KOMENTAR ROMANE EIBL

Drž'te lopova, dok on vozi Bentleyje!

 Ronald Goršić / Cropix

Iz maksimirskoga grmlja, ispod skuta svih svojih glasnogovornika, Zdravko Mamić je opet, za svaki slučaj, viknuo: “Drž’te lopova!” Uoči puta u Split na uzvrat Hajduku valja makar umjetno stvoriti pritisak, ali i posegnuti za alibijem zatreba li opravdati moguće posrnuće Jurčićeve momčadi što se nikako ne bi uklopilo u Mamićevu viziju apsolutne dominacije Dinama iz koje se, na žalost, ne rađa ništa dobra zapadnije od Bregane i istočnije od Sesveta.

Pa se tako kontrolirani Zdravkov gnjev sručio na reporterska pleća Stjepana Baloga jer se, sram ga bilo, usudio imati stav. I to, još jednom ga sram bilo, suprotan sudačkom uvjerenju arbitra riječke utakmice Daruvarčanina Marića, za kojeg nije bilo spora treba li dosuditi jedanaesterac za Dinamo.

“I danas mislim da je Marić upropastio utakmicu, koja je zapravo bila lijepa, za razliku od svih aktera, od igrača, trenera do publike čije je ponašanje bilo ružno”, kaže prozvani TV komentator Štef Balog. - Ja sam samo kolateralna žrtva u već viđenoj ‘igri’ stvaranja pritiska.

I tri dana prije nego će Hajduk doći u Zagreb na prvu polufinalnu utakmicu Kupa, Mamić se sjetio da bi bilo dobro zalajati na Mjesec, pa je, tobože isprovociran splitskim benignim osvrtom na suđenje utakmice između njegove mezimice Lokomotive i Hajduka, stao u obranu ‘sotonizirane Dinamove djece’. Lažnim suzama nad tobože zakinutom Dinamovom mladošću Mamić je poručio svakom idućem sucu koji bi trebao kročiti u Maksimir: “Usudi nas se samo krivo pogledati!”

Samo nepopravljivo naivni mogu sve te već tako predvidljive verbalne i neverbalne Mamićeve ispade objašnjavati neobuzdanim temperamentom i teškim karakterom velikoga gazde.

Sva ta poplava psovki i suza, prijetnji i uvreda, udaranja i grljenja, skidanja i puzanja, galame i silenzia, sva ta prozivanja neprijatelja i dušmana, sva ta vanjska manifestacija tzv. nekontroliranoga Mamića nije ništa doli perfidni paravan za vrlo kontroliranu Mamićevu igru s našim penezima za sve njegove bivše, sadašnje i buduće Bentleyje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:48