POTENCIJALNA ZVIJEZDA

Dario Jertec - igrač za male klubove, a ne za veliku scenu

Dario Jertec, 24-godišnji nogometaš koji je obećavao velike stvari, ali je njegova karijera otišla u pogrešnom smjeru
 Vladimir Dugandžić/CROPIX

SPLIT - Nema ništa novo vezano uz moj status u Hajduku. Stvarno ne bih želio ništa komentirati - rekao nam je u petak popodne Dario Jertec.

A pokušali smo izravno od Jerteca saznati kako on doživljava situaciju u kojoj se našao u Hajduku. Kakve su njegove ambicije i planovi? Što uopće može učiniti u ovoj pat-poziciji; kada je s Hajdukom vezan višegodišnjim, čvrstim i financijski izdašnim ugovorom, a s druge strane ne igra, otpisan je i zbog toga se nad njegovom karijerom nadvio veliki znak pitanja, neizvjesnosti.

- Stvarno sam bez komentara. Hvala lijepa na vašem interesu - rekao nam je pristojno, ali nepopustljivo mladi Varaždinac.

Ovaj 24-godišnji veznjak opet u Hajduku doživljava pravu kalvariju. Nalazi se na listi “otpisanih”, među nogometašima na koje trener Edoardo Reja ne računa. Ili je preciznije reći: Jertec je otpisan odlukom uprave jer je ocijenjeno da su njegova primanja prevelika u odnosu na ono što je dosad pokazao i pridonio u dresu Hajduka.

Taj njegov 3,5-godišnji ugovor kojeg je potpisao u ljeto 2008. godine s plaćom od 250.000 eura godišnje Varaždincu je postao kamen oko vrata, pretežak uteg kojeg se ne može tako lako riješiti.

Iako o tome ne želi govoriti za novine, Jertec želi igrati, spreman je na odlazak iz Hajduka, ali ne pod uvjetima kakve mu je ponudio predsjednik Joško Svaguša. Ponuđenu otpremninu od 100.000 eura drži neadekvatnom s obzirom da bi u preostale dvije i pol sezone u Hajduku imao zagarantirana primanja od 625.000 eura.

Preko svog odvjetnika Željka Ćapine, Jertec je Hajduku dao protuponudu tražeći polovicu od te svote, 300.000 eura za rastanak.

- Nemam nikakvu povratnu informaciju o toj ponudi - kaže Jertec.

Iako je logično da se ne želi odreći sigurne zarade, pitanje je ima li smisla njegov ostanak u Hajduku gdje je naprije bio kažnjen ranojutarnjim maratonskim treninzima, a u međuvremenu se situacija popravila pa sad odrađuje nogometne treninge s drugom momčadi pod vodstvom trenera Željka Mijača.

Sigurno je da na nogometnom planu Jertec svakim danom sve više gubi. Ali treba razumijeti i njegovu ustrajnost u traženju adekvatne otpremnine jer novac koji bi izgubio raskidom ugovora s Hajdukom u današnjim uvjetima nije zanemariv i teško da može bilo gdje zaraditi. Uz to ima pravo na moralnu satisfakciju jer nije nikoga prisilio da mu daju takva primanja, nego je bio tražen, pozvan da dođe u Hajduk. A može smatrati da nije dobio pravu šansu.

Jertec je stigao na Poljudu u ljeto 2008. godine. O okolnostima tog transfera kada je zajedno s Marijanom Buljatom za odštetu od 1,2 milijuna eura preselio iz Dinama govori nam bivši sportski direktor Ivan Buljan.

- Lako se zaboravlja u kakvoj se situaciji Hajduk tada nalazio. S mladim trenerom Goranom Vučevićem morali smo napraviti kompletan remont igračkog kadra. Imali smo puno otvorenih pitanja u momčadi, a Jertec i Buljat dovedeni su kao provjereni igrači. Jertec je školovan igrač, ali je specifičan po tome što se momčad mora njemu prilagoditi. Treba osjetiti povjerenje, sigurnost, ali nažalost u Hajduku se nije istaknuo.

Još prošlog ljeta Jertec je bio otpisan, pa se kasnije vratio u kadar kod Reje.

- Problem je bio njegov ugovor, a iako smo bili prinuđeni staviti ga da trenira s drugom momčadi, nikad nisam dozvolio da se itko iživljava nad tim momcima. Trenirali su normalno, često bih s Jertecom razgovarao, nije mu bilo lako, kao što mu vjerujem ni danas nije lako. Mislim da bi on mogao dosta napraviti u nekoj drugoj sredini, a to mu od srca želim - tvrdi Buljan.

Dovođenje Jerteca u Hajduk pokazalo se kao pogrešan potez.

- I to je rizik posla. Imao je sve potrebne reference, ali jednostavno se nije snašao u ovoj sredini - slaže se Buljan.

O slučaju Jertec otvoreno je progovorio Branko Ivanković kazavši:

- Nažalost, bojim se da Jertec “boluje’’ od sindroma maloga kluba. On dobro funkcionira u sredini gdje je on glavni, gdje se taktika i momčad prilagođavaju njemu. Varteks je idealna sredina za takve igrače.

Ivankovićeva opaska datira iz prošle zime, ali je i danas aktualna.

- Jertec je još “nogometaš u stvaranju’’. Volio bih da me njegova buduća karijera demantira. Međutim, siguran sam kako niti on nije zadovoljan statusom kojega trenutačno ima u Hajduku i hrvatskom nogometu.

Bio je zvijezda, a nije uspio u Dinamu, Rijeci ni u Hajduku

Dario Jertec bio je najveća zvijezda prijelaznoga roka u siječnju 2007. godine kada ga je iz Varteksa kupio Dinamo zajedno s Nikolom Pokrivačem za famoznih 8,5 milijuna kuna.

Zdravko Mamić se prezentirao kao pobjednik u oštroj tržišnoj utakmici s Hajdukom i njegovim predsjednikom Brankom Grgićem te Wolfsburgom i Le Mansom koji su također željeli dovesti u svoje redove talentirane Varaždince. Hajduk je bio kratak za par milijuna, nudili su ukupno šest milijuna kuna.

U Maksimiru su od Jerteca očekivali da bude potencijalni nasljednik Luke Modrića pa ga se čak guralo i među kandidate za A-reprezentaciju.

Jerteca je dočekao Branko Ivanković, koji ga je poznavao i želio da bi ga na koncu i - otpisao. U toj polusezoni Jertec je za Dinamo odigrao 14 utakmica i postigao jedan pogodak. Potom ga je njegov bivši trener Zlatko Dalić tražio na posudbu u Rijeku, ali ni tamo nije ostavio zapaženiji trag, odigrao je 12 utakmica. Mamić ga je na koncu “uvalio” Hajduku za kojeg je Jertec upisao ukupno 20 nastupa, a zabio je jedan gol...

DARIO JERTEC

24 godine - rođen 4. listopada 1985.

vezni igrač

klubovi:

Čakovec (do 2004.), Varteks (2004.-2006.), Dinamo (2007.-2008.), Rijeka (posudba), Hajduk (2008. - ?)

ugovor s Hajdukom - do 30. lipnja 2012.

godišnja plaća - 250.000 eura

odšteta plaćena Dinamu - 600.000 eura

tržišna vrijednost: 300.000 eura * izvor transfermarkt.de

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 20:54