PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

Bilićev talent show zaslužio je prst gore!

Transfuzija svježe krvi razbudila je reprezentaciju čija je igra u prošlom kvalifikacijskom ciklusu postala previše predvidljiva
 Drago Sopta / Cropix

ZAGREB - Ne bih se bojao poslati ovu jedanaestoricu na teren da sutra igramo kvalifikacijsku utakmicu - rekao je Slaven Bilić nakon što je njegov “indie sastav” u Klagenfurtu potpuno zasjenio obnovljenu, poletnu i navodno uzbudljivu austrijsku reprezentaciju.

Bilićev talent show u Koruškoj pokazao se tako ugodnim iznenađenjem da si je izbornik u komentaru meča dopustio i malo euforije, iako je pobjedu iščupao tek u fotofinišu. Rezultat je, međutim, ionako bio u drugom planu. Javnost je prvenstveno zanimalo može li iz hladovine iskočiti neko novo lice i začiniti igru momčadi koja je u prošlom kvalifikacijskom ciklusu postala monotona i predvidljiva poput bolničkog menija. Dojam je da je reprezentacija iz ove utakmice profitirala za nekolicinu nogometaša koji su dosad u javnosti držali”niski profil”, ali bi u bliskoj budućnosti mogli zaoštriti bitku za dresove.

Spletom različitih okolnosti u srijedu su eksplodirale dionice Ivana Strinića. Snažan i motoričan Hajdukov nogometaš pokazao se kao solidno rješenje za bolnu točku na lijevom boku zbog koje je Bilić u prošlom ciklusu često čupao kosu. U Danijelu Pranjiću su moćnije reprezentacije prepoznale meki trbuh Bilićeve momčadi i obilno koristile činjenicu da je Bayernov igrač bolji napadač nego defanzivac. Isprobavajući poslije Čalu, izbornik nije izvukao opipljiviju korist jer, kako kaže, Čalini klupski i reprezentativni nastupi u očitom su nerazmjeru. Tromeč za mjesto uz lijevu aut-crtu tako postaje neizvjesna utakmica u kojoj Pranjić zbog rejtinga uživa malu prednost pred dvojicom konkurenata.

Sličnu gužvu, ali u veznom redu, mogao bi partijama poput ove u Klagenfurtu zakuhati Tomislav Dujmović. Svidjela nam se njegova racionalnost, samouvjeren gard i sposobnost da bez panike riješi škakljive situacije na svojoj polovici. Ognjen Vukojević ispratio je u mirovinu Niku Kovača i nametnuo se kao vodeći defenzivni vezni, ali nema osigurano mjesto u momčadi jer će na njegovu poziciju pucati i Dujmović, Pokrivač, a možda i Pranjić.

Hijerarhiju u napadu mogao bi narušiti Mate Bilić. Teško će se taj 29-godišnji napadač ušuljati u početnu momčad, no nemoguće je zaobići činjenicu da je konkretan i da redovito oplemeni igru momčadi. Minutažu je iskoristio u Astani, protiv Lihtenštajna je proglašen igračem utakmice, a pola sata u Klagenfurtu iskoristio je golom za pobjedu. U ovom miješanju špila gubi Nikica Jelavić koji je u Rapidu izvrstan, ali u reprezentaciji je tek treći na napadačkoj listi čekanja.

Premda je odigrao pristojnu utakmicu, Gordon Schildenfeld sljedeću šansu može dočekati samo u slučaju brojnih otkaza ili ozljeda. Najbliže mjestu Šimunićeva partnera u srcu obrane bit će Lovren ili Ćorluka koji bi svoju zacementiranu poziciju na boku mogao prepustiti kapetanu Srni koji tu zadaću godinama odrađuje u klubu.

Moguće promjene u Bilićevoj momčadi:

1. Danijel Pranjić Ivan Strinić (lijevi bek)

Lijevi bek Hajduka mogao bi biti rješenje za problematično mjesto u reprezentaciji. Pranjić je na toj poziciji, zahvaljujući renomeu, još u maloj prednosti.

2. Vedran Ćorluka Darijo Srna (desni bek)

Srna je na poziciji desnog veznog napravio ime u reprezentaciji, ali povlačenjem Ćorluke na stopera mogao bi popuniti mjesto desnog beka koje igra u Šahtjoru.

3. Ognjen Vukojević Tomislav Dujmović (zadnji vezni)

Zadnji vezni moskovskog Lokomotiva pokazao je zavidnu dozu smirenosti u teškim situacijama. Mogao bi postati jedna od glavnih alternacija Vukojeviću, možda čak i prijetnja.

4. Eduardo Mate Bilić (napadač)

Iako još ne može računati na mjesto u udarnoj postavi, napadač Sportinga ima opipljiv učinak bez obzira na minutažu. Bilićeva opcija više u napadačkoj liniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 08:25