OLIĆ KORAK DO TROFEJA

Briljantni Milito donio Interu naslov europskog prvaka!

Umjesto Ivice Olića u finalu Lige prvaka veselio se Diego Milito, koji je s dva pogotka donio najcjenjeniji europski naslov Interu nakon 45 godina
 AFP

MADRID - Nogomet je igra s loptom po 11 igrača u dvije momčadi u kojoj na kraju pobjeđuje - Mourinho! José Mourinho (47) je imao jače figure od svog učitelja Louisa van Gaala (58) i u taktičkoj bitci zahvaljujući pogocima Diega Milita, argentinskog napadača kojeg je doveo u Inter zamjenu za Zlatana Ibrahimovića, osvojio trostruku krunu.

Inter je tako prvak Europe nakon 45 godina čekanja, a Milano nakon tri europska nogometna prijestolnica, a Bayernu ostaje utjeha da je junački pao. Napravio je Van Gaal u svojoj prvoj sezoni ogroman posao, od Bavaraca opet strijepi Europa. Ivicu Olića u 74. je minuti zamijenio Gomez, a Danijel Pranjić ostao je na klupi.

Ola je guštao na prepunom Bernabeuu i bio najpožrtvovniji u redovima Bayerna, imao prvu prigodu na utakmici u 10. minuti, nije dao predaha Luciju i Samuelu, ali nije ga ni Robben tražio loptama. Mourinho se od Olića obranio zonski, oduzevši mu prostor. S takvim igračima, pojedinačnim klasama i kompaktnom grupom koju je napravio u svojoj drugoj i posljednjoj sezoni među “nerazzurrima”, svaka se taktička ideja “Posebnog” pokaže pravom.

Inter je odigrao i pobijedio pragmatično, “mourinhovski”, ali sumnjamo da će navijači Reala biti presretni bude li sljedeće sezone kraljevski klub s Portugalcem na klupi čuvao vodstvo braneći se zonski, a ne forsirajući posjed lopte.

Što se najavljivane šahovske bitke tiče, oba su trenera pazila da hermetički zatvore suparničke bokove, pa možda nije ni iznenađujuće da je pogodak pao kroz sredinu. Diego Milito je isprovocirao pukotinu u Bayernovoj obrani, pa ušao u nju nakon duplog pasa sa Sneijderom i mirno pogodio za 1-0. Treći gol argentinskog “Princa” u utakmicama odluke u posljednjih deset dana. Nakon toga voda je išla na Mourinhov mlin, Inter se povukao, čekao, čekao, čekao, i dočekao.

Počelo je obostrano kontrolirano, Bayern je više težio napadanju preko svoje desne strane i Arjena Robbena. Mourinho je za Nizozemca napravio “kavez” s trojicom ljevaka, Chivuom, Cambiassom i Pandevom, ali kad bi ostao “1 na 1” s Rumunjem ljevonogi je napadač njemačkog prvaka bio nezaustavljiv, prečesto i sebičan. No, stekao je kredit onim pogocima za prolaz u Firenci i Manchesteru. Šteta što Olić prvi Robbenov prolazak Chivua nije uspio skrenuti u mrežu.

Nakon što je rumunjski reprezentativac u 30. minuti dobio javnu opomenu zbog zakašnjelog starta na Robbenu, Inter se povukao dublje, smanjio svaki rizik i mogućnost pogreške. Cambiasso se u svakom napadu Bayerna povlačio u zadnju liniju, ali i prije vodstva “nerazzurra” Mourinhova je formacija više bila 4-1-4-1 nego 4-2-3-1.

Bayern je, baš kako se pretpostavljalo, imao više loptu u nogama, ali nije uspijevao navući suparnika na izlazak. Inter je, pak, pazio da mu formacija, kad ga suparnik napada, bude postavljena. I nije tu bilo prolaza, samo prijetnje izdaleka. I orijentacija talijanskog prvaka na protunapade, iz onog u 43. minuti Sneijder je mogao završiti priču već u prvom dijelu, ali je pucao ravno u Butta.

