IZBORNIK PRESRETAN

Bilić: Grupa je dobra, nisam htio igrati sa Srbijom

'Zadovoljan sam ždrijebom, ovakva grupa ulijeva optimizam. Neću reći da je idealno jer znali bismo mi nacrtati i bolju skupinu od ove'
Coaches and delegates of the teams from Group F pose for the media at the Euro 2012 qualifying draw at the Palace of Culture in Warsaw, February 7, 2010. Pictured are Greece's coach Otto Rehhagel (2nd R), Croatia's head coach Slaven Bilic (3rd R), Latvia's head coach Aleksandrs Starkovs (L) and Malta's coach John Buttigieg (2nd L). REUTERS/Kacper Pempel (POLAND - Tags: SPORT SOCCER)
 Reuters

VARŠAVA - Bio je to plastičan primjer slavenske solidarnosti na djelu. Andrzej Szarmach, legendardni poljski nogometaš i jedan od četvorice ambasadora Eura 2012, smjestio je hrvatsku kuglicu u skupinu F u kojoj su prethodno završile Grčka, Izrael, Latvija, Gruzija i Malta. Službeni kamerman ceremonije u Palači sporta i znanosti zumirao je u tom trenutku lice Slavena Bilića. Hrvatski izbornik sijao je od sreće.

Prema općem sudu nogometnog svijeta koji se u nedjelju sjatio u Varšavu, hrvatska reprezentacija jedan je od profitera ovog hepeninga. U utrci za Euro 2012 neki su europski teškaši poput Njemačke, Italije ili Rusije završili u bitno kompliciranijim grupama punim teških, dalekih gostovanja i plutajućih mina.

- Zadovoljan sam ždrijebom, ovakva grupa ulijeva optimizam. Neću reći da je idealno jer znali bismo mi nacrtati i bolju skupinu od ove. No, objektivno smo favoriti u konkurenciji ovakvih suparnika. Mi i Grci borit ćemo se za prvo mjesto - rekao je Slaven Bilić.

U nizu blic-intervjua koje je podijelio novinarima sa svih strana kontinenta Bilić nije zaboravio kurtoazno pohvaliti suparnike. Podsjetio je javnost da Grčka, Izrael i Latvija čine neku vrstu začaranog trokuta s obzirom da ih je ždrijeb spojio i u nedavnom kvalifikacijskom ciklusu za Svjetsko prvenstvo.

- Kroz njihove međusobne sudare vidjelo se da više nema izrazitih autsajdera. Za ilustraciju, Latvija je pobijedila Izrael u gostima i primaknula se na korak do play-offa u toj skupini. Podsjetit ću vas da je Izrael u posljednjih sedam godina izgubio samo dvije utakmice na vlastitom stadionu. Protiv Hrvatske i protiv Latvije.

Grčka je naš jedini suparnik sa čekiranom kartom za SP u Južnoj Africi. Grčki izbornik Otto Rehhagel imao je pravo na malu dozu arogancije dok je komentirao ždrijeb.

- Većinu momčadi dobro poznajemo iz prošlih kvalifikacija, čeka nas teška borba. No, to je zasad u drugom planu, mi se polako pripremamo za Južnu Afriku - rekao je Nijemac.

Pod Bilićevim povećalom Rehhagelova momčad daleko je od južnjačke i temperamentne.

- Grčka je danas vrlo profesionalna i vrijedna respekta. Najbolji dokaz za to vam je njihova pobjeda protiv Ukrajine, reprezentacije koja nas je istisnula iz doigravanja za SP. Ne čudi sve to ako znamo da je Rehhagel 'dolje' od 2002. godine, njegov je potpis vrlo prepoznatljiv, ali prepoznatljiva je i Hrvatska. U posljednje tri i pol godine izgubili smo samo tri utakmice, naš prosjek osvojenih bodova vrti se oko 75 posto, članovi smo Fifa top 10 kluba. I još nešto - naše vrijeme tek dolazi jer imamo mladu momčad. Pod uvjetom da nam igrači budu zdravi i da u reprezentaciju dolaze s klupskim utakmicama u nogama, mi moramo pucati na vrh.

Dok je Radomir Antić u neposrednom susjedstvu poljskom novinaru tumačio da Srbiju vidi u kijevskom finalu 2012., hrvatski izbornik priznao je kako je odahnuo kada je naša kuglica zaobišla skupinu C.

- Nisam htio igrati sa Srbijom, BiH, Makedonijom... ali izbjegavao sam to javno priznati uoči ždrijeba jer bi se moglo svakako tumačiti. Ne strahujem od tih momčadi, samo sam svjestan da je u takvim utakmicama nogomet najmanje važan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 04:53