MAXTV HNL

Dragovoljcima bod u Zadru, Istra slavila u Osijeku

U susretu 6. kola MaxTV Pvr lige Zadar i Hrvatski dragovoljac odigrali su 1:1. Tragičar utakmice bio je Želimir Terkeš koji je promašio jedanaesterac
 Jure Mišković / CROPIX




ZADAR - HRVATSKI DRAGOVOLJAC 1-1 (Sarić 23 / Doležal 28)

Bilo je bitno ne izgubiti! To se nameće kao zaključak besjede obojice trenera, Krešimira Ganjta i Ferde Milina, izgovoren poslije utakmice. Dakle, jedan i drugi otišli su kući s vrapcem u ruci, pa ako im je to dovoljno, nek' tako i bude.

- Mi igramo i doma i vani svoju igru. Opet smo bili kao i prije u nekim utakmicama i s Dinamom dosta opasni. Zaslužili smo bod. U prvom poluvremenu, a ne znam zašto, pojavila se panika, možda zato što nema pravog vođe, panika u zadnjim minutama s dosta pogrešaka zadnje linije. Tu je Zadar stvorio razliku u smislu šansi. I mi smo imali prilika za poentiranje i na kraju smo zasluženo osvojili bod. Kazneni udarac za Zadar? Ne želim o tome - rekao je Ganjto.

Želimir Terkeš držao je u ruci mač i da je postigao gol iz kaznenog udarca, nakon duela Doležala i Begonje, velika je vjerojatnost da bi Zadar upisao tri boda. No, i jedan bod zadovoljava Ferdu Milina.

- Prezadovoljan sam kako je odigrala momčad. Imali smo ritma, milijun šansi, a kazneni udarac nismo ostvarili. Okrećemo se utakmici s Lokomotivom - brzopotezno će Milin.

Zadru, kako god okrenuli, valja prigovoriti što je izjednačujući gol primio na sličan način kao i neke golove s Hajdukom ili Rijekom. Ponajprije zahvaljujući opuštenosti, predalekom stajanju od suparničkog igrača, neodlučnosti.

Ganjto je, namjerno ili ne, u Zlataru imao plutajuću minu koja je u zadnjoj liniji Zadra svaki čas prijetila eksplozijom i zato su domaćini povremeno imali problema u međusobnoj komunikaciji. Dobrim dijelom zato je i pao izjednačujući gol.

Druga strana medalje jesu zbivanja pred Ivanom Čovićem, vratarom Hrvatskoga dragovoljca. U nekoliko pokušaja izdaleka (Terkeš, Surać) nije bilo ili dovoljno preciznosti ili je Čović uredno sve obranio, a kod onog već spomenutog kaznenog udarca vratar gostiju prometnuo se u junaka utakmice. Istina, nije mu bilo preteško jer mu je Terkeš govorom tijela sugerirao u koju će stranu pucati. Čović je elegantno poklopio loptu.

- Dogovor je bio da će Terkeš pucati jer je uz Suraća najiskusniji na terenu, davao je već golove iz kaznenih udaraca. Nije uspjelo, no to ne umanjuje njegovu vrijednost - rekao je Zadrov trener Ferdo Milin.Premda to baš i nije bilo tako jer Matković nije imao posla koliko i Čović, Milinov kolega Ganjto na pitanje o svom vrataru konstatirao je:

- Nabranio se naš, ali nabranio se i njihov!

Zažalio je što u kontrama ili polukontrama kod njegovih igrača nije bilo preciznosti u zadnjem pasu:

- Da je odigran točan pas, bilo bi isto kao kad je Zadar dolazio u situaciju (misli na Begonju i Terkeša, op. a), ali nemaš snage ili si bio pod blokom, pri kraju kad se gubi snaga...

Milin je zaključio da je zadovoljan, da se H. dragovoljac nije u bodovima previše približio i završio ovako:

- Imam nakon odigrane ove utakmice još više razloga za optimizam!

Eto, tko kaže da ponekad i vrabac u ruci nije dobra lovina?

OSIJEK - ISTRA 1961 1-3 (Lulić 10 / Franjić 16, Graf 58, Woon 86)

Istra je očitala lekciju Osijeku u Gradskome vrtu, očigledno je da Steinbrücneru i njegovoj momčadi ove sezone slijede teški dani.

