SPREMAN ZA SUBOTU

ČOVJEK ZA DERBIJE Splitovo tajno oružje za Hajduk: U sastav se vraća Ivica Križanac!

Jasno da fizički nije u optimalnoj formi, ali već je u sličnim situacijama pokazao da može odigrati maestralno dobro
 CROPIX

Da Split s Ivicom Križancem i bez njega nije ista momčad, već je više puta napisano pa i dokazano. Kada je spreman i zdrav, bivši hrvatski reprezentativni stoper najjača je karika momčadi iz Parka mladeži, čovjek koji drži konce obrane i istinski vođa na travnjaku. Njegovo iskustvo posebno je važno u velikim utakmicama za Crvene, a takva jedna slijedi im na otvaranju proljetnog dijela sezone. Split na svom stadionu dočekuje Hajduk, gradski derbi igra se u subotu u 17 sati, a jedno od najvažnijih pitanja koja se postavljaju uoči tog dvoboja jest hoće li Križanac biti u početnoj postavi domaćih. Četiri dana prije utakmice odgovor je potvrdan, unatoč prognozama da neće biti dovoljno spreman za Hajduk.

Naime, 34-godišnji stoper propustio je glavni dio zimskih priprema, ozljeda lista koju je vukao u prvom dijelu sezone spriječila ga je da otputuje s momčadi u Antalyu. U međuvremenu se oporavio, terapiju je odrađivao u Splitu te počeo s laganim treninzima. Vježbao je pod kontrolom Gorana Šušnjare, donedavnog pomoćnika u prvoj momčadi Splita te novog trenera trećeligaša Imotskog koji je odnedavno Splitova filijala. Dok su njegovi suigrači prolijevali znoj u Turskoj, Križanac je svoje sposobnosti testirao igrajući za veteransku momčad Splita protiv vršnjaka i prijatelja iz Dubrovnika, a odigrao je i trening utakmicu za Imotski protiv juniora Splita.

Po povratku Crvenih iz Antalye priključio se radu s prvom momčadi te u subotu odigrao više od sat vremena u prijateljskoj utakmici kod Neretve u Metkoviću (pobjeda Splita 1:0, nap. a.). Na kišom natopljenom travnjaku stadiona Iza Vage Križanac je izdržao sve napore pa to sugerira da bi Križanac u subotu protiv Hajduka trebao zaigrati od prve minute u paru s Tomislavom Glumcem. Tim više što je mladi Nino Galović iz Turske došao s ozljedom pa sigurno neće moći nastupiti u gradskom derbiju. Ostale opcije za poziciju stopera s kojima Mršić raspolaže su Ivan Radeljić pa čak i Tomislav Dujmović kojeg je Splitov trener koristio na toj poziciji u nekim utakmicama u Turskoj.

No, dojam je da će prednost dobiti baš Križanac, unatoč tome što nije prošao pripreme njegova neupitna kvaliteta i ogromno iskustvo su prejaki argumenti da ga ne bi svrstali u prvu jedanaestoricu protiv Hajduka. Jasno da fizički nije u optimalnoj formi, ali već je u sličnim situacijama pokazao da može odigrati maestralno dobro. Dobar primjer je posljednja utakmica između gradskih rivala, odigrana početkom listopada na Poljudu. Križanac je odigrao odličnih 45 minuta, ali je zbog udarca u zglob morao na poluvremenu izvan igre. Zamijenio ga je tada Radeljić, a Split je na koncu sačuvao mrežu i uzeo bod Hajduku. Nije nemoguće da se sličan scenarij ponovi u subotu na Parku mladeži, Križanac bi trebao započeti utakmicu, a ako ne bude mogao izdržati svih 90 minuta spreman je uskočiti također iskusni Radeljić. Povratak kapetana sigurno će razveseliti trenera Mršića, s Križancem Splitove ambicije o plasmanu u Europu dobivaju još realnije obrise.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:40