NADA SE SENZACIJI

BALAKOV 'Bugarska strepi od Mandžukića, Modrića i Srne. Nismo slijepi, Hrvati su favoriti'

Dio mene ostao je u Splitu. Svi koji me poznaju, svjesni su da to nije fraza - kazao nam je Balakov
 Tea Cimaš/CROPIX

Rijetki su nogometni treneri koji su radili u Hrvatskoj i Bugarskoj, stručnjaci koji odlično poznaju prilike u obje zemlje. Krasimir Balakov je jedan od takvih, možda i najbolji poznavatelj nogometnih prilika u Hrvata i Bugara. Balakov je proslavljeni bugarski reprezentativac iz generacije koja je osvojila četvrto mjesto na SP-u 1994. s Bugarima, aktualni je trener Litexa, ali i čovjek koji je devet mjeseci proveo u Hrvatskoj. Nije to bilo tako davno, prije dvije i pol godine otišao je iz Hajduka u Kaiserslautern.

- Dio mene ostao je u Splitu. Svi koji me poznaju, svjesni su da to nije fraza - kazao nam je Balakov u početku razgovora.

- Zato mi je teška utakmica Bugarske i Hrvatske. Jer, volio bih da Bugarska u petak pobijedi, ali i da Hrvatska zajedno s Bugarima ode na Europsko prvenstvo.

Pitat će se nešto i Talijane, dodali smo Balakovu.

- Ha, istina. Talijani su najveći favoriti skupine, ali ne zaostaju ni Hrvati puno. Možda su čak i ravnopravni u toj ulozi favorita. Zbog toga Bugarska ima jako težak zadatak proći na veliko natjecanje. Dugo nismo bili na veliko smotri i zato vjerujem u veliki motiv naše reprezentacije.

Nekoliko dana uoči susreta Bugarske i Hrvatske u Sofiji atmosfera polako doseže vrhunac. Bugari s velikim nestrpljenjem čekaju taj susret, jer žele vidjeti koliko je njihova reprezentacija spremna učiniti korak više u kvalifikacijama za veliko natjecanje.

- Pobjeda na startu protiv Azerbajdžana dala je veliki poticaj, međutim utakmica s Hrvatskom je sasvim drukčija. Pobjeda bi bila izuzetno važna. S pobjedom bi se lakše otišlo u Norvešku sljedeći tjedan i svi bi dobili veće povjerenje u reprezentaciju Bugarske. Ali, u petak će biti jako teška i zahtjevna utakmica. Kako za Bugarsku, tako i za Hrvatsku. I dalje držim da je Hrvatska favorit, jer pojedinačno ima jaču momčad, ali kolektiv danas može čuda napraviti.

Izbjeći će Balakov pojedinačne ocjene igrača s obje strane, jer iskusno kaže ‘naljutit će se netko ako ga ne spomenem’, ali naglasit će kako Bugarska ima momčad bez velikih imena.

- Nemamo u reprezentaciji igrača klase Berbatova. Sve su to redom dobri igrači, ali nema ekstra zvijezde kao što to ima Hrvatska u Mandžukiću, Modriću i Srni. O tom tercetu se najviše piše u bugarskom tisku, od njih strepi Bugarska. To su top igrači, kako mi volimo kazati, i igraju u najjačim europskim klubovima. Međutim, kolektiv je snaga reprezentacije izbornika Peneva. Nisu pojedinačno jaki, ali zajedno mogu puno učiniti. Zato susret Hrvata i Bugara vidim kao izjednačenu utakmicu u kojoj će presuditi nijanse, makar je Hrvatska iskusnija i jača selekcija. Ali morat će se dobro namučiti za rezultat u Bugarskoj.

Je li izbornik Penev pod imperativom plasmana na EP, s obzirom da su Bugari u prošlim kvalifikacijama ostali nadomak doigravanja, dodatnih kvalifikacija preko kojih su se mogli domoći Svjetskog prvenstva u Brazilu?

- Ne, nema imperativa. Svi u Bugarskoj imaju želju vidjeti reprezentaciju na velikom natjecanju, ali nismo slijepi. Svjesni smo koliko su Hrvatska i Italija snažnije reprezentacije s igračima iz velikih klubova. Međutim, nećemo se predati, niti ćemo nekome unaprijed prepustiti bodove. Uvjeren sam da će Bugarska u petak pružiti maksimum, da će Hrvatska teško proći Sofiju. Hoće li maksimum biti dovoljan za toliko priželjkivanu pobjedu, to nitko ne može jamčiti. Ali reprezentacija je izbalansirana, ima kvalitetnog vratara Stojanova i igrače koji se međusobno dobro poznaju. Bit će to kvalitetna utakmica, u to ne sumnjam, a Bugarsku bi pobjeda psihološki silno podigla pred nastavak kvalifikacija.

Kako gledate na Niku Kovača, hrvatskog izbornika koji je nogometno obrazovanje poput vas stekao u Njemačkoj?

- Niku Kovača vidim kao odlično rješenje za Hrvatsku. Igranje u Njemačkoj pružilo je Kovaču golemo bogatstvo, rada i iskustva. Jer onaj tko prođe njemački nogometni proces, ima sjajne nogometne temelje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:08