U drugom poluvremenu kao da smo gledali reprizu Interova uzvrata iz Barcelone. Treneri su počeli vući poteze s klupe, ali Van Gaal je iznenadio ostavivši u igri neprepoznatljivog Schweinsteigera kako bi napravio mjesta Kloseu. Mourinho je ubrzo odgovorio vađenjem Chivua, kojem je prijetio drugi žuti karton na Robbenu, na kojeg je suparnik bacio sve svoje napadačke karte. Tako je kapetan Zanetti vraćen na svoje pravo mjesto, no prije nego je Van Gaal opet stigao reagirati sjevnula je kontra Intera, Milito je slomio Van Buytena i povećao na 0-2. Do kraja se više ništa nije dogodilo, ni izlaskom iscrpljenog Olića Bayern nije bio ništa opasniji.

Liga prvaka, finale:

Inter - Bayern 2-0 (Milito 35, 70)

Bayern - Inter 0-2

Poluvrijeme: 0-1. Sudac: Howard Webb 7; pomoćnici Michael Mullarkey i Darren Cann (svi Engleska). Strijelci: 0-1 Milito (35, as. Sneijder), 0-2 Milito (70). Žuti kartoni: Chivu (Inter), Demichelis, Van Bommel (Bayern). Igrač utakmice: Diego Milito (Inter). Stadion: Santiago Bernabéu. Gledatelja: 75.000.

BAYERN: Butt 6, Lahm 6, Van Buyten 5, Demichelis 5,5, Badstuber 6, Van Bommel 6, Schweinsteiger 5, Robben 5,5, T. Müller 5, Ham. Altintop 6,5 (od 63. Klose 5), Olić 7 (od 74. Gomez -)

INTER: J. César 7, Maicon 6, Lucio 7, Samuel 7,5, Chivu 5 (od 68. Stanković -), Cambiasso 8, J. Zanetti 7, Pandev 7 (od 79. Muntari -), Sneijder 7,5, Eto'o 6,5, D. Milito 9 (od 90. Materazzi -)

Inter na sjeveru, Bayern na jugu, na zapadu 'Torcida Murvica'

Iako se na glavnim gradskim ulicama i trgovima stvarao drugačiji dojam, naravno da su na stadionu izjednačene navijačke snage Bayerna i Intera, nije ostalo neprodanih ulaznica iz navijačkih kvota. Bavarci su bili raspoređeni na pet katova južne, a “nerazzurri” na suprotnoj, sjevernoj tribini Santiago Bernabéua. Zagrijavanje glasnica uoči utakmice kulminiralo je zbornim pjevanjem klupskih himni puštenih s razglasa 20-ak minuta prije početka. U moru transparenata vidljivih iz novinarske lože, na zapadnoj tribini zamijetili smo jedan s hrvatskom trobojnicom i natpisom “Torcida Murvica”; nisu ponijeli dodatak “Kodeks”.





KAKO SU IGRALI

Bayern

Jörg Butt

- Zaustavio nekoliko neugodnih udaraca, kod pogodaka nemoćan, uopće nije bio najslabija karika Bayerna, naprotiv.

Philipp Lahm

- U svojoj trećini terena vrlo dobar, na suparničku polovicu nije se usudio do posljednjih 15 minuta, kad je počelo 'va banque' stizanje 0-2...

Daniel van Buyten

- Imao težak zadatak paženja na Milita i očekivano ga nije položio. Njegov je forte borba u zraku, ali Inter je pazio da mu ne da priliku za to.

Holger Badstuber

- Bolje od očekivanog se snašao protiv Eto'oa, nije mu dao prostora za bijegove, u završnici više na suparničkoj nego svojoj polovici.

Mark van Bommel

- Dobro organizirao igru Bayerna, ali nedostajala mu je prava podrška Schweinija. Ipak su Zanetti, Cambiasso i Sneijder bili prevelik zalogaj.

Bastian Schweinsteiger

- Izgubio bitku na sredini sa Sneijderom, izgubljen na širokom prostoru u koji su ga lukavo dovodili nogometaši Intera.

