LIJEPE USPOMENE

DAVORINU RUDOLFU DRES S BROJEM 57 Na Poljudu se prisjetili prvog izravnog prijenosa Hajduka

 Bozidar Vukicevic / CROPIX

Na Poljudu su se na prigodan način prisjetili prvog izravnog prijenosa jedne nogometne utakmice iz Splita u izvedbi Radio Splita, jer se to dogodilo točno prije 57 godina, baš 22. ožujka 1959. Gle slučaja, bio je to prijenos utakmice 13. kola prvenstva između Hajduka i Crvene zvezde, završilo je pobjedom "bijelih" od 4-1.

Utakmicu je prenosio tadašnji novinar Radio Splita Davorin Rudolf, inače urednik vanjske rubrike Slobodne Dalmacije, danas uvaženi akademik, doktor znanosti Pomorskog prava, pred toga - što je značajno - prvi ministar pomorstva Vlade Hrvatske, pa i ministar vanjskih poslova i veleposlanik u Rimu.

- Bilo je to davno, tako da se baš i ne sjećam svih detalja - rekao je prof. dr. Davorin Rudolf.

- Naime, u redakciji Radio Splita radili smo kao novinari Marinko Bojić, Miljenko Smoje i ja, direktor je bio književnik Nikola Disopra, koji se baš i nije zanimao za sport. Ali, Disopra je sjedio kod mene, uz aut-liniju, na istočnom stajanju na Starom placu, u stvari kontrolirao je što ću govoriti…

Hajduk je akademiku Rudolfu poklonio dres s brojem 57, radi kronike izdiktirao je sastav "bijelih" na toj utakmici: Jurić, D. Grčić, Ilić, I. Bego, Brkljača, Žanetić, Papec, Vičević, Šenauer, Vidošević, Z. Bego, trener je bio Ive Radovniković, a strijelci Z. Bego iz 11 m, Šenauer, Vidošević i autogol Durkovića.

Zabilježit ću da me je u prosincu te 1959. baš dr. Rudolf odveo u redakciju Slobodne Dalmacije, tako sam postao sportski novinar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:42