SLATKA OSVETA

‘Žoro’ osvetnik: Hvala Ciboni što me ‘prepoznala’

Luka Žorić još je jedan u nizu igrača koji su prošli juniorski staž u Ciboni, a igračku afirmaciju potražili na nekoj drugoj adresi
 Ranko Šuvar / Cropix

Kad imaš 208 cm i rođen si u Zadru, ako baš nisi “operiran od sporta”, budućnost ti je prilično izvjesna. U gradu koji je “stvorio košarku” nemaš izbora. Rekli bi se da se s Lukom Žorićem nije moglo promašiti.

Opet, sve do petka i sjajne predstave u finalu Kupa Krešimira Ćosića, “Žora” je bio “ružno pače” hrvatske košarke. Govorili su mu da je problematičan, da ne može. Prošao je Ciboninu juniorsku školu i ostao pred vratima prve momčadi. Posuđivali su ga posvuda (Dubrava, Karlovac, Zabok), a u Cibonu se vratio 2007. preko Olimpije, Dubrovnika i Šibenika. I opet nije dobio priliku.

- Hvala Ciboni što su prepoznali potencijal igrača u meni - reći će u najljepšim trenucima karijere, kada ni sam još nije bio u potpunosti uvjeren da je sve što se događa oko njega stvarnost.

- Baš sam pričao s Mulom. Ovo je kao da sanjamo. Imali smo strašan motiv nakon onog poraza u NLB ligi, nakon kojeg su nam govorili da da igramo staromodno. Dokazali smo da to nije tako. Željeli smo taj trofej, dali sve za to i mislim da smo ga zasluženo osvojili.

Nije ni u Zagrebu Žorićeva priča bajno počela. Prije godinu i pol još je bio centar Zagreba na posudbi u Zaboku. Sredinom studenog 2008. vraćen je u Trnsko da bi igrao u paru s Tomićem ili bio njegova alternativa. Uskoro mu se priključio i Damir Mulaomerović, s kojim je dijelio sličnu sudbinu sezonu prije u Ciboni. To je ono što mu je trebalo. Upravo je ta kombinacija bila odlučujuća i u finalu Kupa, kombinacija za koju Cibona nije našla lijeka. Mula je Žoru pretvorio u najboljeg strijelca turnira, a Žora pomogao Muli na putu do MVP trofeja.

- Što ćemo uopće pričat’ o tome? Mulin “pick” brane i skautiraju europske ekipe već 15 godina, a nitko ga još nije uspio pročitati. Mula se igra košarke.

- Lijepo je biti najbolji strijelac ili MVP kad tvoja momčad pobijedi. Uspjeh momčadi mi je ispred svega. Što bi mi značilo što sam najbolji strijelac, a da nismo osvojili Kup? Baš ništa.

Da, i to je Luka Žorić. Dečko koji je svaki trenutak slave krvavo zaradio, dečko koji je znao čekati. I nije propustio priliku “vratiti” Ciboni, kad je za to dobio priliku. Priliku kakvu nije dočekao pod Tornjem.

- Meni je bolje s ove strane Save - zaključio je sa smiješkom, a čestitari su već postali nestrpljivi.

Anzulović: Cibona će mu uvijek biti motiv

Dražen Anzulović bio je u sličnoj situaciji poput Luke Žorića. U Ciboni nikad nije dobio priliku, a igračku afirmaciju doživio je u Trnskom.

- Normalno je da mu je Cibona dodatni motiv. Uvijek se želiš dokazati tamo gdje nisi prepoznat. To je sportski, i tako će mu biti do kraja karijere.

Za njega je Žorić bio prvo ime završnog turnira.

- Svaka čast Muli kako vodi momčad, ali gledajući ukupan učinak, za mene je Žorić bio najbolji. Znam što je sve prošao da bi došao na ovo gdje je danas. Uvijek je bio dečko s ogromnim srcem i baš ga je taj fajterski pristup doveo do ovoga. Moram reći da mi je bila divota gledati ga u paru s Tomićem, dok je Ante još bio u Zagrebu - zaključio je Zula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:36