INOHA SUTRA DOLAZI

Balakov vratio Vejića: 'Ako padnem, neka to bude zbog onoga što sam JA radio!'

Na popisu 26 igrača za Austriju našao se i Masahiko Inoha za kojeg se očekuje kako će se već sutra priključiti Hajduku. Balakov ga vidi na mjestu lijevog stopera
 Vladimir Dugandžić/CROPIX

Trener Hajduka Krasimir Balakov objavio je popis 28 igrača koji će otputovati na drugi dio priprema u Austriju. Od igrača koji su bili na na Kupresu nema sedmorice, ozlijeđenog Ljube Milićevića, mladog reprezentativca Gorana Jozinovića koji će na posudbu, vratara Bože Radoševića s kojim je dogovoren raskid, Hrvoja Tokića, te mladih Antonija Župana i Marina Mića, piše Slobodna Dalmacija.

Na popisu se odmah nije našao ni Franko Andrijašević zbog toga što je zasad jedini sigurni putnik na U-20 svjetsko prvenstvo u Kolumbiju pa neće biti na raspolaganju za početak sezone. Ipak, kako se razbolio Steven Luštica koji je nedjeljen treninge propustio zbog visoke temperature trebao bi putovati i Andrijašević. Za ostale koji su dobili pozive, Tomislava Glumca, Marija Tičinovića, Ivana Lendrića, Stevena Lušticu (Australija), još se ne zna sa sigurnošću idu li u Južnu Ameriku, dok se za Antu Vukušića vjeruje kako ostaje s Hajdukom.

- Komplicirana je to situacija jer još ne znamo tko će sve na Svjetsko prvenstvo, no do 10. srpnja bi se to moralo definirati. Pričao sam otvoreno s Andrijaševićem. Kako Luštice sigurno neće biti s nama tri-ćetiri dana i on će u Austriju, te ostati do kraja bez obzira na povratak Luštice - pojasnio je Balakov.

Nova lica su Masahiko Inoha (doći će u Bad Kleinkirchheim), vratar Dante Stipica, te mladi igrači koji su tu da stječu iskustvo s prvom momčadi, napadači, kadet Ivan Jakov Džoni i junior Mario Jelavić.

Najviše je bure digao rastanak s nekoliko mladih igrača u koje su mnogi Balakovljevi prethodnici vjerovali, odlazak mladog reprezentativca Duje Čopa, potom Bože Radoševića, te odlasci na posudbe Mateja Jonjića i još jednog mladog reprezentativca Gorana Jozinovića.

- Nije bilo lako odlučiti. Problem Hajduka bio je što smo u kadru imali 42 igrača. Kupili smo recimo Limu koji je ofenzivniji igrač od Jozinovića koji je dobar momak i profesionalac, ali u odnosu na njega je Lima u prednosti. Za drugog igrača na poziciji lijevog beka odlučio sam se za Kukoča jer sam tražio drukčiji tip igrača od Lime, nogometaša s drugim kvalitetama, koji je visok, jak, dugog koraka, skočan. Najvažnije je za Jozinovića da ide negdje gdje će igrati i da ima kontinuitet u reprezentaciji. Da je ostao s nama možda bi igrao, a možda i ne bi - razjasnio je bugarski trener koji je napravio konkretne rezove.

- Odgovornost je bila ne meni da to riješim i to sam prihvatio. Kada mi padne glava neka to bude zbog onog što sam ja radio. Nitko mi se neće miješati u posao, drukčije ne znam raditi - pojasnio je Balakov.

Bugarin je najavio kako Hajduku slijedi najvažniji dio priprema na kojem će zbog zabrane igranja u Sloveniji imati samo dva pripremna susreta - protiv Steaue i Bursaspora.

- Moramo raditi na igri, tranziciji. Prvo moramo još raditi na igri bez lopte, tu je Hajduk najslabiji, momčad to ne zna igrati. Imam viziju kako bi sve to trebalo izgledati. Međutim, moramo biti spremni za različite varijante, moramo znati kako igrati s Barcelonom, kako protiv Šibenika, a kako protiv Dinama. Igrači moraju razumjeti što želim, osjetiti utakmicu. Sam sustav igre meni ništa ne znači. To igrači moraju shvatiti i usvojiti, a ne da ih poremeti publika - rekao je Balakov.

Dok traje nestašica stopera, za razliku od dosadašnjih sezona, konkurencija je vrlo jaka u vrhu napada, Vukušić, Lendrić, Vuković, Ahmad Sharbini...

