TEŠKA PRILAGODBA

DOŽIVIO KULTURNI ŠOK Dudu: 'U Brazilu sam izgubljen, sve je drukčije, čak sam i jezik zaboravio...'

Proveo sam 15 godina u Europi i moj mentalitet je europski - poručuje Dudu
 Tom Dubravec / CROPIX

- Rođen sam ovdje, ali moje navike su drugačije - otkrio je za službenu Fifinu stranicu Eduardo da Silva, koji se ovog ljeta iz Europe vratio u Brazil.

“Napadač Flamenga imao je neobičnu karijeru za brazilskog nogometaša. Sa 16 godina je otišao u zagrebački Dinamo i uzeo hrvatsko državljanstvo, što mu je kasnije omogućilo da nastupa za svoju novu domovinu. Igrao je za Arsenal i Šahtjor, a tek u 31. godini je potpisao prvi ugovor s brazilskim klubom”, predstavlja Fifa bivšeg hrvatskog reprezentativca.

- Proveo sam 15 godina u Europi i moj mentalitet je europski - poručuje Dudu koji je znao i po tri godine zaredom provesti u Europi bez odlaska u Brazil.

- Tada nije bilo interneta i sve ove tehnologije. Kupovao sam telefonske kartice i cijelo bogatstvo trošio za minutu razgovora s obitelji. Čak sam u međuvremenu malo zaboravio i portugalski, uvijek u intervjuima ponavljam istih 200 riječi koje znam. Potpuno sam izgubljen.

Eduardo je već postao idol navijača Flamenga, kluba koji je do njegova dolaska bio u zoni ispadanja. Priznaje da je podcijenio snagu brazilske lige.

- Svi su mi govorili: Neće tamo biti problema za tebe. Međutim, vidio sam da se igra potpuno drugačije od onoga što sam ja zamišljao. Prvenstvo je teško i vrlo konkurentno, a igrači su tehnički odlični.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:22