SRAMOTA NA SP-u

FIFA 'Još nismo donijeli odluku o navijačima koji su mahali ustaškim zastavama'

Manaus, Brazil, 180614.Arena Amazonia.20. Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu 2014. Utakmica 2. kola skupine A izmedju Kameruna i Hrvatske.Na fotografiji: navijaci.Foto: Tom Dubravec / CROPIX
 Tom Dubravec / CROPIX

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) prekinula je istragu protiv meksičkih navijača utvrdivši kako nije bilo njihovog rasističkog i homofobnog ponašanja za vrijeme utakmice protiv Kameruna u Natalu, dodavši kako još uvijek nije donijela odluku o navodnim incidentim hrvatskih, ruskih i brazilskih navijača.

"Disciplinska komisija je utvrdila kako meksički navijači nisu rasistički vrijeđali igrače Kameruna, niti izvikivali anti-gay parole," poručili su iz krovne nogometne organizacije. Iz Fife su poručili kako još uvijek nisu donijeli odluku o pritužbama na ponašanje hrvatskih, ruskih i brazilskih navijača.

Fifu je na postupke hrvatskih navijača upozorila FARE organizacija koja je primijetila kako su na utakmici u Sao Paulu hrvatski navijači raširili zastavu s ustaškim grbom. Brazilci su optuženi za rasističke povike s tribina tijekom utakmice protiv Meksika, dok su ruski navijači na utakmici Rusija-Južna Koreja na tribinama istaknuli zastavu s keltskim križom koji se povezuje s rasističkim i neofašističkim organizacijama.

Iz FARE-a su odmah reagirali iskazavši žaljenje što je Fifa 'progledala kroz prste' Meksikancima.

"Nismo zadovoljni odlukom Fife jer su postajali svi argumenti za kaznu. Fifina odluka da riječ 'puto' (pogrdni naziv za homoseksualca) nije homofobna je razočaravajuća i kontradiktorna," poručili su iz organizacije Football Against Racism in Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 09:29