- Na svakoj poziciji imamo po dvojicu igrača. Ako i iskusniji igrač neće raditi ono što hoću, igrat će drugi. Ne bude li tako izbacit će mene. Vidjet ćemo... Tko pokaže karakter, znanje i volju taj će igrati. Ja ću braniti moje igrače, ali ne budu li radili - to će im se vratiti.

Sastav s kojim će Hajduk ući u sezonu se nazire, no dat će ga konačno Austrija.

- Sada imam sedam-osam igrača u glavi.

Balakov je napravio veliku igračku karijeru. Vidi li i u Hajduku igrača koji

pokazuju sposobnosti da pođu tim putem?

- Osjećam to kod jednog ili dvojice, ali neću reći imena. Meni su važni svi igrači.

Inoha će na lijevog stopera

Na popisu 26 igrača našao se i Masahiko Inoha za kojeg se očekuje kako će se već sutra priključiti Hajduku. U Austriji bi trebao proći i liječnički pregled. Japanac visok 179 centimetara je poznat po svojoj polivalentnosti, moža pokrivati pozicije stopera, desnog beka, veznog igrača...

- To je dobro, no vidim ga na mjestu lijevog stopera. Skočan je, tu je najčešće igrao za svoju dosadašnju momčad.

Balakov je igračima nametnuo žestoki ritam no siguran je kako ozljeda Milićevića nije posljedica treninga.

- Skoro tri dana su igrači imali slobodno. Tijekom treninga imali su 30 minuta zagrijavanja i još pola sata igranja u kolo tijekom čega ništa nije osjetio. Tek desetak minuta nakon što smo počeli igrati dva puta po 20 minuta ozlijedio se. To je od udarca koji je dobio na posljednjoj utakmici (u Tomislavgradu protiv Branitelja, op. a.). Mislio je tada kako mu nije ništa, tako mi je i rekao, moram vjerojati iskusnom igraču. No, kod takvih stvari se nikada ne zna - rekao je Balakov.

Vejić putuje u Austriju umjesto Milićevića

Najveći problem Balakovu bit će pozicija stopera, na kojoj je vapio za pojačanjem i prije ozljede Ljube Milićevića. Hajdukov Australac ozlijedio se na treningu u subotu, stradao je mišić lista, triceps potkoljenice.

- Osjetio sam bol, nisam mogao nastaviti. Jako mi je žao... - rekao je Milićević za službeni klupski portal.

Danas će napraviti magnetsku rezonancu, no, kako je glasnogovornik Hajduka Ante Bilić prenio riječi doktora Fabjana Čukelja, tridesetogodišnjaka čeka, po svemu sudeći, četiri tjedna pauze. S pauzom od mjesec do mjesec i pol dana baratao je i Balakov.

- Miličević će raditi po individualnom programu kako bi se što prije vratio. Mi dotad u planovima za početak sezone nećemo računati na njega - istaknuo je Balakov koji sada još više muku muči s manjkom stopera.

Daleko je Josip Šimunić.

- Tražimo stopera, moramo naći neko rješenje. Kako sada stvari stoje imamo samo trojicu igrača Maloču, Inohu i Glumca za kojeg ni ne znamo hoće li ostati s nama.

Bugarina zanima samo travnjak, u klubu je inzistirao da se rehabilitira “kažnjenik” Hrvoje Vejić koji je na ledu zbog nepristajanja na smanjenje ugovora jer je iskusni stoper po njemu najbolje rješenje. Druge opcije su bile mladi juniorski stoper Antonio Milić, a moglo se eventualno zadržati Mateja Jonjića ili vratiti u kadar Josipa Barišića.

- Govoreći otvoreno, imamo Vejića, Milića... još jednog igrača koji je bio u Hajduku. O tome moramo pričati, sve izanalizirati. Nama treba stoper za prvih 11, imamo 13 utakmica u 40 dana. Nemamo mnogo vremena, to je problem koji moramo riješiti u iduća tri-četiri dana - naglasio je Balakov.

Stoga se Vejić koji ima još dvije godine ugovora vratio u sastav.

- Za mene je to dobro rješenje. On je iskusan, za razliku od drugih koji su bili u konkurenciji da uskoče - odgovorio je Balakov.

O Andriću kao stoperu što je isprobavao i tijekom priprema na Kupresu Balakov nije mnogo razmišljao.

- Takvog igrača onda ne bih imao u veznom redu. Može jednu ili dvije utakmice igrati i stopera, ali to nije moja namjera. Najvažnije je da je Andrić zdrav i spreman. Andrić će biti kapetan, on je najvažniji igrač Hajduka, pravi profesionalac i autoritet kod mlađih igrača. Andrić će biti moja desna ruka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:30