‘Ne znam zašto Cibonu ne vole državne tvrtke’

ZAGREB - Ivo Jelušić je kao predsjednik Cibone osvojio je naslov prvaka Hrvatske, kao dogradonačelnik je dobio sljedeći mandat. Političari ne smiju pokazivati znakove trijumfalizma, ali...



- Zadovoljstvo ipak smijem pokazati... Ova vladajuća gradska garnitura ima razumijevanja za sve elemente života Grada, pa tako i za sport. Bez ulaganja u sportske objekte, u vrhunski i amaterski sport uloženo je više od 220 milijuna kuna - kaže Jelušić.



više iz
rubrike
KOŠARKA
Spomenuta svota je ogromna, možda se (i) zato kroz medije provlači priča kako je Grad na rubu bankrota.



- Grad nije ni blizu ozbiljnih financijskih problema. Točno je da punjenje gradskog proračuna ide nešto lošije od očekivane razine, ali stanje još uvijek nije alarmantno.



Analogijom bi i Cibona trebala osjetiti financijske probleme...



- Upravo obratno, avansirali smo neka sredstva prema klubu... Ovo je jedna od mirnijih sezona Cibone što se tiče podmirivanja materijalnih obaveza.



Otkako je na čelu kluba dogradonačelnik, Cibona se može nazvati političkim projektom, a Grad u budžetu sudjeluje s velikim sredstvima.



- Ovosezonska momčad, računajući i struku, koštala je oko tri milijuna eura. Došlo je do manjih odstupanja u odnosu na planirani budžet, jer su se igrači mijenjali, dolazili su i odlazili, ali nismo bitno probili plan. Klub se financira iz više izvora, od vlastitih djelatnosti, od sponzora i donatora, ali Grad, direktno ili indirektno, u budžetu sudjeluje s gotovo polovinom iznosa. Cibona to i zaslužuje, kao i drugi klubovi i sportovi koji su pronijeli ime Zagreba Europom i svijetom, i Gradu se uloženo vraća na dostojan način.







Zanimljivo je da među sponzorima Cibone nema državnih firmi koje inače financiraju velik dio hrvatskog sporta, ni u dvorani ni na dresovima nisu istaknuti INA, Dalekovod, HEP, Croatia osiguranje.... Možda je razlog politika, jer državu vodi HDZ, a Grad vodi SDP?



- Ne znam, ali ako je tako, onda je to žalosno. Ni Cibona, ni Dinamo, ni Hajduk nisu klubovi stranaka niti političkih opcija, i bilo bi ružno kad bi ih se instrumentaliziralo u te svrhe. Svaki pojedinac u klubu, svaki igrač, ima osobno političko mišljenje, i ima ga pravo javno iskazati. No, klub u cjelini ne smije biti ispolitiziran. Osobno me ne zanimaju politički stavovi članova UO Cibone, svaki čovjek koji želi i može pomoći je dobrodošao. Državne firme bi trebale naći načina da se uključe u rad Cibone, jer klub kroz Euroligu predstavlja i Grad i državu u Europi, a ove smo godine ostali bez njihove odgovarajuće podrške.



Klubu će biti problem zadržati ovakav budžet u uvjetima recesije?



-  Danas je teže doći do sponzora zbog aktualne gospodarske krize, svi režu troškove tamo gdje je najbezbolnije, na marketingu i promidžbi. Ozbiljno razmišljamo o ponovnom okupljanju ozbiljne poslovne grupacije, na tragu načina kojim je Cibona i nastala prije tridesetak godina, kad su četiri velike prehrambene tvrtke, Kraš, Franck, Badel i Voće, sudjelovale u preoblikovanju kluba, i obavili smo razgovore u tom smjeru.



‘Samo o Perasoviću ovisi hoće li ostati s nama’ 

U ovom trenutku ne zna se ni ime trenera, ni velik dio momčadi za iduću sezonu... - Uoči ove sezone pred trenera i momčad su postavljeni jasni i konkretni ciljevi, koji su svi ispunjeni. Da nisu, mi bismo imali mogućnost povući se iz ugovora s Perasovićem... Ovako trener ima sve pretpostavke nastaviti s radom u Ciboni, i sve ovisi o njemu. Nakon završetka prvenstva zatražio je malo odmora, što je normalno i ljudski nakon sezone koju je proveo odvojen od obitelji. Što se tiče momčadi, u povoljnijoj smo situaciji nego prošlog ljeta, ali smo ipak još prije mjesec-dva unutar kluba počeli razgovore na temu 'što imamo, što nam treba'.

‘Prka, prvo se odmori, a onda odluči!’

Jedan od ključnih igrača, Nikša Prkačin, najavio je prestanak klupske karijere:



- Na prijemu kod gradonačelnika rekao sam mu da se prvo dobro odmori i okupa, a potom ćemo 'sjesti'. Ako odluči prestati - to je njegova odluka i treba je poštovati. No, voljeli bismo da ostane kod nas, može igrati u Ciboni i u fleksibilnijem odnosu - završio je Jelušić.



 



Zoran Čutura
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:35