UTAKMICA GODINE

EKSKLUZIVNO: SRPSKI IZBORNIK SINIŠA MIHAJLOVIĆ 'Utakmica protiv Hrvatske je najvažnija!'

'Srbija ima Ivanovića koji standardno igra u Chelseaju, Nastasića koji igra u Manchester Cityju, Subotića i Biševca koji također igraju u ligama petice. Tu smo negdje...'
 AFP

U subotu, u salonu Budva luksuznog hotela Hyatt, Siniša Mihajlović počeo je pripreme za utakmicu godine 22. ožujka između Hrvatske i Srbije. Opušten, bez velikih riječi, u svakoj je rečenici pokušavao reći - Do 22. ožujka još je puno vremena, ne palite atmosferu, još nije vrijeme.

Reći će da je ovo bitno drukčija utakmica od one koja je u Zagrebu igrana 1999. godine jer današnji igrači nisu opterećeni ratom, bivšom Jugoslavijom, za njih bi to trebala biti samo sasvim obična utakmica.

- Za njih bi to trebalo biti kao da igramo protiv Škotske ili Belgije - pokušava Mihajlović sniziti tenzije...

Ali, to nije, niti će ikada biti tek jedna od utakmica! Sportski susreti Hrvatske i Srbije uvijek imaju poseban naboj i Srbi su istinski zabrinuti jer nikada u nogometnoj povijesti razlika u klasi nije bila tako velika. Srbi imaju vrlo dobru obranu, jednu od najboljih u Europi, ali u veznom redu i napadu su inferiorni, tanki. I zato ne čudi pitanje što će Siniša Mihajlović poduzeti ako utakmica s Ciprom u Nicosiji završi 0-0?

Pobjeda u Zagrebu

Pitanja na press konferenciji bila su blaga, srpski sportski novinari izgubili su englesku oštrinu, oni su samo zabrinuti. Oni će bez prosvjeda prihvatiti Mihajlovićevu teoriju da utakmicu u Zagrebu ne može dobiti nadahnuti individualac, jer ga srpski nogomet danas nema, nego samo - team. Iako je i to sitna bizantinska podvala, budući da je Siniša Mihajlović zimu proveo uvjeravajući Dejana Stankovića da se vrati u nacionalnu momčad. Makar u Interu ne igra, makar je “star kao Biblija”, on se još sjeća utakmice iz 1999. godine u Zagrebu.

Nije li prevelik rizik osloniti se na jednog veterana u najvažnijoj kvalifikacijskoj utakmici, protiv vrlo opasnog suparnika? Jer, Dejan Stanković je već dugo izvan ozbiljnog nogometa, a u Zagrebu bi trebao biti spasitelj srpskih nogometnih ambicija?

- Zašto bi to bio rizik? On ne igra već osam mjeseci, ali do te utakmice ima još 50 dana i Stanković se može vratiti u formu. To je utakmica u kojoj će igrač, i da je potpuno bez snage, dati sve od sebe. On nam je nužan zbog njegovih nogometnih kvaliteta, zbog iskustva, zbog svega što je napravio u nogometu. I igrači hrvatske reprezentacije će drukčije gledati na našu reprezentaciju ako je Stanković unutra.

Srbiji je u Zagrebu pobjeda jedina opcija da bi ostala na nogama? Ili bi vas možda zadovoljio i remi?

- Mi uvijek igramo na pobjedu, a problem je što se to ne može uvijek ispuniti. Ako pobijedimo, vraćamo se u ring, opet smo u igri. Ako izgubimo, šanse su nam minimalne. Znamo da igramo protiv jedne reprezentacije koja je puno iskusnija od nas, protiv natjecateljske reprezentacije koja zna igrati na rezultat, ali nadam se da možemo izjednačiti taj ‘prorez’ između nas i vas, što se tiče iskustva.

Remi vas ne bi zadovoljio, ne donosi gotovo ništa?

- Ako je u 90. minuti 0-0, onda je remi dobar. Ali, nama treba pobjeda.

Sigurno ste temeljito analizirali igru hrvatske reprezentacije. Gdje su najopasnije točke, gdje su slabosti i rupe?

