PROPALI TALENTI

‘Novi Pele’ u dvadesetoj na zalasku karijere

Oni su palili i žarili na ulazu u stoljeće i bili predodređeni za svijetla velikih arena. Na kraju su otišli bez pljeska

ZAGREB - Talent Freddya Adua, mladog Amerikanca, zaludio je nogometnu Europu početkom stoljeća. U dobi od 10 godina milanski Inter bio je spreman baciti bogatstvo pod njegove noge, i nije bio jedini. Adu je ipak ostao u SAD-u i potpisavši ugovor s DC Unitedom u 14. godini, postao najmlađi nogometni profesionalac u povijesti. “Novi Pele” tepali su mu mediji i stvarali oko njega pritisak koji ga je na koncu i “ubio”. Očekivanja su očito bila prejaka i krenula je silazna putanja. Prvo odlaskom u Benficu 2007., a potom i posudbama u Monacu i Belenensesu. Ova posljednja, u Aris Thessaloniki, praćena je i javnim odbacivanjem od strane trenera Jesusa, što bi moglo značiti kako se kraj potencijalno velike nogometne priče već opasno približio. A tek mu je dvadeset...

Nije Adu jedini kojemu se svijet u proteklom desetljeću klanjao, a koji je potom nestao. Sjećate li se Gaizke Mendiete? Dva puta je pod palicom Hectora Cupera odveo Valenciju u finale Lige prvaka. Okitio se naslovom najboljeg veznjaka Europe i natjerao Lazio da za njegove usluge plati Valenciji čak 48 milijuna eura. Imao je cijeli svijet pod nogama, ali... Teška prilagodba na Italiju značile su i nestanak na nogometnoj karti. Nije ga razbudila posudba u Barceloni i transfer u Englesku. Izgubio je mjesto u reprezentaciji, a umirovio se gotovo nečujno 2008.

Mendieta je barem unovčio reputaciju iz Valencije, što se ne može reći za sunarodnjaka Javiera Portilla koji je sa 20 godina bio etiketiran kao Raulov nasljednik. Santiago Bernabeu redovito je eksplodirao kada se Portillo ustao s klupe i krenuo na zagrijavanje i malo tko je tada mogao pomisliti da će ti ulasci s klupe ujedno biti i njegov vrhunac karijere.

Odlaskom Vicenta del Bosquea, Portillova magija otišla je u nepoznatom pravcu. Nije pomogao niti pokušaj u Fiorentini, te onaj u Bruggeu. Na kraju ga je čekalo mjesto na klupi Osasune iz koje je ovih dana otišao na posudbu u drugoligaš Hercules.

Zbog Stefana Fiorija je tadašnji izbornik Italije Dino Zoff mijenjao cijelu strategiju igre reprezentacije na Euru 2000. Tottija je gurnuo u napad, a Del Piera na klupu. Lazio ga je platio 25 milijuna eura, ali “Vječni grad” mu nije legao. Otišao je u Valenciju, a potom na razno razne posudbe. Trenutno igra u u trećeligašu Cosenzi, križa dane do mirovine i predstavlja ogledni primjerak što znači kada sudbina “zamiješa karte”... (M. Yokhin, Goal.com)

Mikić nije uspio u Europi, ali je zato najtrofejniji dinamovac u povijesti



Bio je prvi strijelac za Dinamo u Ligi prvaka. Nosio je nadimak “hrvatski Owen” i potencijalnu veliku karijeru. Ipak, Mihael Mikić nije uspio u u Europi ostaviti većeg traga. Iz Dinama je otišao u Kaiserslautern, a preko Rijeke vratio se u najdraži klub u kojem se okitio naslovom najtrofejnijeg nogometaša povijesti. Trenutno je gastarbajter u Japanu.

Slična je priča s Goranom Vučevićem, ali s razlikom da je Splićanin talent razvijao u slavnoj Barceloni. Ipak, pravilo o tri stranaca nije mu davalo previše prostora i na Nou Campu ubilježio je samo dva nastupa. Dodatni impuls nije dalo participiranje za Hajduk u Ligi prvaka, ali ni dvije sezone u FC Kölnu.

Ako ništa drugo, Mikić i Vučević slavu su dotakli u matičnim klubovima, što se ne bi moglo reći za Josipa Tadića koji je u 17. godini napustio Osijek i otišao u Leverkusen. Ogroman talent nažalost nije konkretiziran. Trenutno traži “mjesto pod sucem” u francuskom Grenobleu. U sličnoj je potrazi i Dario Smoje koji je sa 19 godina potpisao ugovor s Milanom, čiji je dres oblačio u šest utakmica.

Ozljede su kumovale da Josip Šimić ostane u vječnoj sjeni starijeg brata Darija, a iz istog razloga izvanserijski talent Gorana Ljubojevića nikada nije isplivao na površinu. Svojedobno je Marko Janjetović na EP-u U-17 u Engleskoj zasjenio čak i Fernanda Torresa. Danas je “El Nińo” u Liverpoolu, a Janjetović je u potrazi za novim početkom u dresu Hrvatskog Dragovoljca na igralištu u Sigetu. Tako je valjda “grah pao”, baš kao i u slučaju Domagoja Kosića i Tomislava Gondžića.

I Bandić pogriješio u procjenama



Počasni predsjednik Dinama Milan Bandić svojedobno je otkrio svog favorita u omladinskoj školi Dinama. - Tomislav Talijanac. Zapamtite to ime jer taj će biti igrač - rekao je Bandić okupljenim novinarima u Maksimiru. Međutim, izvjesno je da je gradonačelnik pogriješio s obzirom na to da njegov favorit trenutno nogometni kruh zarađuje u Poletu iz Buševca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 16:03