ĆIRO DEMANTIRA

Ćiro: Nije me nitko zvao iz Uefe u vezi afere

Zagreb, 220509.Agencija Publicis.Izvlacenje dobitnika za finale Lige prvaka u nagradnoj igri Heinekena, putovanje u Rim na utakmicu Barcelona - Manchester United.Na slici: Miroslav Ciro Blazevic izbornik BiH reprezentacije obavjestava dobitnika nagrade Branimira preko mobilnog telefona da putuje na finale u Rim.Foto: Drago Sopta / CROPIX
 Drago Sopta / CROPIX

Trener svih trenera Ćiro Blažević našao se na meti Uefe koja je u okviru najveće otkrivene kladioničarske afere počela istraživati. Nacional.hr je došao do informacije da se međunarodni istražitelji zanimaju za nekoliko osoba iz Hrvatske te da pokušavaju stupiti u kontakt sa bivšim trenerom BiH.

- Sine, ništa od toga nije točno. Niti me je tko zvao iz Uefe niti najavio da će me išta o tome pitati.

Ćiro Blažević kontaktiran je putem e-maila, a visoki dužnosnik Uefe potvrdio je kontakt sa Blaževićem koji se priprema za odlazak u Kinu gdje će za milijun eura preuzeti vodstvo nad klubom FC Shanghai Shenshua.

- Nastavno na istrage koje provode njemačke pravosudne vlasti u Bochumu Uefa je kontaktirala gospodina Blaževića, koji je ponudio otkriti željene informacije. U ovom trenutku ne možemo otkriti nijedan detalj vezan uz mečeve i uključene pojedince – kaže visoki dužnosnik Uefe.

Velika afera u okviru koje je Blažević ponudio Uefi otkriti željene informacije otvorena je koncem godine u Njemačkoj, a istragom je obuhvaćeno otprilike 200 utakmica koje su se igrale u devet zemalja. U međuvremenu su otkrivena i namještanja u Kini.

Među utakmicama za koje se vjeruje da su namještene su tri utakmice Lige prvaka i 12 utakmica Lige Uefe. Najatraktivniji mečevi za koje se vjeruje da su bili namješteni odigrani su u Turskoj, a pod istragom je i jedna utakmica HNL-a.

U prevaru uključena tri suca i Uefin službenik

Prema izvještaju Sportske informativne službe (SID), sumnja se da su i neke utakmice ovogodišnjih kvalifikacija za Ligu prvaka bile namještene. Dakle, osim barem tri ogleda Lige prvaka i devet utakmica Europske lige, koje su spomenute prošlog petka na tiskovnoj konferenciji njemačkog tužiteljstva u Bochumu vezano za najnoviji skandal, čini se da istražitelji sumnjaju i na namještanje rezultata tijekom kvalifikacija.

Uefa je navela imena pet istočnoeuropskih klubova koji su navodno povezani s namještanjem utakmica. Albanska Tirana i Vllaznia, Dinaburg iz Latvije, slovenska Ljubljana i Honved iz Budimpešta. Pod sumnjom je utakmica Tirane u drugom kolu kvalifikacija za Ligu prvaka dok su ostale sporne utakmice odigrane tijekom kvalifikacija za Europsku ligu. Postoje indicije da su involvirana i tri suca te jedan službenik Uefe.

2. kola kvalifikacija LP, 21. srpnja 2009.: Stabaek - Tirana 4-0

2. kolo kvalifikacija Eurolige, 16. srpnja 2009.: Bnei Yehuda Tel Aviv - FC Dinaburg 4-0

2. kolo kvalifikacija Eurolige, 23. srpnja 2009.: Dinaburg - Bnei Yehuda Tel Aviv 0-1

2. kolo kvalifikacija Eurolige, 16. srpnja 2009.: Rapid Wien - Vllaznia 5-0

2. kolo kvalifikacija Eurolige, 23. srpnja 2009.: Vllaznia - Rapid Wien 0-3

3. kolo kvalifikacija Eurolige, 6. kolovoza 2009.: Ljubljana - Metalurg Donjeck 0-3

3. kolo kvalifikacija Eurolige, 30. srpnja 2009.: Fenerbahçe - Honved 5-1

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:59