VELIKO ISTRAŽIVANJE

BOLJI OD BARCELONE! Hajduk ima treću najbolju nogometnu školu u Europi, na prvom mjestu je Ajax!

Međunarodni centar za sportske studije (CIES) je izračunao da najbolju nogometnu školu u Europi ima nizozemski Ajax. Iza njega su Partizan i Hajduk
 Nikola Vilic / CROPIX

Premda kvalitetom i principima rada odskače konkurenciji svjetlosnim godinama, čuvena La Masia kvantitativno nije najbolja nogometna akademija u Europi. Štoviše, slabija je i od Hajdukove škole nogometa!

Fascinantan podatak iskočio je iz istraživanja Međunarodnog centra za sportske studije (CIES) iz Neuchâtela, koji je prošle sezone analizirao najjače nogometne lige u 31 europskoj zemlji i kategorizirao igrače prema klubu iz kojeg su potekli. Ajaxov primat na toj ljestvici nije iznenađenje (69 igrača), ali svakako jest drugo i treće mjesto Partizana (60), odnosno Hajduka (55). Barcelona je četvrta sa 53 nogometaša koji na Starom kontinentu igraju prvorazredni nogomet.

Prema kriterijima CIES-a, da bi se igrač smatrao kao izdanak nečije akademije, morao je u tom klubu provesti najmanje tri sezone između svoje 15. i 21. godine. Ističu kako više od četvrtine europskog bazena, točnije 27 posto igrača, otpada na zemlje sa slabijim ligama: Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju, Mađarsku, Češku, Slovačku, Bugarsku, Bjelorusiju i Finsku. Osim beogradskog i splitskog kluba, iz tog su društva u Top 10 još budimpeštanski MTK i praška Sparta. Veliki Real Madrid je na 10., a Manchester United tek na 17. mjestu.

“Momčadima koje igraju u prvenstvima s ograničenim financijskim mogućnostima, izgradnja održivog sportsko-ekonomskog modela snažno ovisi o kvalitetnom treniranju talentiranih mladih igrača”, objašnjavaju istraživači.

Tako su lige petice, čiji su klubovi očigledno orijentirani na skauting i transfere, u analiziranoj nogometnoj populaciji zastupljene sa svega 17 posto. Sljedeća skupina jakih liga (Portugal, Nizozemska, Rusija, Turska, Grčka, Škotska) prisutna je još manje, sa 15 posto. Od ranije spomenutih slabašnih liga, najviše vrhunskih igrača proizvodi Slovačka, bez obzira što nijedan njezin klub pojedinačno nije među prvih 10.

“Sudbina je mnogih klubova iz tih liga odgojiti i dati vrijednost mladom igraču te ga zatim transferirati u neki bogatiji klub. Njihovi limitirani resursi ne dopuštaju im izgradnju dugoročne trenerske politike”, zaključuju stručnjaci iz CIES-a, kao da savršeno opisuju poslovni model Dinama i Hajduka.

Kada je u pitanju zastupljenost igrača samo u ligama petice, tu je Barcelona ipak prva sa 38 igrača. Slijede je Lyon, Real, Rennes i Manchester United. Hajduk i Dinamo na toj su ljestvici izjednačeni i dijele 89. mjesto s po šestoricom igrača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 19:41