LIGA PRVAKA

Barca i Inter neokrznuti prošli pored 'istočnog bloka'

Barcelona i Inter uz puno su muke osigurali osminu finala Lige prvaka. U izravnom dvoboju Stuttgart je izbacio Unireu. Standard je iz daljnjeg natjecanja izbacio AZ zahvaljujući vrataru. Fiorentina je osigurala 'jedinicu' osvojivši bod na Anfieldu
 Reuters

ZAGREB - Nakon što je ispao Juventus svi su sa strepnjom očekivali što će se zbiti u skupini F Lige prvaka. Inter i Barcelona bili su na rubu ispadanja, ali na kraju iznenađenja nije bilo, iskustvo je prevagnulo.

Već poslije dvije minute Valdes je pogriješio i Dynamo je stigao do vodstva, sretni strijelac bio je Milevskij. Da je u tom trenutku bio sviran kraj na obje utakmice Barcelona bi ispala. Naravno, 88 minuta je previše da bi se branili protiv Barcelone (istina, Rubinu je uspjelo) i u 33. je izjednačio Xavi, a u 86. je iz slobodnog udarca dobitnik Zlatne lopte, Lionel Messi, postavio krajnjih 1-2. Time su se Kijevljani oprostili od europskih natjecanja.

Rubin se pak nadao čudu u Milanu i odigrao je daleko bolju utakmicu, ali iskusni Zanetti pokrenuo je tonući brod i Eto'o je zabio za vodstvo, da bi kasnije Balotelli povećao rezultat. Obojica su topovskim udarcima rasparali mrežu gostujućeg vratara. Treba napomenuti kako su prije oba pogotka Rubinovi igrači promašili čuda. Nepisano pravilo je dakle ponovno ispalo točno, ako ne zabiješ - primiš. Za Rubin će Europska liga biti dovoljna utjeha.

Novi poraz Liverpoola na Anfieldu

Skupina E pak nije nudila nikakve novosti, tek se odlučivalo o prvom mjestu u skupini, ali ni to se nije promijenilo. Najveće razočaranje Lige prvaka, Liverpool, nije slavio na domaćem terenu niti protiv Fiorentine i time su Talijani završili prvi u strašnoj skupini, za koju se očekivalo kako će u osminu finala iznjedriti upravo englesku ekipu i Lyon. Benitezova momčad ponovno je izgubila i to je već više nego zabrinjavajuće. Ponovno u posljednjim trenucima susreta.

Što se Lyona tiče, slomili su Debrecen neviđenom lakoćom i time su Mađari ostali na nula bodova. No, barem su osjetili kako je igrati u ovako prestižnom natjecanju.

Stuttgart u izravnom dvoboju izbacio Unireu

Sva pozornost u skupini G bila je usmjerena prema Stuttgartu gdje je njemački klub u izravnom dvoboju protiv Uniree odlučivao o putniku u osminu finala. Čini se da je smjena Marcusa Babbela i ustoličenje švicarskog stručnjaka Christiana Grossa pozitivno djelovala na 16. momčad Bundeslige jer su već nakon 11 minuta riješili pitanje pobjednika.

Furiozan početak okrunio je Rumunj u redovima Stuttgarta Marica pogotkom u 5. minuti. Samo tri minute kasnije vodstvo je povećao Träsch, a otvaranje iz snova zaključio je Pogrebnyak i Gottlieb-Daimler stadion mogao je započeti sa slavljem.

Za Rumunje pogađa Semedo u 46. minuti, ali, pokazalo se, za ništa više od počasnog pogotka.

U drugom susretu skupine Sevilli je bio dovoljan i bod protiv Rangersa za prvu poziciju. Taj su cilj i ostvarili pogotkom Kanoutea iz jedanaesterca u 8. minuti.

Standardu vratar donio Europsku ligu

Na krajnje nevjerojatan način Standard je izborio Europa ligu - pogotkom svog vratara Sinana Bolata u petoj minuti nadoknade utakmice koju je sudac produljio četiri minute.

Doslovno posljednje sekunde curile su u Liegeu gdje je domaćin zaostajao 1-0 nakon pogotka Jeremaina Lensa za AZ Alkmaar iz 42. minute. Nije mu bilo teško s jednog metra svladati kasnijeg heroja utakmice nakon ubacivanja s lijeve strane.

Sve do posljednje akcije na utakmici AZ je imao osiguranu Europa ligu, a onda je za njih uslijedio šok. Na ubacivanje s desne strane najviše je skočio čuvar mreže belgijske momčadi i glavom prevario kolegu Sergija Romera na drugoj strani. Udarac je završio tik ispod vratnice na, za Argentinca, nebranjivom mjestu za 1-1 i oproštaj Nizozemaca od Europe.

Jedini pogodak u Ateni na susretu Olympiacosa i pomlađenog Arsenala pogodio je Leonardo u 47. minuti. Menadžer engleske momčadi Arsene Wenger izveo je na travnjak u Grčkoj momčad čiji je prosjek godina iznosio 21, budući da je prvo mjesto skupine londonski sastav već prije osigurao. Pomogao je time treneru Olympiacosa Zicu i jedinom strijelcu na utakmici koji je osvojio jednu loptu oko centra, okomito se sjurio prema vratima Lukasza Fabianskog i prevario poljskog vratara.

Skupinu je, dakle, s prvog mjesta prošao Arsenal, a kao drugi će u osminu finala Olympiacos. Uz mnogo sreće i sjajnu Bolatovu reakciju Standard iz Liegea nastavlja europski hod Europa ligom, dok se AZ Alkmaar oprašta od europske scene za ovu sezonu.

Skupina E

Liverpool - Fiorentina 1-2 (Benayoun 42./Jorgensen 63., Gilardino 90.)

Lyon - Debrecen 4-0 (Gomis 25., Bastos 42., Pjanić 59., Cissokho 77.)

Redoslijed: 1. Fiorentina 15, 2. Lyon 13, 3. Liverpool 8, 4. Debrecen 0.

Skupina F

Dynamo - Barcelona 1-2 (Milevskij 2./Xavi 33., Messi 86.)

Inter - Rubin 2-0 (Eto'o 31., Balotelli 64.)

Redoslijed: 1. Barcelona 11, 2. Inter 9, 3. Rubin 6, 4. Dynamo 5.

Skupina G

Stuttgart - Unirea 3-1 (Marica 5., Träsch 8., Pogrebnyak 11. / Semedo 46.)

Sevilla - Rangers 1-0 (Kanoute 46.)

Redoslijed: Sevilla 13, Stuttgart 9, Unirea 8, Rangers 2

Skupina H

Olympiakos - Arsenal 1-0 (Leonardo 47.)

Standard - AZ 1-1 (Bolat 90+5/Lens 42.)

Redoslijed: Arsenal 13, Olympiakos 10, Standard 5, AZ Alkmaar 4

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:49