Žustro je počela igra. Nešto agresivniji i napadački željniji djelovao je Osijek, ali Istra je ubrzo pokazala da i ona ne misli samo o obrani vlastitih vrata. Zaiskrilo je vrlo rano. Mišića je sudac Vučkov ozbiljno upozorio da neće tolerirati pretjeranu žestinu. Onda je to učinio i na drugoj strani kada je jednako prstom zaprijetio Blagojeviću. A da se u početku odlučio samo na usmene opomene potvrdio je i u šestoj minuti kada je Škoriću objasnio da neće tolerirati ni prigovaranje.

U razdoblju kada se igra još naštimavala s obje strane Osijek je došao u vodstvo. Lulić je u 6. minuti iskoristio usnulost Grafa, pa se oslobodio Budicina i onda mirno plasirao loptu u donji lijevi kut mreže iza leđa vratara Ježine.

Trebao je taj trenutak, to vodstvo biti poticaj Bijelo-plavima, ali njihovo je vodstvo potrajalo samo pet minuta. B. Barišić nije dobro reagirao u 15. minuti. Zaboravio je na Franjića do kojeg je došla lopta, a on se imao vremena namjestiti, naciljati i lijevom nogom postići lijep gol. Ipak, nije to bio neobranjiv udarac već je lopta iznenadila vratara Mikulića.

Disciplinirano je igrao gostujući sastav. Visoko je postavio svoju obranu, udaljio osječke napadače od svog kaznenog prostora i smanjio opasnosti koje su im domaćini imali nakanu pripremiti, a istodobno je s nekoliko bočnih ubačaja izazvao dosta panike u obrani domaćina.

U 31. minuti je Jo izveo slobodan udarac s lijeve strane gotovo s aut linije, ali nije se odlučio na ubačaj lopte već je ciljao suprotni, lijevi gornji kut vrata domaćina. Bilo je to iznimno opasno, ali ovaj puta Mikulić je bio oprezan i u posljednjem je trenutku loptu prebacio u korner. Nije on donio opasnost, ali jest jedan drugi u 34. minuti kada je Jo ubacio loptu iz kuta s lijeve strane, a u gužvi pred vratima Osijeka lopta jednostavno nije htjela u mrežu. Prvo se odbila od nekog na gol crti, onda je Mikulić refleksno podigao ruku i odbio drugi pokušaj, a treći je završio pokraj njegovih vrata. No, bilo je i to sasvim dovoljno za veliko upozorenje domaćinu da pred sobom ima protivnika s kojim neće lako izaći na kraj.

A početak igre u drugom poluvremenu donio je dodatnu zabrinutost. Istra je zagospodarila igrom. Kao da su njeni igrači spoznali kako u Gradskom vrtu mogu doći i do sva tri boda. Snažno su napali ka Osijekovom kaznenom prostoru, a u 50. minuti je Franjić još jednom isprobao svoj udarac iz daljine. Snažno je pucao, a lopta fijuknula pokraj vrata. Tamnoputi Jo je u 57. minuti prevario Škorića i izborio se za udarac, ali Mikulić je loptu odbio u korner. Izveo ga je s lijeve strane upravo Jo, a Mikulić još jednom kiksao i omogućio Puljanima da dođu u vodstvo pogotkom Grafa koji je loptu nakon gužve pred vratima iz blizine ubacio u mrežu.

Bio je to veliki šok za Osječane. Igru su nastavili kao ošamućeni, a Istra je i dalje kontrolirala situaciju. Pokušao je trener Stenbruckner s još dvije izmijene razbuditi igru svoje momčadi. Nije uspio. Ni Pušić ni Dugandžić nisu donijeli kao ni prije njih Mandić ništa što bi dalo nužno potreban podražaj igri Bijelo-plavih. A Istrijani su malo po malo sve više vodili računa da igraju bez rizika koji bi ugrozio njihovo vodstvo i novu lekciju koju su održali svojim domaćinima koje su minulog proljeća do nogu potukli jednako tako na njihovom terenu.

Na kraju su Puljani preko Woona u 86. minuti postigli i treći pogodak za više nego zasluženu pobjedu. Osijek je ponižen, Puljanima je postao prava mušterija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:38