POSTALI PRVACI

ENRIQUE GUŠTA U NASLOVU 'Prije deset mjeseci nismo imali ništa, sada možemo uzeti sve'

Lionel Messi je u osvajanje naslova ugradio nevjerojatan 41 gol i 20 asistencija!

Messijev gol, Messijeva liga, Messijeva epoha. Barcelonin čarobnjak sinoć je potpisao jedini gol u pobjedi “blaugrane” nad Atleticom iz Madrida (1-0), dovoljno za naslov osvajača “la lige” kolo prije kraja prvenstva. Premda je u taj pothvat ugradio čak 41 gol i 20 asistencija, Messi na kraju vjerojatno neće dostići Cristiana Ronalda na ljestvici strijelaca (hat-trickom Espanyolu stigao do 44. pogotka), ali će pronaći zadovoljštinu u podatku da je Barceloni donio 23. naslov španjolskog prvaka i da je osvojio čak pet titula u posljednjih sedam godina.

Ne bez gorčine, “Marca” će uz proglašenje novog prvaka konstatirati da Barcelona gotovo monopolistički vlada Primerom već cijelo desetljeće; uzela je sedam od posljednjih jedanaest titula i nisu je sa šampionske putanje skrenuli niti Realovi astronomski transferi niti “sitne distrakcije” u vlastitim redovima poput tri različita predsjednika ili četiri trenerske promjene u tom razdoblju.

Luis Enrique je naslijedio “ Tatu” Martina prije deset mjeseci i već je na prijelazu u Novu godinu djelovao potrošeno. Barcelona je izgubila na gostovanju u Sociedadu, Real je preuzeo uzde kampanje, a svlačionica se pretvorila u bojno polje. Što se u nastavku sezone dogodilo? Lionel Messi i trener su sklopili primirje, momčad je pronašla nove motive, a proradila su i “tri amigosa”. Messi, Neymar i Suarez zajedno su u naslov prvaka uzidali 79 pogodaka.

- Prije deset mjeseci došao sam u momčad koja je sezonu zaključila bez osvojenog trofeja i bila je zrela za tranziciju. Upustio sam se u promjene i jedan je naslov u džepu, a u igri su i dalje dva trofeja. Ne želim razgovarati o tome što nosi budućnost, trebam nekoliko dana za proslavu ovog uspjeha i za odmor. Nakon toga bilo bi sjajno osvojiti Kup kralja jer igramo pred svojim navijačima, na Camp Nou, naljepšem stadionu na svijetu – rekao je Enrique.

Realov san o velikom preokretu i spašavanju titule trajao je šest minuta. Na gostovanju kod Espanyola kraljevski je klub poveo u 59. minuti, a Barcelona je u tom trenutku vladala Calderonom, ali nije uspijevala materijalizirati nadmoć. Onda je u 65. minuti Messi na prilazu šesnaestercu odigrao dupli pas s Pedrom pa sa 13-14 metara “rastavio” Oblaka. Ivan Rakitić odigrao je odličnih 85 minuta (73 točna dodavanja u 85 pokušaja), dok je Mario Mandžukić u igru ušao s klupe u 70. minuti. I Real je na koncu uvjerljivo pobijedilo, ali koliko je Florentino Perez vjerovao u mogućnost hepienda najbolje će posvjedočiti činjenica da utakmicu nije niti gledao. Kamere su ga ulovile na finalnom meču košarkaške Eurolige između Reala i Olympiakosa.

Do posljednjeg kola ostaje otvorena utrka za jedno mjesto u Ligi prvaka. Sevilla je iskoristila kiks Valencije i približila se na samo bod. U posljednjem kolu “šišmiši” igraju u Almeriji, a “nervioni” u Malagi. Prvak naslov proslavlja pred svojim navijačima protiv Deportiva

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:00