RUMUNJSKI 'ŠPIJUN'

AGANOVIĆ OTKRIO MODRIMA 'Dinamo se ne treba bojati Mutua, već Tota Tamuza! Pravi je tenk...'

 AFP

Adnan Aganović (26) hrvatski je nogometaš koji igra u rumunjskom Brašovu. Mladić rođen u Dubrovniku igrao je za Dubrovnik 1919, GOŠK, Trogir, u HNL-u za Međimurje, Varteks i Istru 1961.

- Ovdje sam jako zadovoljan uvjetima. Mnogo su bolji nego u Hrvatskoj, lijepo mi je ovdje, imam još godinu dana ugovora - kaže nam Aganović.

Nas je naravno najviše zanimala priča o Petrolulu, današnjem Dinamovu protivniku u play-offu Europske lige. Brašov je protiv Petrolula igrao u prvom kolu rumunjskog prvenstva prije mjesec dana i na domaćem travnjaku izgubio 0:1.

- Ta se utakmica mogla okrenuti i na našu stranu. Petrolul je bolja momčad od Brašova, ali mogli smo bolje proći. Petrolul je iznimno tjelesno moćna momčad. Najjači su prema naprijed, napad im je zaista ubitačan.

Posebno spominje bočne igrače modrog suparnika. Kaže da su strahovito ofenzivni, te da stalno posjećuju protivničku polovicu. Također će kazati da Rumunji u sastavu imaju dva jako dobra defenzivna vezna nogometaša.

- Jaka karika Petrolula je Filipe Teixeira. Prošle sezone bio je najbolji igrač kluba. Kad smo već kod veznjaka koji će predstavljati potencijalnu opasnost za Dinamo, onda valja apostrofirati Španjolca Pabla de Lucasa, koji pokreće igru Petrolula.

Jasno je da će sve oči biti uperene u Adriana Mutua, on je ipak glavna zvijezda momčadi iz Ploestija.

- Mutu je ove sezone napravio jako dobre pripreme, izgubio je nekoliko kilograma. Vidi se njegovo znanje, stalno se otvara, traži prazan prostor, prijam lopte mu je vrhunski, kad se zagradi, vidi se uvijek da se radi o majstoru. Mutu je trenutačno u dobroj formi!

Znači, Mutu je ipak najveća opasnost za Dinamo?

- Možda će se neki iznenaditi, ali ne bih baš tako rekao... Mislim da se Dinamo ne bi trebao pribojavati Mutua, već dvojice bočnih igrača, Fanchonea i Bete. Te naravno špice Petrolula, Tota Tamuza! Tamuz je pravi tenk, nosi sve pred sobom, igra presing, sprinta u prazan prostor, daje dosta golova.

Nego, kad smo već Mutua, je li se smirio, stižu vijesti da živi sportski, kao redovnik u samostanu?

- Mislim da su to samo priče. Mutu živi isto kao što je živio ranije. On je ovdje kralj, živi kraljevski. Samo što je trener Petrolula Razvan Lucescu jako dobar nogometni učitelj i s njim zna balansirati, zna se postaviti u odnosu njega i kluba.

Govorio nam je Aganović da je Petrolul trenutačno kvalitativno izjednačen sa Steauom i Astrom, da su ta tri kluba perjanice rumunjskog klupskog nogometa.

- Slabiji su u obrambenim zadaćama. Dva stopera, Alves i Hoban, ovaj drugi igra i zadnjeg veznog, imaju nisko težište, kad im se igra loptama po zemlji, nađu se u problemima. Dobri su u igri glavom, ali igrači Dinama ih mogu izigrati niskim loptama. Kad sam vam govorio o ofenzivnim bočnim igračima, tvrdim da Dinamo može preko desne strane napraviti mnogo toga, posebno na kontre i polukontre. Desni bočni Petrolula Dean Beta ostavlja dosta prostora iza sebe.

Kakve su Dinamove šanse kad računamo obje utakmice?

- Mislim da su šanse u postocima izražene 55:45 za Dinamo! Ako Dinamo bude igrao kao protiv Aalborga u prvoj utakmici, onda bi mogao slaviti već u Ploestiju - završio je Adnan Aganović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 17:38