SRBI NA TRENINGU

'DONIO SAM ŠTIMCU RAKIJU, AJVAR I DŽEM' Siniša Mihajlović nakon više od 13 godina na Maksimiru

 Boris Kovačev/CROPIX

Pred nikad više kamera i novinara u pretijesnoj je maksimirskoj loži Siniša Mihajlović održao posljednju konferenciju za novinare prije utakmice u Zagrebu.

Bio je prilično opušten, ubacivao se u izjave igrača, provocirao novinare... Uglavnom, bio je to klasični Siniša Mihajlović.

Kako se osjećate u Zagrebu?

- Lijepo, imao sam malo vremena, tek smo tu od podneva. Sve je korektno.

Imate li straha od maksimirskih tribina?

- Eventualni nacionalistički ispadi nisu naš problem. Nadam se da će zagrebačka publika biti toliko inteligentna da se ponaša kao treba. Isto se nadam da će tako biti u Beogradu. Ali, na to ne možemo utjecati. Neka bude muška utakmica, ali bez incidenata. Garantiram za svoju reprezentaciju da na terenu neće doći do incidenta bilo kakve prirode. Tko dobije crveni karton protiv Hrvatske bolje mu je da ostane na terenu, jer ako uđe u svlačionicu ja ću ga se dočepati i više nikad neće igrati za reprezentaciju! Imamo potpuno povjerenje u Hrvatsku vladu i policiju, a uvijek će na tribinama biti 100 ili 200 budala koji radi probleme. Isto je i u Beogradu. Igramo mirne savjesti, koncentrirani na igru.

Koliko je sutrašnja i ona utakmica slična otprije 14 godina?

- Igrači shvaćaju da je ovo derbi, ali nemaju pritisak kao što smo imali mi 1999. godine. Bili su djeca kad se ona utakmica igrala.

Jeste li odlučili tko će igrati?

- Rekao sam vam (srpskim novinarima) da napišete sastave i da ću onome tko pogodi platiti večeru. I sad gledam te vaše papire, svi ste pogodili tko je izbornik, a nitko nije momčad koja će igrati. Teško ćete pogoditi... Zasad ste, dečki, pogodili osam igrača.

Jeste li vi pogodili sastav?

- Vidjet ćemo sutra u 20 sati.

Kakvu utakmicu očekujete?

- Uravnoteženu, u kojoj će pobijediti momčad koja će manje griješiti, imati hladniju glavu. Koja ne podlegne. Ili mi da se uplašimo ili vi pod pritiskom publike.

Hrvatska zbog povijesti odnosa i nekih prijašnjih rezultata ima veću želju za pobjedom.

- Mislite da Hrvatska ima veću želju pobijediti? Ne... Oni su bolji u ovom trenutku, imaju veće iskustvo, uigraniji su i imaju psihološku prednost. Njima odgovara možda i neriješen rezultat, a nama ne. U ovoj je utakmici nama mnogo teže nego Hrvatskoj, ali to ne znači da ne možemo pobijediti.

Hrvatska je vaša rodna zemlja, kako se osjećate danas?

- Posljednji put bio sam ovdje 1999. godine i tada sam se sjajno osjećao. Nadam se da će tako biti i ovoga puta.

Je li dobro što se politika miješa?

- Treba se politika umiješati u sport, ako može nešto poboljšati. Pozitivno je to što radi vaš premijer... kako se ono zove? Milanović? Hm... A ime? Zoran? Hm...

Mihajlović se sjetio i Igora Štimca:

- Igoru smo donijeli rakiju, ajvar i džem!

Toti poklonio Mihi dres: 'Je li to zato što mi govore da sam Cigan?'

U intermezze dva pitanja, u dvoranu za medije poput stihije je uletio borac za prava Roma, Tofko Dedić Toti. Cijeli se auditorij okrenuo prema njemu, a on je uz pozdrave izborniku Srbije, Mihajloviću poklonio prigodnu majicu s njegovim prezimenom na leđima, te se s njime poljubio tri puta.

- Je li to zato što mene zovu Ciganinom - uzvratio je Mihajlović sa smiješkom, fotografirao se s Dedićem te nastavio svoja izlaganja.

Kolarov: Atmosfera će biti paklena, ali navijači ipak ne mogu dati gol...

Kapetan i dokapetan reprezentacije Srbije, Branislav Ivanović i Aleksandar Kolarov, smireno su, ali i optimistično najavili utakmicu s Hrvatskom.

- U prethodnih nekoliko dana bili smo izolirani, stalno okruženi informacijama. Razmišljali smo samo o Maksimiru. Spremni smo za ovo što nas čeka - kazao je Ivanović.

Jeste li spremni i za navijačko okruženje koje bi trebalo biti pakleno?

- Navijači dosad još nisu dali pogodak, to vam je jasno. Znate, ne možemo promijeniti prošlost, ali kao igrači možemo pokazati fair-play. Ostale stvari me zaista ne zanimaju - tvrdi Kolarov, dok Ivanović nadopunjuje: - Igrači ne mogu promijeniti mnogo toga, no mi ćemo svojim odnosom probati što bolje utjecati na atmosferu. Na terenu, kada počne utakmica, malo tko od igrača čuje navijače, ne pratimo što se događa na tribinama. Svatko onda ima svoj posao. Nadamo se da će sve biti sve u redu.

Je li bod nešto čime biste bili zadovoljni, s obzirom da ste označeni kao slabija reprezentacija u odnosu na Hrvatsku?

- Ovakva utakmica nosi nešto potpuno novo i neočekivano. Razlika na ljestvici, u bodovima, u kvaliteti i ostalo zaboravlja se kad počne utakmica. Mi imamo mladost, polet, ogromnu želju za dokazivanjem. Bit će iznenađenja, u nogometu je teško sve pripremiti unaprijed, ali to je ono što nosi draž. S naše strane, nadam se da ćemo mi biti ti koji ćemo iznenaditi - tvrdi Ivanović, a Kolarov ističe: - Kad su ovakvi derbiji, nije bitno tko je bolji ili lošiji. Znamo našu snagu i nadamo se da ćemo ju pokazati na terenu.

Igor Štimac rekao je da ima igrače koji svaki vikend igraju u velikim momčadima, a mnogim igračima Srbije to će biti vatreno krštenje na ovakvoj sceni?

- Ne bih se složio s time da Hrvati imaju više igrača u velikim klubovima. Matematika je jednostavna i egzaktna, lako se izračuna tko gdje igra - podigao je glas Kolarov.

Može li se današnji susret usporediti s onim iz 1999. godine?

- Kvalitetni igrači igrali su 1999. godine, bio je to derbi u čitavoj Europi. Ta je utakmica odlučivala mnogo. Danas? Samo su rivali isti, sve je ostalo drugačije. Sve to pada u vodu tog trenutka kad krene utakmica. Za nas je važno da smo svi zdravi i spremni - zaključio je Branislav Ivanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:36