GUŽVA NA VRHU

BITKA ZA TITULU Hoće li Barcelona i Atletico odlučiti u zadnjem kolu na Camp Nouu?

Do kraja lige svaki od tri lovca na krunu ima tek po jedno škakljivije gostovanje
 AFP

Premda je ostalo sedam kola do kraja, Real Madrid ima male šanse osvojiti Primeru, čini se da će prvaka rješavati izravno Barcelona i Atletico na Camp Nouu u posljednjem kolu, u subotu 17. ili nedjelju 18. svibnja. Raspored ne nudi gotovo ništa dramatično, svaki od tri lovca na krunu ima tek po jedno škakljivije gostovanje, ali koje bi objektivno trebao proći. Pritom smrknuto lice Carla Ancelottija i kod 5:0 nad Rayo Vallecanom ne čudi jer jedino oni ne ovise o sebi. Ukoliko Barcelona i Atletico dobiju sve utakmice, Real ne može na vrh, kako god završio njihov međusobni ogled. Barceloni bi za titulu trebala pobjeda, ostala dva ishoda vratila bi je na Vicente Calderon nakon 1996. godine.

Sigurno da će rezultati u Ligi prvaka ostaviti traga na momčadi i mogu mijenjati psiho-fizička stanja, no ako ćemo objektivno, Atletico bi morao svladati doma Villarreal, Elche i Malagu te na strani Getafe i Levante, pa i Valenciju, iako ih na Mestalli čeka nominalno najjači test. To će i učiniti bude li jednako kompaktan, agresivan, poletan i odlučan kao što ga gledamo gotovo cijelu sezonu, i kakvim se predstavio u Bilbau. Trijumf nad Athleticom samo je rezultatski minimalan, suci su ih barem u dva navrata teško oštetili, apsolutno su bili bolji na terenu.

Barcelona je popravila formu i danas se čini da ne bi smjela imati nikakvih poteškoća s Betisom, Athleticom iz Bilbaa i Getafeom doma, kao ni kod Granade i Elchea. Trnovitiji put mogao bi je čekati u Villarrealu, međutim i to samo ako ne budu dovoljno disponirani za igru.

Real već u subotu u 20.00 gostuje u San Sebastianu, taj Real Sociedad je najproblematičnija postaja njihova zaključnog itinerara. Ako je prođu s tri boda ostaju s nadom, izgube li opraštaju se od šansi šest kola prije kraja. Ništa ih potom specijalno ne čeka, osim možda Valencije doma. Na Santiago Bernabeu stižu još Almeria, Osasuna i Espanyol, idu kod Valladolida i Celte. Cristiano Ronaldo će svakako imati šansu popraviti statistiku golova i "tući" se s Luisom Suarezom za Zlatnu kopačku, do koje mu je evidentno stalo, jer zašto bi inače ostao na terenu svih 90 minuta protiv Rayo Vallecana, i to nakon što je osjetio bolove u koljenu.

I Barcelona i Atletico koncentrirani su na Ligu prvaka. Tko izađe kao pobjednik iz četvrtfinala dobit će veliki poticaj za finiš prvenstva. Xavi, glavni moderator igre Barcelone, ne skriva da mu nije drago što će se sastati sa španjolskom momčadi u kontinentalnom natjecanju, što je ujedno i najava neizvjesne završnice sezone. I Barca i Real misle da mogu biti prvaci, ali nisu sigurni hoće li to uspjeti, Atleticu je najlakše, Diego Simeone i njegovi dečki bez opterećenje grabe naprijed i danas djeluju najoptimističnije. Igraju sa smiješkom na licu.

Međutim, na svom terenu, u utakmici odluke, Barca bi ipak bila favorit. Činjenica da će rijetko tko decidirano kazati ime novog prvaka potvrđuje koliko nas napeta završnica čeka. Za Primeru to je izvrsno jer protekle dvije sezone trofej se mogao uručiti već u travnju.

Prvaka Španjolske bi mogli odlučiti i - suci!

Analitičar Marce, lista iz Madrida, kaže da Barcelona nije smjela dobiti kazneni udarac iz kojeg je pobijedila Espanyol. Javi Lopez je igrao rukom, ali prije toga i Neymar prilikom štopanja, zaključio je Andujar Oliver. Istina je da je igra Barce u drugom poluvremenu izgledala kao da nikad neće stvoriti šansu za gol, međutim ruku Neymara potenciraju samo u Madridu. Ne bismo kazali da je bila jer kamere iz najboljih kutova ipak pokazuju da je igrao prsima. Istodobno, Atletico je ozbiljno oštećen u Bilbau, nije mu sviran čisti kazneni udarac, a sudac Teixiera Vitienes ispričao se njegovim igračima što je prekinuo akciju kada su bili u šansi za gol, vrativši to na slobodan udarac. S obzirom na ranija iskustva, bojimo se da će suđenje igrati ulogu u raspletu. Što nikako ne bismo voljeli. Iako držimo da u ovom kolu nije presudno utjecalo na rezultate.

TRENUTAČNA TABLICA

1. ATLETICO 76

2. BARCELONA 75

3. REAL MADRID 73

32. KOLO

R. Sociedad - Real Madrid 2

Atletico - Villarreal 1

Barcelona - Betis 1

33. KOLO

Granada - Barcelona 2

Real Madrid - Almeria 1

Getafe - Atletico 2

34. KOLO

Atletico - Elche 1

Valladolid - Real Madrid 2

Barcelona - Athletic 1

35. KOLO

Valencia - Atletico 2

Villarreal - Barcelona 2

Real Madrid - Osasuna 1

36. KOLO

Levante - Atletico 2

Barcelona - Getafe 1

Real Madrid - Valencia 1

37. KOLO

Atletico - Malaga 1

Elche - Barcelona 2

Celta - Real Madrid 2

38. KOLO

Barcelona - Atletico 1

Real Madrid - Espanyol 1

KONAČNA TABLICA

1. BARCELONA 96

2. ATLETICO 94

3. REAL MADRID 94

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:22