AFRIČKI KUP NACIJA

Egipat pobijedio Nigeriju nakon 47 godina!

 Reuters

Nogometaši Egipta, branitelji naslova pobjednika Afričkog kupa nacija, pobijedili su Nigeriju s 3-1 u dvoboju 1. kola C skupine odigranom u Bengueli u Angoli pred 18.000 gledatelja.

''Faraoni'' su svladali Nigeriju prvi puta nakon 47 godina, iako su ''super orlovi'' bolje otvorili utakmicu, te su u 12. minuti poveli odličnim pogotkom Hoffenheimovog napadača Chinedua Obasija, koji je desnicom izbacio iz igre svog čuvara, a onda je točno sa crte kaznenog prostora opalio lijevicom neobranjivo u desni kut vratara Egipta El Hadaryja.

Nakon toga je Kalu Uche dva puta imao solidne pozicije za povećanje nigerijskog vodstva, no niti jednom nije pogodio na pravo mjesto.

Egipat je izjednačio u 34. minuti. Emad Moteab, 26-godišnji egipatski napadač, fino je iskoristio jednu dubinsku loptu, zaobišao vratara Nigerije Enyeamu koji je istrčao sa svog gola, te gurnuo loptu u praznu mrežu.

Egipćani su bolju igru u nastavku kapitalizirali pogocima Ahmeda Hassana u 54. i Mohameda Gedda u 87. minuti. Prijelomni je, zapravo, bio Hassanov gol, u kojem je veliku ulogu odigrala činjenica da se nakon njegovog udarca lopta odbila od Taiwoa i promijenila smjer.

U drugoj utakmici 1. kola u C skupini, od 19.30 sati igraju Benin i Mozambik.

AKN: Benin upropastio priliku za povijesnu prvu pobjedu

Reprezentacije Mozambika i Benina odigrale su bez pobjednika, 2-2 u dvoboju 1. kola u C skupini na 27. izdanju nogometnog Afričkog kupa nacija u Angoli.

Veliku priliku za prvu pobjedu uopće u povijesti na Kupu nacija propustili su nogometaši Benina. Naime, već nakon 20 minuta igre Benin je vodio s 2-0. U 15. minuti je Razak Omotoyossi poentirao s bijele točke, a samo pet minuta kasnije je Benin udvostručio prednost nakon autogola Darija Khana.

Ipak, Mozambik se vratio u utakmicu i uspio do kraja ovojiti jedan bod, a tome su u velikoj mjeri kumovale i pogreške vratara Benina Yoanna Djidonoua. Strijelci za Mozambik bili su Miro u 30. i Fumo u 34. minuti.

Spoemenuli smo da je Benin ''promašio'' priliku za prvu pobjedu uopće na afričkim prvenstvima, a istu je mogućnost propustio i Mozambik. Beninu je ovo treći nastup na Kupu nacija. U prethodna dva je izgubio svih šest utakmica. Mozambik, koji participira četvrti puta na Kupu nacija, je, pak, u prethodnih devet utakmica osvojio jedan bod. U desetoj su se dokopali i drugoga...

AKN, 1. kolo C skupine:

Egipat – Nigerija 3-1 (Moteab 34, Hassan 54, Geddo 87 / Obasi 12)

Benin - Mozambik 2-2 (Omotoyossi 15 – 11 m, Khan 20 – ag / Miro 30, Fumo 54)

Redoslijed: 1. Egipat 3, 2. Benin 1, 3. Mozambik 1, 4. Nigerija 0

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:39