Arjen Robben

- Nadmudrivao se s trojicom suparnika, Chivua je još i prolazio, ali ostale ne. Izvlačio se na udarac ljevicom, ali blokovi su bili pravodobni.

Thomas Müller

- Pokušavao se uvacivati iz drugog plana, promašio zicer za izjednačenje u prvoj minuti nastavka, u završnici prešao na lijevo krilo.

Hamit Altintop

- Prvi zadatak bilo mu je ograničavanje Maicona, u čemu je u potpunosti uspio, a imao je i nekoliko dobrih prodora, nejasno zašto je zamijenjen.

Ivica Olić

- Najistureniji, jurio ne samo Samuela, Lucia i Maicona, nego i Zanettija i Cambiassa, ali u dubokoj formaciji suparnika ostao bez prostora za udarac.

Inter

Julio Cesar

- Koncentriran i siguran, nije se dao iznenaditi niti izdaleka niti iz prekida, opravdao klasu vjerojatno najboljeg vratara svijeta.

Maicon

- Stidljiviji nego sm navikli, ali dojma smo da je Mourinho takvo što i predvidio i nacrtao akcije bez proboja po desnoj strani.

Lucio

- Najčešće bio uz Olića, kojeg je jednom dobro blokirao, a u tandemu sa Samuelom majstorskim postavljanjem ograničio je prostor našem 'Peleu iz Davora'.

Walter Samuel

- Hladnokrvan, u skladu s nadimkom Zid, pravodobno uočavao opasnosti i rješavao ih. Najviše posla imao ulaskom Klosea.

Cristian Chivu

- Gubio bitke s Robbenom, na napad nije ni pomišljao, poglavito nakon žutog kartona, na prelazak na suparničku polovicu.

Javier Zanetti

- Započeo u veznom redu, pazeći na Van Bommela, jednom izgubio loptu od Olića, u završnici na lijevom stražnjem, zaustavio Robbena.

Esteban Cambiasso

- Maestralan! Svaka čast Maradoni ako bez najboljeg stražnjeg veznog na planeti osvoji SP! Mirno iznosio loptu, u defenzivi igrao petog braniča, 'libera'.

Goran Pandev

- Lijeva strana bila je njegova, jer Chivu nije smio na suparničku polovicu, vraćao se i u obranu za Lahmom, dobro čuvao loptu u 2. poluvremenu

Wesley Sneijder

- Najbolji asistent Lige prvaka (6) napravio je ono što se ofenzivno od njega tražilo u 35. minuti, dubinskim proigravanjem za Militovih 0-1.

Samuel Eto'o

- Nije došao do izražaja protiv Badstubera ako mu tražimo neki konkretan učinak, ali je obavljao taktičke zadatke koje mu je opet dao Mourinho.

Diego Milito

- 'Killer'. Izvlačio Van Buytena i Demichelisa, ubacivao se u prostor, izvlačio na lijevu stranu, razigravao. Izbornik mu i imenjak valjda je 'ovo' gledao.

JUNAK

Diego Milito

'Il Principe'. Princ! Diego Alberto Milito doslovce je Interu donio 'Triplettu' ove sezone. Njegov potpis nose pogoci za 1-0 u finalu talijanskog kupa Romi, te zadnjem kolu prvenstva u Sieni, a u najvećoj utakmici karijere zabio je oba! U lipnju će navršiti 31, ovo su mu prvi trofeji u karijeri. Nikad nije kasno...

Najbolji strijelci Lige prvaka za sezonu 2009/10:

1. Lionel Messi (Barcelona) 8

2. Cristiano Ronaldo (Real Madrid) 7

Ivica Olić (Bayern München) 7

4. Diego Milito (Inter) 6

5. Nicklas Bendtner (Arsenal) 5

Marouane Chamakh (Bordeaux) 5

Wayne Rooney 5

8. Edin Džeko (Wolfsburg) 4

Cesc Fabregas (Arsenal) 4

Radamel Falcao (Porto) 4

Miralem Pjanić (Lyon) 4





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:57