UBIRE PLODOVE

Edoardo Reja je gradio, a Špaco pobjeđuje

Špaco Poklepović u Hajduku bere plodove rada Edoarda Reje, dok Talijan gubi utakmice i živce s Lazijem
 Vladimir Dugandžić / Cropix

SPLIT - Na rastanku sa Splitom i Hajdukom Edoardo Reja je ustvrdio: - Žao mi je što odlazim u trenutku kad sam trebao početi brati plodove svoga rada.

Reja je osjećao da je na dobrom putu, da je stabilizirao momčad i da će rezultati nagraditi njegov rad i trud. No, nije dočekao taj trenutak, nije odolio pozivu iz Lazija. Talijanski je trener u 64. godini dobio priliku voditi najveći klub u karijeri, a plodove njegova rada u Hajduku počeo je brati Stanko Poklepović, trener koji će za mjesec dana navršiti 72 godine (rođen 19. travnja 1938.).

Mnogi su bili skeptični prema Špaci, najviše na račun njegovih godina, ali sve je demantirao pokazujući se kao pravi potez, pun pogodak za Hajduk.

S druge strane bilo bi nekorektno sada ustvrditi da Hajduku Reja nije niti trebao. Uz objašnjenje da su pokraj domaćih stručnjaka Splićani posegnuli za trenerom koji je skup, koji ne poznaje ambijent i mentalitet te teško može ući u psihu igrača kad ne govori jezik.

Iako svaka od ovih tvrdnji može držati vodu, to je primjer naknadne pameti, riječ generala nakon bitke. Reja je ipak odradio velik posao u Hajduku. Talijan je pripremio teren tako da iskusni Poklepović danas može poentirati, postizati rezultat.

Jer, nakon što je stabilizirao momčad koja je bezidejno lutala promijenivši dvojicu trenera, Reja je napravio selekciju igrača, odradio pripreme, postavio temelje za Hajdukovo proljeće. Eliminirao je utjecaj menadžera, ugradio profesionalne kriterije rada. Sve su to Rejine zasluge.

Istina, trpio je zbog jezične barijere, nije govorio hrvatski, a na mješavini talijanskog i slovenskog nije uspio do kraja prezentirati svoje ideje igračima.

Ono što Talijan očito nije imao, ugradio je Poklepović. Rejin Hajduk nije bio napadački, nije bio ofenzivan, onakav kakav publika očekuje. To je razumljivo jer Reja nije trener koji se borio za naslove prvaka, nije vodio klubove koji su jurišali na pobjede bez obzira na to gdje igraju. Teško je onda mijenjati takav mentalitet.

A Poklepović je upravo zaigrao na tu kartu. Najprije je standardizirao momčad. Prvo što je od igrača zatražio bilo je da se nametnu, da zagospodare terenom i da se protivnik prilagođava Hajduku, a ne suprotno. Takav gard sastavni je dio Hajdukove tradicije i mentaliteta, kao što se u danima najveće slave Hajduka znalo da protivnik gubi 0-3 već u Kaštelima.

Špaco pobjedom protiv Belupa promijenio atmosferu

Stanku Poklepoviću dobro je došla odgoda prvenstva za tjedan dana kako bi upoznao momčad i igračima pokušao predstaviti svoje ideje. Špaco je imao frustrirajući debi protiv Želje na Poljudu, za 99. rođendan Hajduk je odigrao ništa-ništa. Nije slutilo na dobro ni nakon test-utakmice u Polačama i poraza od Zadra (1-2). Sve se okrenulo u poluvremenu utakmice protiv Slaven Belupa. Igra Hajduka ni iz čega se pretvorila u raspodiju, pet pogodaka Slavenu i tri Interu i eto nove nogometne euforije u Splitu.

Sad se slavi starog dobrog Špacu koji se vratio iz mirovine da spasi Hajduk, a on skromno sliježe ramenima i odgovara: - Samo radim ono što najbolje znam.

Stanko Poklepović

71 godina, četiri desetljeća trenerske karijere, bivši hrvatski izbornik i prvi prvak Hrvatske, treći put na klupi Hajduka. Ima ugovor do kraja sezone uz mjesečnu plaću od 5000 eura.

- STANDARDIZIRAO MOMČAD

- UGRADIO POBJEDNIČKI MENTALITET

Genij iz Gorizije upao u kašetu brokava s Lazijem

Edoardo Reja u Laziju je dočekan kao spasitelj, bio je slavljen nakon što je u premijernom nastupu pobijedio Parmu u gostima 2-0. Talijanski mediji dočekali su ga uz hvalospjeve, titulirajući 64-godišnjeg trenera “genijem iz Gorizije” koji će spasiti Lazio od totalnog rasula. Reja u Italiji uživa ugled kvalitetnog, vrijednog i nadasve poštenog trenera koji se specijalizirao za krizne situacije. Bez obzira na pozitivan start, Reja je znao da s Lazijem neće imati lagan posao jer je rimski klub već dugo kašeta brokava. Ni raspored mu nije išao na ruku pa je u posljednje tri utakmice protiv klubova s vrha tablice (Palermo i Sampdoria) upisao dva poraza, a remizirao je sa sudionikom Lige prvaka (Fiorentina). Reja je počeo gubiti živce na klupi Lazija, dvaput je isključen, a lako ga je razumjeti jer se nalazi na rubu ispadanja.

Edoardo Reja

64 godine, 30 godina trenerske karijere, sada na klupi Lazija, najveće uspjehe postigao s Napolijem koji je vodio četiri sezone i doveo iz Serie C1 do prvoligaškog društva. S Hajdukom je imao ugovor do ljeta 2011. uz godišnju plaću od 400.000 eura.

- STABILIZIRAO MOMČAD

- NAPRAVIO SELEKCIJU IGRAČA

- ODRADIO PRIPREME

- ELIMINIRAO UTJECAJ MENADŽERA





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:39