UVIJEK DOSTOJANSTVEN

‘Gospodin Real Madrid’ napušta Santiago Bernabeu

Nakon što je ‘postao punoljetan’ u madridskom klubu, jedna od njegovih najvećih legendi napušta ‘los blancose’
Real Madrid's forward Raul Gonzalez attends the presentation of the book "Raul, The triumph of values" (Raul, El triunfo de los valores) in Madrid on June 01, 2010. AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET
 AFP

ZAGREB - Osamnaest godina je prošlo otkako je Raúl Gonzalez prešao iz Atletica u Real nakon što je ondašnji predsjednik mrskog gradskog rivala raspustio sve mlade selekcije kluba kako bi uštedio koju pesetu ili dolar. “Simbol navijača i jedan od najboljih europskih igrača u povijesti” to su riječi kojima službena web stranica madridskog kluba opisuje El capitana i najboljeg strijelca u povijesti španjolske reprezentacije. I potpuno su u pravu. No, ovih dana, nakon gotovo dva desetljeća vjernosti, suptilno su mu pokazana izlazna vrata.

Nikada nije isključen

Raúl nije igrao koliko je želio protekle dvije sezone, a u prošloj je zabio svega sedam pogodaka i naposljetku je završio prije vremena zadobivši tešku ozljedu gležnja. Isti ljudi zbog kojih danas odlazi iz kluba još su pred koji mjesec u njegovu slavu “spjevali epove”.

- Nadam se da ćemo u njegovim igrama uživati još dugo. Raúl je institucija i pravi dokaz vrijednosti na travnjaku i izvan njega. On je Real Madrid - rekao je predsjednik kluba Florentino Perez.

Ovih dana nema niti glasa od predsjednika, a Emil Butragueńo pred koji dan se pokušao ograditi od odricanja kapetana riječima kako je “odluka o klubu u kojem će nastaviti karijeru isključivo na njemu”.

A Raúl? Po običaju, dostojanstven, smiren i bez gorčine čeka rasplet događaja. Onakav kakav je na terenu. Uostalom, čovjek nikada u karijeri nije dobio crveni karton. Gotovo ironičan je način na koji se oprostio od dresa u kojem je proveo cijelu dosadašnju karijeru.

Najvjerojatnije ide u Schalke

Naime, u 34. kolu prošle sezone u Primeri “los merengues” su gostovali kod Zaragoze na stadionu Romareda na kojem je Raúl i debitirao 1994. Kraljevski klub je zaostajao za Barcelonom četiri boda i u grču lovio prijeko potrebnu pobjedu. Bod ili poraz značili bi vjerojatno ispadanje iz utrke za prvaka. No, ukazao se Raúl i pogodio za 1-0 otvorivši put prema pobjedi. Nekoliko trenutaka ranije iščašio je gležanj i trpio strašnu bol, no kada se otvorila prilika za pogodak, stisnuo je zube i opalio. Nedugo nakon pogotka je zamijenjen. Posljednji put.

Iako su ga htjeli dovesti mnogi klubovi, najviše su se iskazali Tottenham i Schalke. Trener kluba iz Gelsenkirchena Felix Magath priznao je kako je posao blizu realizaciji. Španjolski dnevnik As je otišao toliko daleko i najavio oproštajnu utakmicu krajem kolovoza. Protivnik Realu trebao bi biti Schalke ili selekcija najboljih svjetskih nogometaša.

Stiže još skupih pojačanja

Jose Mourinho je dobio što je htio - momčad stvara od igrača koji su mu po volji i koje mu predsjednik Perez može kupiti kao u samoposluživanju. No, sumnjamo da će jedan bahati portugalski genijalac zamijeniti najboljeg napadača u klupskoj povijesti, tihi brazilski čarobnjak najboljeg strijelca Lige prvaka ili arogantni francuski centarfor trostrukog osvajača Lige prvaka. Koliko god Perez utrošio u njih. Prošle sezone su Ronaldo, Kaká i Benzema bili autori megatransfera, ove - tko zna? Možda Rooney, Gerrard ili netko treći? Nije važno, novi Raúl vjerojatno “hakla” na nekom terenu u susjedstvu.

A ovako izgleda njegov odlazak

- Stigao je i taj trenutak, je li? Vrijeme je da odem. Ovo je vrlo težak dan za mene i osjećam se kao da završava najljepši san koji se može sanjati - rekao je Raúl drhtavim glasom, i kao glavni razlog odlaska naveo preveliku kompetitivnost u svlačionici Reala.

- Imam 33 godine i jasno je da teško pratim ritam mladih i odličnih igrača koji stižu iz sezone u sezonu - objasnio je legendarni Madriđanin.

Odlaskom iz Reala povući će se iz društva elitnih igrača koji su cijelu svoju nogometnu priču napisali u jednome klubu.

- Ovo je prilika za novo iskustvo i upoznavanje nove kulture. U svakom slučaju, idem ili u Njemačku ili Englesku. Danas za mene počinje novi život - rekao je Raul, za kojeg upućeni tvrde da je najbliže Schalkeu.

Na kraju je zahvalio na podršci koju je uvijek dobivao, a predsjednik Pérez poručio mu je kako će u svojem klubu uvijek biti dobrodošao.

- Nije ovo zbogom, ovo je samo doviđenja. (Vladimir Zrinjski)

Što su rekli o Raúlu?

Fabio Capello:

On je rođeni pobjednik, nasljeđe Real Madrida.

Franz Beckenbauer:

On je jedan od najboljih igrača u europskoj povijesti. Kao što je Matthäus bio za Njemačku - nezamjenjiv i s lošom frizurom.

Alex Ferguson:

Real oduvijek kupuje megazvijezde poput Zidanea, Figa i Ronalda, ali najbolji igrač na svijetu je Raúl.

Luis Figo:

Raúl je najbolji nogometaš koji je ikada zaigrao ovu igru. Izađe na teren i zapanji svijet.

Izgon legendi: Guti otišao u Tursku

Još jedan velikan “kraljevskog kluba” napustio je klub. Riječ je o Gutiju, sada već bivšem Raúlovu zamjeniku na kapetanskom mjestu. I ofenzivni veznjak je trostruki osvajač Lige prvaka, a nova destinacija je turski Bešiktaš. I 2003. Real je odlučio riješiti se dva važna igrača nauštrb skupocjenih zvijezda. Fernando Hierro, smatran jednim od najboljih igrača u klupskoj povijesti, i Claude Makelele, genijalna “radilica” na sredini terena, napustili su klub u ne baš lijepim okolnostima. Nakon toga Real je osvojio samo dva prvenstva. Hoće li se još jednom sreća okrenuti leđa “blancosima” zbog “cipele” dvjema legendama?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:15