VATRENI CARIOCA

BRAZILAC POTPUNO LUD ZA HRVATSKOM ‘Kad ste 1998. zgazili Elf, rekao sam: Odsad sam uz Hrvate’

‘Kupio sam kartu čak i za osminu finala jer vjerujem da možemo proći dalje. Brazil je favorit, ali bit će velika stvar ako budemo drugi’

Lud za Hrvatskom, Brazilac David Fonseca Pimentel potrošio je 10.000 brazilskih reala (25.000 kuna) kako bi gledao svoju omiljenu reprezentaciju na prvenstvu.

Bezuvjetna ljubav

David Fonseca Pimentel (30) već je pomalo lud od iščekivanja, zamišlja se na stadionu kako bodri reprezentativce zemlje koju tako voli. Fanatizam prema Hrvatskoj možete primijetiti čim uđete u njegovu kuću u gradu Maceió (gdje trenutačno radi kao prodavač u jednom lancu samoposluga), koji nije odnedavno, kako navijač objašnjava u razgovoru.

On tvrdi da se njegova bezuvjetna ljubav prema Hrvatskoj rodila još tijekom Svjetskog prvenstva 1998., gdje su Hrvati pod vodstvom Davora Šukera herojski stigli do 3. mjesta. Ljubav je tolika da je i svojoj kćeri jedinici dao hrvatsko ime. Malena 5-godišnja Jelić Melissa dobila je ime u čast poznatoj hrvatskoj odbojkašici Barbari Jelić.

Originalni dresovi

Od trećeg mjesta u Francuskoj, bacio se na kupnju rekvizita povezanih s hrvatskom reprezentacijom te sakupio kolekciju koja može posramiti i najvatrenijeg hrvatskog navijača. Posjeduje originalne dresove, hlače, štucne, jakne, zastave, šalove, natikače i lopte, ukupno 30 artikala. Ima čak i službenu iskaznicu koju mu je izdao HNS.

- Nikada nisam pratio nogomet s nekom prevelikom ljubavlju, do jedne posebne utakmice na Svjetskom prvenstvu 1998. Hrvatska i Njemačka u četvrtfinalu, utakmica u kojoj nitko nije očekivao da bi jedna mala zemlja, koja u tom trenutku nije bila napunila niti 10 godina od samostalnosti, mogla doći do polufinala. Na kraju, pobijedili smo sa 3-0 u jednoj čudesnoj utakmici. I odjednom me pogodilo - znam za koga navijam. Od tog trenutka počeo sam s tolikom radošću pratiti Hrvatsku, da sam i kćer nazvao po Barbari Jelić.

Jedinstvena prilika

David se prisjeća da ovo nije prvi put da je suočen s time da vatreno navija protiv zemlje u kojoj se rodio. Brazil i Hrvatska su se na prvenstvu 2006. susreli u prvom kolu, u utakmici koja je završila pobjedom Brazila uz gol Kake. Osam godina poslije, David priznaje da je Hrvatska u još težoj poziciji, ali ne gubi optimizam.

Ne samo da je kupio ulaznicu za otvaranje, nego i za preostale utakmice u grupi, pa čak i za potencijalni susret osmine finala. Kako bi gledao Kovačeve izabranike, David je ukupno na ulaznice, avionske karte i smještaj potrošio oko 25.000 kuna

- To je jedinstvena prilika. Vidjeti omiljeni tim kako igra u tvojoj zemlji, i to još na Svjetskom prvenstvu. Posljednjih sam godina štedio i mogao sam si priuštiti ulaznice. Mislim da će Brazil biti prvi u skupini, ali mi imamo šanse za drugo mjesto. Ako uspijemo, bit će to velika stvar za našu reprezentaciju - rekao je David. ( B. K.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:03