na Poljudu. Nakon jednog nedosuđenog prekršaja na Fernandesu eksplodirao je Zoran Mamić, a u svečanoj loži podivljao je Zdravko Mamić. Gazda Dinama se svađao s gledateljima, pozivao na obračun, a na kraju je stvar morala smiriti policija.

54. minuta - meč-lopta za Dinamo. Soudani je sjajno proigrao Fernandesa koji je bio sam ispred Stipice. Čileancu je ipak malo pobjegla lopta, tako da je vratar Hajduka uspio mu ući u udarac.

51. minuta - Prvi udarac u okvir gola Dinama. Pašalić je iz kornera na drugoj vratnici naciljao Uzbekistanca Timu, ali njegov udarac u voleja otišao ravno u Ježinu.

50. minuta - Dobro je pucao Antolić s 20-ak metara, lopta je prohujala preko vrata.

49. minuta - Splitska obrana je potpuno zaboravila na Soudanija, ali Alžirac je sa 17 metara pucao preko gola.

Počelo je u nastavku.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA!

42. minuta - Dinamo potpuno dominira, a Hajduk je bez želje, energije, agresije... Osim nekoliko kornera, Bijeli nisu napravili ništa.

29. minuta - Fernandes je imao priliku za rješenje utakmice. Sjurio se prema Stipicu, ali u posljednji trenutak u blok mu je ušao Vršajević i vjerojatno spasio pogodak.

23. minuta - Jedanaesterac za Dinamo! Fernandes je oteo loptu Bijelima i vratio sa Soudanija koji je pucao sa desetak metara. Na loptu je uklizao Milović, a sudac je procijenio da ga je lopta pogodila u ruku. Siguran izvođac s bijele točke bio je Duje Čop.

17. minuta - Sudac Ljubičić je isključio pomoćnog trenera Hajduka Vučka.

17. minuta - Andrijašević je bio na udarcu na 17 metara, ali potpuno krivo je zahvatio loptu i zamalo prebacio sjevernu tribinu.

10. minuta - Dinamo je nešto poduzetniji na početku, ali još uvijek nema udarca na vrata Stipice.

4. minuta - Sušić je s lijeve strane uputio nešto između udarca i ubacivanja, ali nitko od Hajdukovih napadača nije razumio tu ideju...

Utakmica je počela!

Poljud se polako puni, na tribinama je oko 15.000 gledatelja, ali još je uvijek velika gužva ispred stadiona.

HAJDUK: Stipica - Vršajević (od 59. Bencun), Maloča, Milović, Milić - Anđelković (od 46. Abdukholikov), Sušić (od 75. Iluridze)- Kouassi, Andrijašević, Pašalić - Maglica;

DINAMO: Ježina - Pinto, Šimunović, Šimunić, Pivarić - Ademi (od 85. Leko), Brozović, Antolić - Soudani, Fernandes (od 74. Cleyton), Čop

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 22:57