- O taktičkim stvarima ne želim govoriti, ali budite sigurni da znamo gdje ste ‘mnogo’ jaki, ali i gdje ste ranjivi. Kao što i Štimac zna koje su naše dobre, a koje loše strane. Kao što mi imamo slabosti, ima ih i Hrvatska, ima ih svaka reprezentacija na svijetu. I Brazil ima slabe točke.

Koje hrvatske igrače najviše respektirate?

- Posebno ne respektiram niti jednog igrača, vaša najveća kvaliteta je momčadski duh, vi ste jedna vrlo dobra i homogena momčad.

Belgija ispred Hrvatske

Mario Mandžukić je centarfor Bayerna, Luka Modrić igra u Realu, oni bi trebali biti hrvatska prednost i hrvatski aduti?

- Gospodine, Srbija ima Ivanovića koji standardno igra u Chelseaju, Nastasića koji igra u Manchester Cityju, Subotića i Biševca koji također igraju u ligama petice, tu smo negdje.

Koga više respektirate iz naše skupine: Belgiju ili Hrvatsku?

- Belgija je najbolja momčad. Po onome što su odigrali, kako su odigrali i po igračima koje imaju. Uglavnom su to vrlo kvalitetni igrači koji standardno igraju u Engleskoj.

Ipak, i ta moćna Belgija, koja figurira kao najpotentnija europska reprezentacija, protiv Srbije je bila u knock-downu. Na kraju je pobijedila, ali je u prvom dijelu trebala biti ‘masakrirana’?

- Prema igri u prvih 60 minuta trebali smo pobijediti, ali naš je glavni problem to što nemamo gol-igrača. Ne znamo zabiti gol. Nadu nam vraća Šćepović, koji je u posljednje tri utakmice zabio tri gola, imamo Đorđevića koji standardno igra u Nantesu, imamo Đurđića, tako da se nadam da ćemo riješiti i taj problem.

Lazar Marković je srpski igrač kojega Igor Štimac najviše respektira?

- Trenutačno je ozlijeđen, ali sigurno će biti spreman za meč protiv Hrvatske! Istina, on je jedan od naših aduta, ali ne treba te mlade igrače opterećivati. On samo mora igrati dobro i slušati što mu ja kažem.

Je li ta utakmica u Zagrebu meč odluke ili će to možda biti uzvrat u Beogradu? Ili je to vaša utakmica s Belgijom u Bruxellesu?

- Utakmica protiv Hrvatske je najvažnija. Ako ćemo to dobro odraditi, onda je najvažniji meč protiv Škotske i tako dalje.

Ne možemo pobjeći od političkog aspekta utakmice. Imate li zbog toga tremu?

- Na te stvari mi, koji se bavimo isključivo nogometom, ne možemo utjecati. Što se tiče mene, mojih igrača i Nogometnog saveza Srbije, kod nas neće biti nikakvih problema. Od ponašanja na terenu do poštovanja suparnika. Nadam se da će se tako ponašati i hrvatska strana. A što će se dogoditi na tribinama, na to ne možemo utjecati, mi jedino moramo dati primjer kako bi se trebalo ponašati na nogometnoj utakmici. A da kod vas, kao i kod nas, ima budala koje će pokušati napraviti incident, od toga također ne možemo pobjeći i iza toga treba stati država. I zato nemam tremu, bojim se samo stvari na koje mogu utjecati. A ako ništa ne mogu, onda je to lutrija.

Odgovorni su Hrvati

Bojite li se crvenog kartona kojim Platini maše i prijeti i Hrvatskoj i Srbiji? On će osobno kontrolirati utakmicu u Zagrebu?

- Mislim da navijači iz Srbije neće doći u Zagreb, iako će na stadionu biti i simpatizera srpske reprezentacije. Na toj je utakmici odgovornost na hrvatskoj strani, kao što će na utakmici u Beogradu za sve biti odgovorna naša država. Istina je da je rezultat na toj utakmici najvažniji, ali što se tiče nas, izravnih sudionika, želio bih da svi zajedno pobijedimo. Ne bi bilo dobro da nogomet bude gubitnik, moramo pokazati svijetu, pa i Platiniju, da se i na Balkanu ljudi međusobno znaju respektirati. Taj primjer moraju prihvatiti i svi oko te utakmice.

CIJELI INTERVJU PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JL-a!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 19:17