PIŠE D. KRUŠELJ

BIG LEWANDOWSKI Poljak u očaj baca najbolje svjetske stopere pa kako ne bi Taravela ili Benkovića

Poljak je jednom strašnom simultankom nagovijestio da bi se danas-sutra mogao uključiti u utrku za Zlatnu loptu ili barem golgetersku Zlatnu kopačku
 AFP

Jedan za drugim smjenjuju se ovih dana veliki i važni miljokazi u karijeri Roberta Lewandowskog. Sredinom tjedna pet golova Wolfsburgu za devet minuta plus najbrži hat-trick u bundesligaškoj povijesti. Nekoliko dana poslije dva pogotka Mainzu, njegov 100. i 101. gol otkako kruh zarađuje u njemačkim klubovima.

Podatak da je 27-godišnji Poljak prvi stranac kojem je to uspjelo u Bundesligi nadahnula je novinske autore da se sjete filmskog klasika braće Coen. Kuleri i flegmatici kojima se divimo, iz različitih pobuda, naravno, Big Lebowski pa Big Lewandowski...

Najbolju sezonu u životu poljski napadač odigrao je one godine kada je Borussia Dortmund marširala prema Wembleyju i finalu Lige prvaka, gdje će joj presuditi Mandžukić i Robben. S učinkom od 36 golova u 49 nastupa, Lewandowski tada baš i nije puhao za vrat Messiju i Ronaldu, ali je jednom strašnom simultankom nagovijestio da bi se danas-sutra mogao uključiti u utrku za Zlatnu loptu ili barem golgetersku Zlatnu kopačku.

Dogodilo se u travnju 2013. da je Lewandowski torpedirao Real Madrid s četiri projektila na Signal Iduna Parku (4-1), spektakl, one-man-show nakon kojeg su Rummenigge i društvo shvatili da Mario Götze nije jedini eksponat s crno-žutih polica koji moraju preseliti u Sabener Strasse.

U prvoj münchenskoj sezoni Lewandowski je bio vrlo dobar, ali ne i senzacionalno raspucan. Sedamnaest bundesligaških golova, ukupno 25 u 49 nastupa. Na startu druge kampanje u Bayernu ukazao se, međutim, kao viši i štrkljaviji dvojnik legendarnog Gerda Müllera, “Der Bombera”, koji je u europskim utakmicama za Bavarce postizao gol po utakmici, a Lewandowski je zasad na prosjeku od 0,58 golova po meču, ali s krivuljom forme koja u blagi očaj baca najbolje svjetske stopere pa kako ne bi Taravela ili poletarca Benkovića. Ovakav Lewandowski zagledan je u sljedeći karijerni miljokaz i neće biti iznenađenje ako ga dostigne. Pet pogodaka u meču Lige prvaka dosad su zabijali samo Messi i Luiz Adriano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 18:58