KRŠENJE PROPISA

DRUGA LIGA SA 20 KLUBOVA? Jovanović odbio dati blagoslov HNS-u, Mamić ga ne šljivi: 'Provedite taj sustav'

HNS bi rastegao Drugu ligu na 20 klubova podijeljenih u sjevernu i južnu skupinu, ali problem je što po Zakonu o sportu, ta liga može krenuti tek od ljeta 2014.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ne pristaje biti “crkva koja će blagosloviti marifetluke nogometne gospode”. A nogometna su se gospoda pet poslije 12 dosjetili da bi oni Drugu ligu, koja bi tek od ovoga ljeta trebala startati sa 12 momčadi, ipak obnoć rastegli na čak 20 klubova podijeljenih u sjevernu i južnu skupinu!

E, sad, s obzirom na to da nemaju dovoljno vremena da ispoštuju proceduru na koju ih tjera Zakon o sportu, Mamić, Šuker i društvo primorani su pokucati na vrata mrskog im ministra jer, koje li ironije, upravo im Željko Jovanović osobno jedini može dobaciti konopac ne bi li se iskoprcali iz - kako ono reče ministar, a oni dreknuše “razbojnik, dušmanin i hrvatomrzac” - močvare!

Istina je da bi zemljopisno raspolućena Druga liga bila i ekonomski prihvatljivija poluživim klubovima, istina je i da je Prva liga sa 10 klubova te Druga sa 12 samokastriranje vlastite nogometne supstance. Ali, istina je i da ni recesija i kriza nisu udarile na Hrvatsku jučer, ni prije godinu ili dvije, pa je doista nejasno kakvi se to vizionari i stratezi okupljaju oko nogometnoga stola, o čemu misle, koga kupuju, a koga kažnjavaju kad kao iz trbuha svake druge godine kroje drugačije lige i ligice. Jedva da je prošla i godina otkako su izabrali, nitko ih puškom nije tjerao, Drugu ligu sa 12 klubova, a sad ti isti mudraci zaključuju da im je takva liga ipak “prekratka” da namire sve interese i vjerovnike. No, ministar Željko Jovanović neće dati svoj doprinos “veslanju” zakona.

- Točno je da su predstavnici HNS-a tražili sastanak oko prekrajanja Druge lige. Primit ćemo ih u Ministarstvu, ali samo da ih izvijestimo kako smatramo da je krajnje vrijeme da se nogometna organizacija počne graditi na zdravim temeljima, te da HNS pritom poštuje Zakon o sportu, kao i sve svoje opće akte i propise - kaže ministar Jovanović, pa citira Zakon o sportu:

- U članku 61 stavak 2 jasno stoji: ‘Sustav natjecanja mora se donijeti najmanje godinu dana prije početka primjene.”

Jovanović se slaže da zahtjev HNS-a za drukčije organiziranim sustavom ima ekonomska opravdanja, no...

- No, u njegovoj provedbi mora se poštovati Zakon iz kojeg proizlazi da je reorganizaciju Druge lige nemoguće provesti u nastupajućoj sezoni. Podržavam racionalniji sustav natjecanja, ali pod zakonskim uvjetima.

Pitanje je hoće li nakon ovog odgovora nogometni poslenici uopće ići k ministru. Ali, nismo baš sigurni da se i bez njegova blagoslova neće prekrojiti Druga liga. Mamić je prekjučer, vodeći u Šukerovoj odsutnosti sjednicu Izvršnog odbora, poručio svojim dečkima: “Provedite taj sustav što god da u Ministarstvu rekli o tome!”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:55