NAVIJAČI DINAMA

‘Želimo ustrojiti Dinamo po uzoru na Barcelonu’

'Svaki građanin ima ustavno pravo dobiti na uvid državni dokument. Apsurdno je da se taj statut krije od očiju javnosti kao što je slučaj s Dinamom'
Zagreb, 040810.Stadion Maksimir.Liga Prvaka, 3. pretkolo, uzvratna utakmica.Susret NK Dinamo - Sheriff (Moldavija).Na slici: BBB.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajac / CROPIX

ZAGREB - “Ovo u Dinamu je močvara u kojoj se ne zna tko pije, a tko plaća” - poruka je odaslana s javne trbine “Dinamo - sutra” u organizaciji navijača Dinama, a kojoj su politički legtimitet dali Davor Bernardić šef zagrebačkog SDP-a, Boris Šprem predsjednik gradske skupštine te nezavisni gradski zastupnik Josip Kregar.

Iako su bili pozvani i ostali državni dužnosnici, te predstavnici HDZ-a kao i djelatnici nogometnog kluba Dinamo, oni se na Kaptolu u ponedjeljak nisu pojavili.

- Naš cilj je transparentnije i bolje poslovanje Dinama - istaknuo je Bernardić, a koplja su se na raspravi najviše lomila oko statuta Dinama kao Udruge građana, a koji navijači tvrde da ga ne mogu dobiti na uvid.

- Svaki građanin ima ustavno pravo dobiti na uvid državni dokument. Apsurdno je da se taj statut krije od očiju javnosti - rekao je Kregar založivši se kako će u ime skupštine grada Zagreba zatražiti taj statut, a nešto slično je ponovio i Boris Šprem.

Osim statuta, bilo je riječi i o preustroju Dinama od kojih su se navijači najviše zagrijali za španjolski model “Socios” po kojem su ustrojeni nogometni giganti poput Barcelone i Real. Riječ je opciji u kojoj bi Dinamo ostao Udruga građana, ali s znatnim utjecajem navijača na odluke, odnosno na izbor čelnika kluba.

- Barcelona ima 170 tisuća članova koji plaćaju godišnju članarinu od 105 dolara i imaju pravo glasa na izborima za predsjednika kluba. Pa ako navijači Dinama sličnim modelom izaberu Zdravka Mamića onda neka on i bude predsjednik. Samo želimo da to bude legalno i na demokratski način - podvukao je bivši predsjednik Udruge navijača Dinama Thomas Bauer koji je spomenuo i njemački model po kojem je ustrojen Bayern.

- Klub je u vlasništvu navijača, a manji dio od 10 posto imaju sponzori, odnosno Adidas. I nemojte misliti da otkrivamo toplu vodu. U svijetu je u posljednje vrijeme trend da se navijači organiziraju s ciljem vraćanja klubova u njihovo okrilje - završio je Bauer.

Inače, bojkot najvjernijih navijača DInama ostaje i dalje na snazi.

- Čuli smo da postoje glasine kako se bojkot ukida i to nije istina. Ako dobijemo garancije da će se nešto u klubu promjeniti onda možemo početi razgovarati o prekidu bojkota, ali samo razgovarati - istaknuo je Danijel Hrnjak, predsjednik Udruge navijača Dinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 05:13