OBEĆANA ZEMLJA

DINAMO UOČI GLASGOWA Modri su u Škotskoj izgubili sve utakmice, ali Škoti ih nisu izbacili 50 godina!

Mamić i ova generacija imaju još jednu povijesnu šansu, mogućnost da razbiju to ‘škotsko prokletstvo’
 Tea Cimas / CROPIX

Hrvatska reprezentacija nikad nije pobijedila Škotsku! To je tradicija koju bi Vatreni vrlo rado srušili, čekaju neke kvalifikacije, prijateljsku utakmicu ili možda ogled na nekom velikom natjecanju kako bi najzad pobijedili ‘suknjice’. Makar je će ovo posljednje biti dosta teško izvesti jer Hrabro srce, kad je reprezentativni nogomet u pitanju nema uspjeha, nacionalna selekcija je čisti prosjek i teško može do europskih ili svjetskih prvenstava. Škotskoj reprezentaciji izgleda najbolje ide protiv - Hrvata!

Međutim, Dinamo je neka druga priča kad se radi o okršajima s škotskim klubovima. U plavoj povijesti ih, istina, nije bio mnogo, ali su osim u jednom slučaju bili obojani svijetlim, pobjedničkim bojama. Dinamo protiv Škota vodi sa 3:1!

Prvi ogled sa škotskim klubovima Modri su imali još daleke sezone 1963/64. u tadašnjem Kupu pobjednika kupova. Protivnik je bi isti ovaj s kojim se sastaju u Glasgowu sljedećeg četvrtka, Celtic. Prije tih 50 godina bilo je prvi i zadnji put da je Dinamo ispao od Škota. Celtic je u Glasgowu pobijedio sa 3:0, pa trijumf Modrih u Maksimiru od 2:1 nije bio dovoljan za prolaz, golovi Štefa Lamze i Slavena Zambate nisu bili dovoljni.

Na svom putu prema osvajanju jednog europskog trofeja, Kupa velesajamskih gradova 1967. godine, Modri su morali preko jednog škotskog kluba, Dunfermlinea. Kao gosti su izgubili sa 4:2, ali je u Maksimiru inspiriran bio Slaven Zambata, s dva pogotka priskrbio je Modrima trijumf od 2:0, sasvim dovoljan za prolazak. Mnogi igrači iz te najslavnije generacije maksimirskog kluba često su nam kazivali da je upravo taj ukupni uspjeh nad Dunfermlineom bio pogonsko gorivo za kasnije osvajanje jedinog europskog trofeja u Dinamovoj povijesti.

Škoti su svojim porazom bili sudionici još jednoga Dinamova povijesnog uspjeha, prvog ulaska u Ligu prvaka. Momčad Zlatka Kranjčara je u sezoni 1998/99. u odlučnim utakmicama eliminirala Celtic! Nakon poraza u Glasgowu sa 0:1, uzvrat je ponudio jednu od najljepših maksimirskih priča, s dva pogotka Roberta Prosinečkog i jednim Silvija Marića, Dinamo je s trijumfalnih 3:0 mogao slaviti ulazak u najelitnije klupsko natjecanje na Globusu.

Konačno, Modri su uhvatili plasman u Europsku ligu u sezoni 2009/10. ukupnom pobjedom nad Heartsom (4:0 u Maksimiru, te porazom 0:2 na gostovanju).

Kao što možete vidjeti, kad god je igrao s škotskim klubovima, nakon onog ispadanja prije 50 godina, Dinamo je bio autor velikog europskog pothvata. Osvojio je Kup velesajamskih gradova, prvi put se plasirao u Ligu prvaka, a uhvatio je i Europsku ligu! Zašto to spominjemo? Iz jednostavnog razloga što bi, ako se tako nastavi, ove sezone mogao biti autoriziran još jedan europski pothvat, ostvarenje sna starog 44 godine, plasman u europsko proljeće. Dinamo igra sa škotskim klubom, eto sjajne prilike.

Međutim, u svim tim uspjesima koje Dinamo vežu uz škotske klubove, mora se apostrofirati jedna neugodna činjenica. Dinamo nikada u svojoj povijesti u službenoj europskoj utakmici na škotskom tlu nije uspio uhvatiti ni neodlučeno! Sva četiri puta je izgubio, dva puta od Celtica, po jednom od Dunfermlinea i Heartsa. Zoran Mamić i ova generacija imaju još jednu povijesnu šansu, mogućnost da u četvrtak konačno razbiju to ‘škotsko prokletstvo’ kad se radi o gostovanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:56