BEOGRADSKI DERNEK

DERBI ZVEZDE I PARTIZANA Glave krvave, ruke slomljene, a na tribinama smijeh!

'Odavno govorim, stavite u turističku ponudu grada ‘posljednji krvavi derbi u Europi, neredi zagarantirani’

Novi posjet nogometnom derbiju Crvene zvezde i Partizana nas je uvjerio da još postoje i gori od nas, ali jadni su oni koji se uspoređuju s lošijima...

Rezultat? 41 priveden, 35 ranjenih policajaca, 30 ozlijeđenih navijača. Nogomet? Nula za Partizan koji je zadržao pet bodova prednosti, ali i nula što se tiče nogometa.

Na košarci ‘gospoda’

I po tome su ispod vodećih hrvatskih klubova.

- Ma šta si uopće išao tamo, to ti je kao da gledaš, kako ono ‘beše’, Trnje jel’ tako, dočekao nas je komentar nakon što smo se s “ratne” Marakane prebacili u “miroljubivi” Pionir.

- Treća liga, brate. Što nisi otišao da gledaš Čuku? Čukarički igra najbolji nogomet u Srbiji. Došao neki budža koji redovno plaća igrače. U Zvezdi i Partizanu nemaju za plaće, ali kako igraju ne bih im ni kinte dao, pričao nam je kasnije policajac koji je osjetio veliko olakšanje kada je vidio raspored za vikend.

- Oblila me sreća što ne moram na ‘fudbal’. Na košarci sama gospoda, ha ha…

Opaska “na derbiju je bilo zabavno sve dok nije počeo nogomet” zvuči ružno, posebno obiteljima nastadalih, ali savršeno oslikava beogradsku atmosferu.

U razdoblju nakon što su se neredi primirili, a utakmica još nije započela, nekoliko puta se začuo pljesak kao u teatru. Prvi čin je završio, pauza dojadila pa kao da je nestrpljiva publika aplauzom pozivala nogometaše da izađu na pozornicu za svoj dio predstave. A oni, kada su izašli na teren, prvo se okrenuli sjevernoj tribini i naklonili akterima prvih prizora za dobro obavljen posao.

Stotine stolaca letjelo je zrakom, bakljama se mahalo pred nosovima policajaca, krvave glave Beograđanima su, očigledno, najnormalnija stvar na dan derbija. Nitko oko nas se nije uzrujao ili ljutio. Neke stvari nikako se ne mijenjaju na bolje. Ni kod njih, niti kod nas.

Turisti okidali ‘selfije’

Ljudi oko nas glasno su odobravali svaki udar Zvezdinih navijača na žandermeriju, predlagali strategije za učinkoviti napad na policajce “ako krenu s dvije strane, neće se moći izvući", a turisti okidali “selfije” s kadrovima tučnjave u pozadini.

- Odavno govorim, stavite u turističku ponudu grada ‘posljednji krvavi derbi u Europi, neredi zagarantirani’. Da barem naplatimo ovu bruku, dobacivao je još jedan u nizu likova koji okreću na humor.

Tukla se i ‘ruska braća’

Čovjek priželjkuje nogometne turiste, a ne turiste-huligane koji su odavno prepoznali privlačnost vječitog derbija. Tome svjedoči i crtica iz novina: “Na fotografijama se vide obilježja navijača CSKA i Spartaka iz Moskve koji su prednjačili u lomljenju srpske imovine. Iz policije su javili da među privedenima ima i stranih državljana”.

Na vrhu sjeverne tribine divljake koji su bacali stolice primirivao je i predsjednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović, a valjda najveća bizarnost izvještaja s derbija su fotografije u kojima Ivan Bogdanov, huligan koji je postao poznat zahvaljujući neredima u Genovi, raširenim rukama smiruje Zvezdine navijače te ozbiljno pregovara s policajcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:46