POPIS ZA BELGIJU

Bilić: Ne trebaju mi ocjene Francuza, Lovrena gledam na satelitu

S popisa ispali Jurić i Sharbini, preživjeli Dujmović, Gabrić i M. Bilić, u kadar vraćen Čale
 Drago Sopta / Cropix

ZAGREB - Imam kod kuće dobru satelitsku televiziju, pa mogu redovito pratiti Lovrena. Gledao sam ga i protiv Lensa i prethodno protiv PSG-a, kada je asistirao za gol, dakle ne trebaju mi ocjene francuskih novinara da bih znao kako on igra. Lovren redovito nastupa u velikom klubu koji je upravo pobijedio Real Madrid u Ligi prvaka. Zasad trener šara s njim, seli ga s desnog na lijevi bok, ali to je dio procesa prilagodbe - brani Slaven Bilić odluku da 20-godišnjeg stopera povede u Bruxelles unatoč “gore ne može” recenzijama kojima francuski novinari svakodnevno časte našeg stopera.

Dejan Lovren i Ivan Rakitić će se dogovorom dvojice izbornika u mladu reprezentaciju seliti samo prilikom službenih, kvalifikacijskih utakmica. Javnost je očekivala da bi taj kompromis mogao zahvatiti još Badelja, Vidu i Kalinića, ali oni ostaju pod Ladićevim nadzorom do jeseni i starta kampanje za Euro 2012. Na Bilićevu popisu zapravo nema većih iznenađenja. Dobrim klupskim nastupima u Serie A oporavio se Knežević, eksperimentalni dvoboj s Lihtenštajnom preživjeli su Dujmović, Gabrić i M. Bilić, u krug kandidata vratio se Čale. Očekivano je završio Jurićev kratki izlet u nacionalnu momčad, nema Sharbinija te ozlijeđenih Klasnića i Jelavića.

- Imamo krug od 30 igrača na koje računamo, ali nitko nije pretplaćen na mjesto. Nema zacementiranih.

Ta tvrdnja ipak nije do kraja točna. Mjesto u momčadi rezervirano je za Eduarda da Silvu, čija kalvarija s ozljedama sve više podsjeća na Bilićeve muke s kraja karijere.

- Naše se situacije ne mogu uspoređivati. Ja sam se na kraju igračkog puta neprestano krpao, za razliku od Eduarda čija je noga apsolutno zdrava. To potvrđuju nalazi liječnika u Arsenalu i našoj reprezentaciji, ali stoji ocjena da on ne uspijeva uhvatiti natjecateljski ritam. Mi ponekad s predrasudama gledamo na tu situaciju. Ozljeđuju se i drugi igrači, Gerrard je dugo bio izvan stroja...

Dvoboj s Belgijom ocijenjen je kao najbolji test za početak nove Bilićeve etape. “Crveni vragovi” već neko vrijeme u slobodnom padu jurišaju prema europskoj prosječnosti, taj trend sada bi trebao zaustaviti i preokrenuti iskusni Dick Advocaat.

- Belgija je gladna i željna uspjeha jer kao i mi propušta Svjetsko prvenstvo. Dolaskom Advocaata počeli su osjetno podizati razinu igre, u svom kratkom mandatu on je pobijedio Tursku, Katar i Mađarsku. Naš je motiv također velik.

Izbornik je nakon druženja s novinarima u Rusanovoj produžio prema Londonu, gdje će u četvrtak gledati Srnin Šahtar protiv Fulhama. U nedjelju će pogledati Tottenhamov trojac u sudaru s Wiganom. Namjeravao je u raspored uvrstiti i meč Blackburna i Boltona, ali ta je utakmica odgođena.





U utorak je Bilić u društvu Roberta Prosinečkog gledao meč Milan vs. Man. United (“čudna utakmica uzimajući u obzir razinu natjecanja, Milan je zaslužio bod”). U razgovoru su još jednom pretresli raspored kvalifikacijskih utakmica, o čemu će predstavnici nacionalnih saveza razgovarati u Ateni, 7. ožujka.

- Slažemo se da bi bilo idealno početi kampanju pobjedama protiv izravnih konkurenata za vrh (Grčka i Izrael, op.a.), samo i drugi imaju svoje želje.

Glavni tajnik Zorislav Srebrić potvrdio je u srijedu da će sljedeći ispit “vatrenih” biti 19. svibnja u Klagenfurtu s Austrijom. U igri je više opcija za još dva nepopunjena termina (23. i 26. svibnja).

Bilićevi kandidati za Bruxelles

Slaven Bilić u Bruxelles (3. ožujka) vodi 22 nogometaša. Pozvani su vratari Runje i Subašić te igrači: Ćorluka, Križanac, Šimunić, Lovren, Knežević, Pranjić, Čale, Vukojević, Kranjčar, Srna, Modrić, Dujmović, Rakitić, Gabrić, Pokrivač, Olić, Petrić, Eduardo, Mandžukić i Bilić.

Ladićevih 20 za Reims

Za dvoboj s mladom francuskom reprezentacijom (Reims, 2. ožujka) Dražen Ladić poslao je pozivnice dvadesetorici igrača. Na popisu su: Kelava, Antolović (vratari), Vida, Tomečak, Jozinović, Špičić, Maloča, Kokalović, Barbarić, Punčec, Jajalo, Badelj, Ozobić, Školnik, Z. Pamić, Šovšić, Oremuš, Perišić, Tepurić i Kalinić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 03:40