LIGA PRVAKA

BARCELONA PROTIV CITYJA - ŠLAGER 1/8 FINALA Enrique: 'Oprez, Englezi su strašno napredovovali...'

Već viđeni visokobudžetni spektakl je i utakmica Paris St. Germaina i Chelseaj

Sezona godišnjih odmora 2015. nastupa puno ranije, barem ako je dopušteno suditi prema izobilju televizijskih repriza koje je za kraj veljače i početak ožujka servirao ždrijeb osmine finala Lige prvaka.

Manchester City vs. Barcelona šlager je repriznog programa, već viđeni visokobudžetni spektakl je i utakmica Paris St. Germaina i Chelseaja (prošle godine u četvrtfinalu), a najmanje zabavan dvoboj u ponudi lanjskih utakmica bez konkurencije je onaj između Reala i Schalkea. Na putu do europskog naslova kraljevski je klub dva puta pregazio njemački sastav (6-1 i 3-1, uz četiri Ronaldova pogotka).

Lakši suparnik

Na prvoj stepenici nokaut-faze natjecanja imamo i frontalni sudar dvojice hrvatskih nogometaša: Tina Jedvaja protiv Marija Mandžukića. Uspon na Mount Everest čeka Darija Srnu, čije je “rudare” prošle godine eliminirala Borussia, a sada se to sprema učiniti Bayern. S obzirom na status nositelja, Danijel Subašić je mogao izvući i lakšeg suparnika od Arsenala, ali ždrijeb je očito jednom morao biti milostiv i prema “topnicima” koji su pod Wengerom 17. godinu uzastopce prošli skupinu Champions lige.

- Ne sviđa nam se ždrijeb, željeli smo lakšeg suparnika od Barcelone. Podigli smo samopouzdanje pobjedama protiv Bayerna i Rome, ali sljedeću prepreku možemo preskočiti samo ako obje utakmice odigramo u optimalnoj formi - komentirao je Txiki Begiristain, nekada Barcin zaposlenik, a danas sportski direktor Manchester Cityja.

Prošle je sezone Barcelona u osmini finala apsolvirala “građane” već nakon prvih 90 minuta na Etihadu (pobjeda 2-0), pa je uzvrat na Camp Nou odradila kao formalnost. Luis Enrique sada očekuje dvije tijesne utakmice.

- Manchester City je u međuvremenu napredovao. Danas je aspirant na naslov europskog prvaka i pojačao je momčad dvojicom važnih igrača iz Porta (Mangala, Fernando, op. a). Sastav je izbalansiran, u Agueru posjeduje vođu i jednog od “top 10” svjetskih igrača, a u Pellegriniju izvrsnog trenera. Mislim da ćemo pitanje pobjednika ovaj put rješavati u uzvratu - rekao je Enrique.

Čvenk PSG-a i Chelseaja zakazan je mjesec dana ranije nego prošle sezone. U pariškom četvrtfinalnom dvoboju Ibrahimović i društvo tada su stigli do uvjerljive pobjede (3-1), ali im se kapital istopio u londonskom uzvratu (0-2). “Vrijeme je za osvetu”, zbijali su šale PSG-ovi navijači u ponedjeljak nakon ždrijeba, “ipak je riječ o klubu koji nam je uvaljao Davida Luiza i još nam ga naplatio 50 milijuna eura”. Na Parku prinčeva Luiz se u dresu Chelseaja pobrinuo za autogol, ali se kasnije u uzvratu iskupio asistencijom za Schürrleov gol.

Real Madrid (uz Bayern prvi favorit natjecanja) objektivno čeka tek malo zahtjevnije razgibavanje u Gelsenkirchenu, budući da “kraljevskoplavi” nisu osobito napredovali pod vodstvom Roberta Di Mattea. Premda je Chelsea prije dvije i pol godine parkirao na krovu Europe, u Gelsenkirchenu ne uspijeva podignuti standarde limitirane momčadi. Schalke je nedavno u skupini pred svojom publikom dobio porciju od Mourinhove momčadi (0-5).

Opasni Dortmund

- Dobro se sjećam poniženja koje smo pretrpjeli protiv europskog prvaka, ali i dalje vjerujem da je moguće pobijediti Real Madrid. Priredit ćemo branitelju naslova vruću dobrodošlicu - kaže reprezentativac Höwedes.

Okršaj Juventusa i Borussije obnovit će uspomene na finale Lige prvaka iz 1997. godine kada su Nijemci golovima Riedlea i pod vodstvom Juppa Heynckesa osvojili naslov.

- Veselim se utakmicama s Kloppom čiji sam veliki fan. Dortmund je opasan, ali definitivno bolji izbor od Reala ili Bayerna - rekao je Juventusov direktor Pavel Nedved.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:17